Chirurgia bariatrică în România a luat avânt puternic în ultimii ani, în primul rând, datorită accesului la tehnologii noi și la posibilitatea efectuării unor intervenții chirurgicale minim invazive, care să ajute pacientul. Chiar și așa, rezultatele în chirurgia bariatrică sunt definitive, doar dacă pacientul își schimbă definitiv obiceiurile. Acesta este avertismentul lansat de Dr. Victor Diaconu, medic primar chirurgie generală, chirurgia obezității, Nord-Grupul Medical Provita, în cadrul webinar-ului intitulat ” ̆ – ̦, ̦, ̦ ̆ ̂ ̦̆”, desfășurat joi, 15 iunie, ora 15.00, pe ZOOM.

Medicul a mai atras atenția și asupra procentului în creștere al obezității în țara noastră, din varii motive.

Procedura chirurgicală nu face luatul în greutate imposibil

”Definitiv nu este cuvântul pe care trebuie să-l folosim în chirurgie, în chirurgia generală și, mai ales, în chirurgia obezității, care este definitivă atâta timp cât omul respectă ce trebuie să facă după intervenția chirurgicală. Altfel, nicio procedură chirurgicală bariatrică nu este definitivă. Asta înseamnă că după ce beneficiem de o astfel de intervenție chirurgicală, luatul în greutate nu va fi imposibil. Definitiv înseamnă că ne schimbăm definitiv obiceiurile și căpătăm obiceiuri sănătoase. Dacă lucrul ăsta se întâmplă după o intervenție chirurgicală, metabolică, atunci rezultatul poate fi definitiv”, a explicat chirurgul.

 Obiectiv: menținerea o perioadă cât mai îndelungată, dacă nu tot restul vieții, a greutății obținute

Chirurgia bariatrică în lume este, potrivit Dr. Diaconu, una dintre cele mai studiate forme de chirurgie, în ultimii ani de zile, luând amploare atât în Europa, cât și în alte zone, fiind mult în creștere și mult practicate în Statele Unite și America de Sud. Este o chirurgie care necesită un nivel de învățare și de antrenament destul de pronunțat din partea chirurgului care efectuează astfel de intervenții chirurgicale.

”Un alt lucru important este faptul că, în afară de chirurgia bariatrică, pe care o efectuăm noi în sala de operație, este nevoie de implicarea unei întregi echipe de medici, din diverse specialități conexe, care să ofere sprijin atât înaintea intervenției chirurgicale, cât și în timpul și după intervenția chirurgicală, cu sfaturile lor și cu îndrumarea pacientului către o evoluție bună în timp. Rezultatele pe care le așteptăm de la chirurgia bariatrică nu înseamnă doar ajungerea la greutatea normală sau aproape de greutatea normală, ci, mai ales, menținerea o perioadă cât mai îndelungată, dacă nu tot restul vieții, a greutății pe care o obținem. Lucrul acesta face ca pacientul care ajunge să fie operat să fie integrat într-un program care să îl învețe ce să facă mai departe, să schimbe obiceiurile, să ajungă să aibă niște obiceiuri sănătoase, atât alimentare, cât și de ordin fizic. Este foarte greu de realizat însă, atâta timp cât nu ai specialiști – psihologi, nutriționiști, biologi, diabetologi, cardiologi, pneumologi, etc. lângă tine, dispuși să lucreze cu pacientul și să ajute ori de câte ori este nevoie”, a mai arătat Dr. Diaconu.

Diferența dintre chirurgia bariatrică și chirurgia metabolică

Potrivit acestuia, termenul de chirurgie bariatrică este ușor lăsat în urmă: ”Chirurgia pe care noi o facem se numește chirurgie metabolică, de fapt. Chirurgia bariatrică este chirurgia care răspunde nevoilor de a slăbi, dar, odată slăbind, ne reglăm evident și diverse probleme din metabolismul lipidic, glucidic și așa mai departe. În ultimii ani, termenul de chirurgie bariatrică a fost înlocuit cu termenul de chirurgie metabolică, care înglobează, practic, toate formele de chirurgie de acest gen. Rata de complicații postoperatorii, statistic vorbind, este, într-adevăr, de aproximativ 1%. Asta nu înglobează neapărat centrele de excelență de chirurgie bariatrică. Aici, cum suntem și noi în centrul nostru, rata de complicații severe postoperatorii este, evident, mult mai mică, în ultimul an, a fost de sub 0,01. În unele centre, și nu neapărat din țara noastră, pentru că în România, chirurgia metabolică se efectuează după niște standarde de calitate extrem de ridicate, dar, în anumite centre din străinătate, rata de complicații este uriașă.”

Soluții chirurgicale pentru pacienții care au un diagnostic de diabet zaharat tip II

Pentru remisia diabetului zaharat de tip II, nu indicele de masă corporală sau greutatea sunt aspectele care determină o intervenție chirurgicală, metabolică, ci boala: ”De cele mai multe ori pentru pacienții normoponderali sau ușor supraponderali cu diabet zaharat de tip II, efectuăm intervenții chirurgicale metabolice. Nu există o limită de greutate pentru această categorie de pacienți. Rezultatele în timp sunt într-adevăr spectaculoase, adică pentru pacienți care iau insulină și au tratamente cu cantități industriale de insulină, atât cantitatea, cât și tratamentul se diminuează treptat după intervenția chirurgicală, astfel încât aproximativ 85% din ei, la aproximativ 2 luni de zile de la intervenția chirurgicală, renunță complet la tratamentul de insulină, 15% rămân cu doze mici, iar apoi la 6 luni de zile, peste 96% din pacienții cu insulină renunță la administrarea de insulină.”

Tratament discret pentru diabetici

Urmarea: ”Poate să rămână pe un tratament discret, diabetic oral, dar evident, viața lor se modifică substanțial în bine și ce ne interesează foarte mult pe noi este ca în momentul în care avem o remisie bună a diabetului, să prelungim cât mai mult momentul în care pot să apară complicațiile diabetului zaharat, tot felul de chestii în care atâta timp cât lași o boală de genul ăsta să se dezvolte și să capete din ce în ce mai multă putere sunt de ne neoprit. Este bine să ajungem să rezolvăm astfel de probleme cât mai devreme, cât mai precoce, pentru a avea o perioadă de remisie când mai îndelungată și pentru a ajunge să scădem cât mai mult rata de complicații date de această boală.”

 Gestionarea tulburărilor de absorbție a nutrienților și a carențelor de vitamine

Există, potrivit Dr. Victor Diaconu, multe tipuri de intervenții chirurgicale, dar acestea se împart în două mari clase: operații restrictive, cum este operația de micșorare de stomac și alte intervenții endoscopice, cum e balonul gastric, și operații care combină restricția cu malabsorbția, astea sunt bypass-urile gastrice, în diverse montaje.

”Aceste operații de care vă spun eu, bypass-urile gastrice, suntc, într-adevăr, operații care combină restricția cu malabsorbția pentru anumiți constituenți nutriționali. În cazul operațiilor de micșorare de stomac, nu există o problemă de malabsorbție, ci mai degrabă, în prima perioadă, o problemă de aducerea nutrienților în corpul nostru, după o intervenție chirurgicală care ne face să avem un consum alimentar mic. Operațiile restrictive nu produc însă niște pierderi de vitamine, vitamina B12 și Vitamina D, Vitamina B9. Este o discuție legată de absorbția fierului în stomac, contează foarte mult experiența echipei chirurgicale care trebuie să ia în calcul acest lucru în momentul operației, astfel încât să avem un o bucată de stomac destul de voluminos să absoarbă fierul și să nu avem astfel de probleme. Programul de urmărire este important, pentru că în urma investigării analizelor pe care noi le facem regulat, știm dacă există deficite sau nu. Dacă există deficite, recomandăm pacienților să ia tratamente cu vitamina B12, vitamina B9 sau alte vitamine dacă descoperim deficite”, a mai explicat specialistul.

Webinarul Chirurgia bariatrică – un arsenal imbatabil și, potențial, o soluție definitivă împotriva obezității a fost organizat în cadrul platformei EventsOnline.ro, cu suportul Nord-Grupul Medical Provita.

EventsOnline.ro este un produs Oameni și Companii.