Dacă ai diabet, știi cât de important este să ai un rol activ în sănătatea ta: să monitorizezi glicemia, să îți faci timp pentru exerciții fizice și să fii atent la ceea ce mănânci.

Nu numai că diabetul poate fi periculos dacă nu este tratat, dar diabetul de tip 2 poate crește și riscul pentru o serie de alte probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, leziuni renale și alte complicații. Dar crește diabetul riscul de cancer?

Cum poate contribui exact diabetul de tip 2 la cancer este încă un mister. Cu toate acestea, experții sugerează că ar putea avea de-a face cu factori precum îmbătrânirea, obezitatea, nivelurile crescute de insulină, rezistența la insulină, inflamația și hiperglicemia (nivelul crescut de zahăr din sânge). Vestea bună este că gestionarea diabetului ar putea să reducă și riscul de cancer.

„Gestionarea diabetului este cea mai bună modalitate de a încerca să preveniți cancerul pe viitor”, a spus dr. Amanda Leiter, endocrinolog și cercetător în oncologie la Spitalul Mount Sinai din New York.

Iată mai multe despre legătura dintre diabetul de tip 2 și anumite tipuri de cancer, plus pașii proactivi pe care îi puteți face pentru a vă reduce riscul.

 

Diabetul poate cauza cancer?

„Au fost studii destul de riguroase care arată asocieri între diabet și anumite tipuri de cancer”, a spus Leiter. Conform unei analize a studiilor privind diabetul de tip 2 și 20 de tipuri de cancer, dovezile sunt cele mai puternice pentru o asociere între diabet și aceste tipuri de cancer:

  • Cancer mamar
  • Cancer colorectal
  • Cancer endometrial
  • Cancer de ficat

Un studiu din 2021 enumeră și cancerele vezicii biliare și pancreatice ca fiind strâns legate de diabet.

O asociere nu înseamnă că diabetul de tip 2 provoacă cancer. Există probabil factori de risc comuni între cele două boli, cum ar fi îmbătrânirea, obezitatea, dieta și inactivitatea fizică.

Diabetul este, de asemenea, slab legat de alte tipuri de cancer, cum ar fi:

  • Cancerul oral
  • Cancer ovarian
  • Cancerul vezicii urinare
  • Cancer de rinichi
  • Cancer tiroidian
  • Mielom (un tip de cancer de sânge)
  • Leucemie
  • Gliom (tumoare la creier și măduva spinării)

 

Legătura cancer-diabet

Cercetătorii sugerează că este posibil ca diabetul de tip 2 să contribuie la riscul de a face cancer pe mai multe căi.

 

1.Hiperglicemie

Nivelul ridicat de zahăr din sânge este un semn distinctiv al diabetului. Cercetările arată că ar putea crește riscul de cancer în mai multe moduri. Nivelurile ridicate de glucoză daunează și modifică ADN-ul. Hiperglicemia poate promova, de asemenea, acumularea de compuși care cauzează cancer, ceea ce poate face mai probabile mutațiile celulelor maligne.

Deoarece celulele canceroase se divid atât de repede, le este deosebit de ”foame” de glucoză. Celulele canceroase sunt, de asemenea, capabile să proceseze mai bine glicemia. Acesta se numește Efectul Warburg, numit după omul de știință Otto Warburg, care a observat pentru prima dată efectul în anii 1920.

„În esență, înseamnă că celulele canceroase se dezvoltă. Pot folosi glucoza, indiferent de mediul în care se află, pentru a prolifera și a crește,”a spus Leiter.

 

2.Rezistența la insulină

Un alt factor de risc potențial pentru cancer este nivelul ridicat de insulină și rezistența la insulină.

„Nivelurile crescute de insulină promovează creșterea cancerului, deoarece există anumite tipuri de cancer care au receptori de insulină”, a spus Leiter.

De asemenea, insulina încurajează ficatul să producă un hormon care reglează diviziunea celulară și moartea. Un studiu a constatat că, în timp ce insulina poate contribui direct la un risc crescut de cancer, multe dintre modalitățile prin care încurajează creșterea celulelor și descurajează moartea celulelor (ambele permit tumorilor să se dezvolte necontrolat) sunt de fapt rezultatul altor hormoni.

 

3.Inflamaţia

Inflamația – răspunsul chimic al sistemului imunitar la răni sau boală – este un factor de risc binecunoscut pentru dezvoltarea cancerului. Este, de asemenea, o parte integrantă a diabetului de tip 2 și este asociat cu complicații ale diabetului, cum ar fi retinopatia și neuropatia.

Inflamația nu este un factor independent, care crește riscul de cancer, ci este asociată cu hiperglicemie și niveluri ridicate de insulină (ambele pot provoca inflamație cronică). În mod similar, obezitatea – un alt factor de risc comun la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 – este legată de inflamația constantă, de grad scăzut.

 

Cum reduceți riscul de cancer, când aveți diabet de tip 2

Pașii pe care îi faceți pentru a vă gestiona diabetul funcționează și pentru a reduce riscul de cancer, a spus Leiter. Dacă aveți cancer, acesta oferă, de asemenea, tratamentului dumneavoastră o șansă mai bună de a funcționa.

„Un stil de viață sănătos, în general, va ajuta diabetul și, de asemenea, ajută la prevenirea cancerului. Și nu doar pentru că ține diabetul sub control. Știm că o dietă sănătoasă și exercițiile fizice ajută la prevenirea cancerului chiar și pe cont propriu. Iată câțiva pași pe care îi puteți face”, a zis Leiter.

 

Screening-uri pentru cancer

Leiter subliniază importanța respectării recomandărilor de screening pentru cancer, în special pentru tipurile care pot fi asociate cu diabetul. Ea subliniază progresele înregistrate în ceea ce privește diabetul și bolile de inimă și sugerează că este posibilă o reducere a deceselor cauzate de cancer la persoanele cu diabet.

 

Dieta

Gestionarea dietei, mai ales când treceți printr-un tratament pentru cancer poate fi deosebit de dificilă. Pierderea poftei de mâncare și pierderea în greutate și a masei musculare (cașexia) sunt atât simptome ale cancerului, cât și a unor forme de tratament pentru cancer. Leiter recomandă consumul de alimente dense, bogate în nutrienți, cu un amestec bun de proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați simpli, inclusiv fibre. 

 

Exercițiile fizice

Exercițiile fizice sunt la fel de importante, ca și dieta. Acest lucru poate fi deosebit de provocator dacă aveți diabet și cancer.

Mișcarea este dificilă în timpul tratamentului pentru cancer. Tratamentul este foarte dur pentru organism și induce o stare de oboseală. Totuși, fiecare mișcare suplimentară ajută”, spune Leiter.

Studiile arată că orice activitate sau mișcare ajută la gestionarea simptomelor în tratamentul cancerului și, de asemenea, ajută la prognosticul general. Așa că orice activitate, chiar dacă este doar o plimbare scurtă, te poate ajuta să te simți mai bine.

 Controlându-vă diabetul și făcând alegeri sănătoase în fiecare zi, puteți lucra pentru a reduce simptomele și complicațiile diabetului, reducând în același timp riscul de cancer.

 

Sursa: Diatribe.org