Valul patru de COVID se extinde din ce în ce mai mult în România. În ciuda restricțiilor și a măsurilor de prevenție, nici nu ne dăm seama de unde vine boala. Masca și dezinfectantul sunt insuficiente în lupta împotriva SARS-CoV-2, astfel că este indicat să apelăm la metode suplimentare de protecție. Dezinfecția cât mai frecventă a spațiilor în care ne desfășurăm activitatea poate fi o soluție eficientă pentru a elimina pericolul răspândirii virusului.

Primele care au luat astfel de măsuri sunt instituțiile care lucrează cu publicul – unități bancare, instituții publice etc – care au fixat intervale orare în care activitatea este suspendată pentru a se putea face neutralizarea încăperilor. Pentru rezultate eficiente, este recomandată folosirea continuă a unor dispositive de dezinfecție a aerului cu UV-C și suplimentarea cu dispozitive UV-C de mare putere ori de câte ori este posibil, pentru dezinfecția suprafețelor și a aerului, în mod ecologic și fără atingere.

Radiațiile UV-C acționează foarte rapid

În cazul lampilor UV-C, este important de știut că majoritatea nu pot fi utilizate în prezența umană. Avantajul este, însă, că radiațiile UV-C acționează foarte rapid, astfel că procesul de dezinfecție durează doar câteva minute.

Comisia Internațională pentru Iluminare (CIE) confirmă, într-un raport, eficiența radiațiilor UV-C și arată că majoritatea bacteriilor și virusurilor cunoscute au o doză necesară de expunere de 8 mJ/cm2. Încă de la debutul pandemiei de SARS-CoV-2, dr. Anthony Griffiths, profesor de microbiologie la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Boston, a lucrat împreună cu echipa sa la dezvoltarea unor instrumente care să sprijine progresele științifice din acest sector. În timpul cercetărilor, eșantioanele de testare au fost tratate și inoculate cu diferite doze de radiații UV-C și au evaluat capacitatea de distrugere a virusului în condiții variate. Echipa a aplicat o doză de 5mJ/cm2, iar rezultatul a fost o reducere a virusului SARS-CoV-2 în proporție de 99% într-un interval de 6 secunde. Pe baza acestor date, s-a stabilit faptul că o doză de 22mJ/cm2 va duce la o reducere de 99,9999% în 25 de secunde.

În acest sens, o lampă cu 8 tuburi UV-C de tipul CoBOT-XL de la producătorul român Wolf-E Robotics va neutraliza bacteriile și virusurile în proportie de 99,9999%, pe o rază de 3m, în aproximativ 1 minut. Aceast robot de dezinfectie este printre cele mai puternice dispozitive de acest fel de pe piață, având o putere totală de 2600W și o iradianță totală de 8840microW la 1m. Acest lucru îl face cel mai eficient robot UV-C.

În plus, CoBot XL este un dispozitiv smart care aduce inovații tehnologice pentru sporirea siguranței în utilizare, creșterea productivității personalului și, mai ales, asigură conformitatea și trasabilitatea proceselor de dezinfecție.

Dispozitiv controlat de la distanță, cu ajutorul unei aplicații

Controlul dispozitivului se face de la distanță, cu ajutorul unui App mobil intuitiv. Parametrii pentru dezinfecție sunt selectați automat pentru a atinge doza necesară pentru fiecare încăpere, eliminând astfel posibilitatea de dozare insuficientă. Tot în aplicație sunt disponibile și date despre timpul rămas până la înlocuirea surselor UV-C. App-ul mobil comunică cu o platformă de administrare unde înregistrează toate informațiile despre ciclurile efectuate (cine a făcut dezinfecția, când a fost făcută, pentru cât timp, dacă a fost întreruptă etc.) și le afișează într-un dashboard pentru vizibilitate crescută și urmărire facilă a performanței. Tot în platformă se pot genera liste de task-uri pentru fiecare membru din personalul de curățenie și se pot genera rapoarte de activitate pentru fiecare persoană, încăpere sau secție, eliminând astfel necesitatea de a completa un registru.

Având în vedere cele de mai sus, dar mai ales puterea mare a robotului CoBot XL, acesta se pretează pentru a fi utilizat în orice spațiu unde există încărcătură microbiană, începând cu spitale (bloc operator, laborator, ATI etc.) și terminând cu săli de clasă, hale industriale sau magazine.

Purificatoare de aer cu UV-C

Există și variante de lămpi UV-C care pot fi folosite în prezența umană, putând fi amplasate chiar și în spații aglomerate. Tuburile UV-C sunt încastrate în interior, unde fac și purificarea aerului, ele fiind ajutate de un ventilator care aspiră aerul din încăpere. Acest tip de lampă, însă, trebuie folosită constant. De exemplu, Purificatorul de aer UV-C de la Wolf-E Robotics este dotat cu un ventilator de 190 metri cubi/oră. Dacă dotăm acest purificator cu 2 tuburi de 55W, putem face dezinfecția unei încăperi de aproximativ 60 mp într-o oră.

Așadar, dispozitivele cu radiații UV-C reprezintă o soluție rapidă și eficientă în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2. O gamă variată de modele de lămpi cu radiații UV-C găsiți pe site-ul Liamed, unul dintre cei mai mai mari importatori și distribuitori de echipamente medicale din România.