Utilizarea telemonitorizării și a managementului pacientului de la distanță, prin intermediul soluțiilor digitale, duce la reducerea reinternărilor și la reducerea anilor de viață fără dizabilitate. Este mesajul transmis, în cadrul primei întâlniri digitale a Comunității CardiologieModernă.ro, de medicul cardiolog Ștefan Busnatu, de la Spitalul Clinic de Urgență ”Bagdasar Arseni”, Clinica de Cardiologie, doctor în științe medicale, prodecan cu probleme studențești la Facultatea de Medicină – U. M. F.  „Carol Davila” și tânăr ambasador al României pe Prevenție Cardiovasculară, din partea Asociației Europene de Cardiologie Preventivă, membră a Societății Europene de Cardiologie. Întâlnirea digitală a Comunității CardiologieModernă.ro s-a desfășurat miercuri, 31 martie și a avut ca temă ”Telemedicină și Cardiologie, în anul 2021”.

Deficiență foarte mare de medici cardiologi, la nivel european

Potrivit medicului, la momentul actual, la nivel european, este o deficiență foarte mare de medici cardiologi, ceea ce sporește nevoia de telemedicină, în acest domeniu: ”În contextul acesta pandemic și în contextul lipsei de personal care se regăsește, din păcate, cam pe toate profilele și pe toate specialitățile, ne aflăm în situația în care trebuie să avem soluții, prin care să putem asigura servicii medicale, să putem gestiona pacienții de la distanță, să putem face, în definitiv, prevenție. Cumva, totul se centrează pe a face prevenție și pe a reduce, pe cât de mult se poate, internarea și necesitatea pacientului de a se prezenta la spital. Tocmai de aceea, instrumentul digital reprezentat de telemedicinăcare, practic, reprezintă asigurarea asistenței medicale de la distanță, este un concept medical, care a intrat, mult mai bine împământenit în radiologie, și în zona de cardiologie, preferențial și psihiatrie, dar acum, probabil că are o dinamică și se va dezvolta foarte mult și pe celelalte ramuri și specialități medicale.”

Teleconsultațiile facilitează tratamentul pacienților

Fondul de dezvoltare al telemedicinei, la acest capitol: ”Teleconsultațiile în cardiologie facilitează accesul pacienților la management, facilitează tratamentul acestora, pentru că avem cam toate instrumentele de care avem nevoie, putem să le completăm cu componenta de imagistică, cu cea de electrocardiografie, cu cea de senzori și dispozitive medicale, care permit monitorizarea pacientului de la distanță, avem stetoscop digital, care înregistrează, efectiv, zgomotele și acustica cardiacă și pulmonară și, pe lângă asta, și toate componentele inteligente, care ne permit monitorizarea pacientului și transmiterea datelor către personalul medical, pentru a fi interpretate și gestionate.”

Soluții mai avansate, de teleintervenție de la distanță, costuri mai reduse

Potrivit medicului, pe lângă componenta simplă de telecardiologie, reprezentată de telemedicină, la momentul actual, există și soluții de programe mai avansate de teleintervenție de la distanță. Și toate acestea cu costuri mai mici pentru sistem, reducerea fiind de aproximativ 50% față de cele ale medicinei clasice: ”Și, din punct de vedere al cost-eficienței, elementele relaționate cu telemonitorizarea sunt clar demonstrate ca producând o reducere de costuri pentru sistemul medical, pentru că boala aceasta cardiovasculară, pe lângă faptul că generează o povară extrem de mare pe sistemul medical și pe pacienți, pe de altă parte, toată povara se răsfrânge oarecum și pe componenta financiară, generând costuri extrem de mari, estimate undeva la 190 de miliarde, la nivel european, anual și, cumva, prin analize care au fost făcute comparativ cu managementul clasic al pacienților telemonitorizați cu patologii cardiovasculare, mai specific, pe zona de insuficientă cardiacă, s-a observat că se produce o reducere a costurilor în jur de 50%.”

Investiție în educație

Statistic, radiologia, cardiologia, ortopedia au fost zonele unde s-a implementat și a fost cel mai mult folosită componenta de telemedicină la nivel european, după cum a arătat Dr. Ștefan Busnatu. Pentru creșterea expansiunii, este însă nevoie de investiție în educație: ”Trebuie să construim pe componenta educațională. Din punctul meu de vedere, pentru a crește cumva adopția pe zona aceasta de telemedicină, trebuie să poziționăm componenta educațională cum trebuie. Mai este și componenta aceasta de răspundere medicală pentru actul medical, care va trebui gestionată corespunzător, pentru că și aici sunt niște elemente care doar în România se întâlnesc, cu răspunderea pe care o are medicul, în fața legii și în fața zonei civile și penale, care reprezintă, probabil, un alt element de scurtcircuitare al implementării soluțiilor digitale în România.”

Prima întâlnire digitală a Comunității platformei CardiologieModernă.ro

Telemedicina și rolul ei în îngrijirea pacientului cardiovascular, ce înseamnă inovația din zona de eHealth, barierele care împiedică implementarea noilor tehnologii, dar și rolul educației și culturii societății, în orice demers inovativ au fost doar câteva dintre subiectele abordate, în cadrul primei întâlniri digitale a Comunității platformei digitale CardiologieModernă.ro, dezvoltată de Oameni și Companii din 2020, cu susținerea partenerilor PfizerSpitalul Sf. ConstantinAlliance HealthcareRegina MariaLiamedAlphegaDr. Heart și OptimCardio..