Semaglutida, ingredientul activ al medicamentelor pentru diabet, care au devenit populare și ca ajutor pentru pierderea în greutate, este disponibil în principal sub formă injectabilă.
Într-un nou studiu italian, semaglutida orală s-a dovedit a fi cea mai eficientă la persoanele cu un diagnostic recent de diabet, cu beneficii „suboptime” pentru alți pacienți cu diabet. Rezultatele studiului sugerează că semaglutida orală poate fi utilizată în stadiile incipiente ale diabetului.
Persoanele al căror diabet a fost diagnosticat recent au prezentat îmbunătățiri semnificative ale nivelurilor de HbA1c – o măsurare a zahărului din sânge – și ale greutății lor corporale. Rezultatele studiului apar în Journal of Clinical Medicine.
Semaglutida orală este cea mai utilă în stadiile incipiente ale diabetului zaharat
Semaglutida este un agonist GLP-1 care imită hormonul peptid-1 asemănător glucagonului. Procedând astfel, stimulează eliberarea de insulină de către pancreas. De asemenea, încetinește golirea stomacului, oferind o senzație de sațietate precoce.
Un efect semnificativ al luării semaglutidei este pierderea în greutate. Excesul de greutate corporală este un factor de risc atât pentru diabet, cât și pentru bolile cardiovasculare (BCV).
Studiul a constatat o îmbunătățire a controlului glicemic la acești pacienți aflați în stadiile incipiente ale diabetului, împreună cu un spectru larg de modificări metabolice benefice. Cercetătorii au observat, de asemenea, schimbări pozitive legate de riscul cardiovascular. Acestea au inclus profiluri lipidice îmbunătățite, eGFR – un indicator al funcției renale – și tensiunea arterială.
Dintre medicamentele cu semaglutidă, numai unul este aprobat oficial de Administrația Federală pentru Alimente și Medicamente (FDA) pentru pierderea în greutate. Cu toate acestea, alte medicamente cu semaglutidă aprobate pentru tratarea diabetului și BCV sunt frecvent utilizate „off-label” pentru pierderea în greutate.
Ce spun cercetările anterioare despre semaglutida orală
Semaglutida orală a făcut obiectul mai multor studii, cu constatări mixte. O evaluare definitivă a eficacității sale nu a fost încă determinată.
În studiul PIONEER-6, semaglutida orală a avut rezultate mai bune decât un placebo, în special la doze săptămânale mari de 14 miligrame (mg), care au produs o reducere cu 21% a riscului cardiovascular.
Un studiu din februarie 2024 a concluzionat că semaglutida orală poate fi cea mai valoroasă, ca supliment, în forma injectabilă.
Dr. Sumera Ahmed, de la Centrul de Cercetare Metabolice, Colegiul de Medicină Osteopatică de la Universitatea Touro a spus că deocamdată ar trebui să așteptăm rezultatele studiului SOUL, privind rezultatele cardiovasculare pentru semaglutida orală, pentru a determina cu adevărat beneficiul său asupra reducerii MACE sau a evenimentelor cardiovasculare adverse majore.”
Semaglutida orală poate fi o alternativă promițătoare
„Semaglutida disponibilă pe cale orală sau injectabilă permite adaptarea preferințelor pacientului”, a spus Dr.Vanita R. Aroda, care este specializată în endocrinologie, diabet și hipertensiune arterială la Brigham and Women’s Hospital din Boston.
„Această flexibilitate poate fi deosebit de importantă pentru adolescenți, unde există o nevoie majoră de tratamente farmacologice sigure”, a menționat Dr. Andrew Hogan, care este profesor asociat de imunologie la Universitatea Maynooth din Irlanda.
Dozarea face diferența
Doza tipică pentru semaglutida injectabilă, a spus Ahmed, este de 0,25 mg, 0,5 mg, 1 mg și 2 mg, săptămânal, crescute la intervale de patru săptămâni, pe baza prezenței și toleranței efectelor secundare gastrointestinale.
Participanții la noul studiu au primit rețete orale zilnice de 3 mg înainte de a fi crescute la 7 mg. Cea mai mare parte a cohortei de studiu a rămas la un maxim de 7 mg pe zi pentru perioada de studiu.
Pentru aproximativ 2% dintre participanți, doza zilnică a fost crescută la 14 mg. Cercetătorii au raportat că și doza de 14 mg a fost în general bine tolerată.
La 14 mg pe zi, doza săptămânală se adaugă la 98 mg pe săptămână, mult mai mare decât doza maximă de semaglutidă injectabiă de 2 mg pe săptămână.
Aroda a explicat de ce participanții la studiu au putut tolera o doză atât de mare de medicament.
„Rețineți că biodisponibilitatea semaglutidei – cantitatea de semaglutidă care este absorbită de fapt prin tractul gastrointestinal – este destul de scăzută. Nivelurile de semaglutidă din sânge atinse tind să fie puțin mai mici și mai variabile decât cele observate la dozele injectabile de semaglutidă care sunt disponibile”, a raportat ea.
Sursa: Medicalnewstoday.com