Fumatul este responsabil de decesul a 7 milioane de oameni, anual, în lume; peste 45 de mii de români mor în fiecare an, din cauza bolilor provocate, în mod direct, de fumat; peste 12 români mor, în fiecare zi, ca o consecință a faptului că fumează, iar acest obicei nociv scurtează viața cu 10 ani. Sunt doar câteva dintre statisticile prezentate de Dr. Valentin Chioncel, Medic Primar Cardiolog, Clinica de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgență ”Bagdasar-Arseni” și Șef lucrări UMFCD, în cadrul conferinței dedicate Zilei Mondiale a Inimii din 2021.

Proiectul a fost dezvoltat de Asociația Optim Cardio împreună cu comunitatea platformei CardiologieModerna.ro, și cu susținerea Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgență “Bagdasar Arseni” din București.

Fumatul omoară mult, în special, prin boli cardiovasculare și boli respiratorii

”Problema este nu dacă face rău fumatul, ci cât de rău dăunează. Statisticile sunt suficient de grăitoare, încât să ne punem întrebarea dacă merită cu adevărat sau nu să ne lăsăm pradă unei așa-zise plăceri. Omoară mult, în special, prin boli cardiovasculare și boli respiratorii. Bolile cardiovasculare produc cel puțin 6 din 10 decese în România, principala cauză de mortalitate, iar fumatul crește de 4 ori rata bolilor cardiovasculare: boli coronariene, aritmii, hipertensiune, accidente vasculare, arteriopatie obliterantă (așa numita arterită). În privința infarctului, fumatul este inamicul nr. 1, în privința arteritei, e suficient să reamintesc că 9 oameni din 10 care suferă de această boală sunt fumători, iar AVC-ul este mult mai frecvent, de cel puțin 4 ori mai frecvent la fumători”, a explicat cardiologul.

Cum se produce afectarea prin boli cardiovasculare: ”Fumatul, pe de o parte, favorizează depunerea plăcilor de colesterol, de grăsime, pe vasele de sânge, îngustând în felul acesta vasele și îngustând trecerea sângelui, iar pe de altă parte, în același context, fumatul produce direct spasm la nivelul arterelor coronare, cât și la nivelul vaselor de la picioare sau la nivel cerebral și, poate și mai important, favorizează apariția cheagurilor de sânge, care blochează trecerea sângelui la nivelul inimii, cât și la nivelul vaselor cerebrale”.

Crește, în mod direct, tensiunea arterială

Alte consecințe nefaste: ”Fumatul înrăutățește și hipertensiunea, crescând în mod direct tensiunea arterială, afectează insuficiența cardiacă, agravând simptomele de insuficiență cardiacă, crește riscul de aritmii și favorizează creșterea frecvenței acestora”.

Concluzia medicului: ”Fumatul, dincolo de clișee, este inamicul principal pentru bolile de inimă, în toată lumea. Dacă unii fumători se consideră oarecum protejați, refugiindu-se în scuze precum «fumez mai puțin, nu mai fumez un pachet, fumez 7-8 țigări» sau «fumez țigări light» sau «fumez pipă», «nu trag în piept», sunt prinși de fapt în capcane, mituri care nu îi scutesc foarte tare de riscul cardiovascular sau de riscul de boli respiratorii, de riscul de cancer pulmonar indus de tutun. Riscul este suficient de mare încât să inducă predispoziția și rata crescută de complicații cardiovasculare.”

Ne îngrășăm, dacă ne lăsăm de fumat?

Un alt mit desființat de medic este acela că ne îngrășăm dacă ne lăsăm de fumat: ”De fapt, ne îngrășăm mai mult, pentru că, în loc să introducem mai multe țigări în gură, introducem mai multe alimente; este un lucru pe care îl putem controla, care ține de voința noastră”.

”Poate singura veste bună este că fumatul ține doar de noi, este un obicei care poate fi controlat. Nu se anulează rata complicațiilor, de a doua zi cum ne-am lăsat, dar, în decurs de 6 luni, 1 an și progresiv, mai departe, scădem semnificativ, până la a anula, după câțiva ani, riscul unui fumător legat de boala cardiovasculară, infarctul miocardic, AVC-ul”, a mai spus Dr. Valentin Chioncel.

Metode de a renunța la fumat

Rețeta succesului: ”Există metode de a renunța la fumat, fie pastile, fie spray-uri, fie picături, fie plasturi etc., însă sunt multe încercări care, însoțite de sport, de voința fiecăruia dintre noi, pot aduce succesul renunțării la fumat. Tutunul nu face decât rău, aici nu trebuie să existe compromisuri.”

În plus, potrivit medicului, trebuie să ne ținem departe și de fumători, pentru că și fumatul pasiv induce cu 30 până la 50% riscuri în plus, față de un om care nu fumează și stă la distanță.

Conferința a marcat Ziua Mondială a Inimii

Reuniunea Comunității OSC – CardiologieModerna.ro, dedicată prevenției cardiovasculare, a fost organizată miercuri, 29 septembrie 2021, pentru a marca Ziua Mondială a Inimii. Medici din cadrul Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgență “Bagdasar Arseni”, au explicat publicului larg cum pot să acorde o mai bună îngrijire inimii, înainte de a dobândi o boală cardiovasculară, dar și care sunt modalitățile optime de recuperare, în urma unui episod cardiovascular marcant.

Invitații au susținut prezentări succinte, pe câteva subiecte foarte importante din zona cardiovasculară, mai ales, dacă e să ne raportăm la rata ridicată a mortalității în România și pe glob, provocată de bolile inimii.