Cartoful dulce este una dintre cele mai hrănitoare legume cultivate în zonele subtropicale și tropicale ale lumii. Dar doar pentru că are valoare nutritivă, nu înseamnă că este întotdeauna o alegere bună pentru persoanele cu diabet.

Persoanele cu diabet zaharat nu trebuie să se ferească cu totul de cartofii dulci, dar este important să țină cont de cantitatea, tipul, prepararea, condimentele și garniturile care îi însoțesc.

Cartofii dulci conțin multe vitamine, antioxidanți și minerale, care sunt utile pentru sănătatea dumneavoastră. Sunt bogați în următoarele vitamine și minerale:

  • Vitamina A sub formă de beta-caroten
  • Vitamina B6
  • Vitamina C
  • Potasiu
  • Fibre
  • Zinc
  • Magneziu

Cartofii dulci au un nivel mare de carbohidrați, dar au, în general, un indice glicemic scăzut. Sunt cunoscuți a fi benefici pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2, datorită nivelurilor ridicate de magneziu și fibre, care pot ajuta la reducerea rezistenței la insulină și la stabilizarea zahărului din sânge.

 

Tipuri de cartofi dulci și diabetul

Cartofii dulci japonezi sunt de obicei violet la exterior și au interiorul alb sau galben. Se știe că sunt mai dulci la gust. Extractul din cartofi dulci japonezi – Caiapo – poate ajuta persoanele cu diabet.

Într-un studiu care a fost efectuat, s-a concluzionat că Caiapo este un agent care poate ajuta la tratamentul diabetului de tip 2. Studiul a arătat că, Caiapo a avut un efect benefic asupra nivelurilor plasmatice de glucoză și colesterol la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

Cartofii dulci violet au multe beneficii pentru sănătate. Culoarea se datorează antocianinei, element solubil în apă, care este, de asemenea, cunoscută pentru pigmentarea altor fructe și legume care sunt violet, roșii și albastre.

Antocianina este cunoscută pentru nivelul său ridicat de antioxidanți și, de asemenea, pentru că ajută la reducerea riscului de apariție a anumitor boli, îmbunătățirea vederii și tratarea diabetului.

Un studiu recent a comparat cartofii mov cu cartofii galbeni și a constatat că, cartofii mov, bogați în polifenoli, reduc glicemia, inflamația și insulina. Indicele glicemic pentru cartoful dulce violet este de 77,0.

Cartofii dulci portocalii sunt cel mai comun sortiment și sunt cunoscuți pentru că au conținut bogat de vitamina C, potasiu, fibre și vitamina B6. Au, de asemenea, beta-caroten și un indice glicemic ridicat. Un alt ingredient este antocianina, care este cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante.

În medie, un cartof dulce portocaliu fiert are un indice glicemic de 44,1. Cartofii dulci sunt, de asemenea, cunoscuți că reglează concentrația de glucoză din sânge.

 

Cum să consumi cartofii dulci, dacă ai diabet

Cartofii dulci sunt bogati în fibre și au un indice glicemic scăzut, ceea ce are ca rezultat un impact lent asupra nivelului de glucoză din sânge. Acest lucru poate ajuta persoanele cu diabet să-și mențină sub control nivelul zahărului din sânge. Ca și în cazul oricărui aliment, este important să fiți atenți la dimensiunea porției și la metodele de gătit.

Consumul moderat de cartofi dulci fierți sau la abur este cel mai sigur. Coacerea, frigerea sau prăjirea cartofilor dulci crește indicele glicemic al acestora, ceea ce poate crea haos asupra nivelului de zahăr din sânge.

Cartoful dulce poate fi consumat cu moderație și în combinația potrivită.

 

Sursa: Verywellhealth.com