O enzimă care blochează insulina, produsă în organism, a fost descoperită de cercetătorii de la Case Western Reserve University. Această descoperire poate oferi o nouă țintă pentru tratarea diabetului.
Organismul persoanelor cu diabet zaharat încetează adesea să răspundă în mod normal la insulină. Creșterea zahărului din sânge care rezultă, rămâne în fluxul sanguin și, în timp, poate provoca probleme grave de sănătate. Centrele pentru Controlul Bolilor raportează că cei cu diabet au o probabilitate mai mare de a suferi de afecțiuni precum boli de inimă, pierderea vederii și boli de rinichi.
Cu toate acestea, motivul pentru care insulina nu mai funcționează nu este bine înțeles. Studiul s-a concentrat pe oxidul nitric, un compus care are numeroase funcții, inclusiv dilatarea vaselor de sânge, îmbunătățirea memoriei, combaterea infecțiilor și stimularea eliberării de hormoni. Cu toate acestea, nu se știa cum efectuează oxidul nitric aceste activități.
În noul studiu, cercetătorii au descoperit o nouă enzimă purtătoare numită nitrozilază, asistată de SNO-CoA sau SCAN, care leagă oxidul nitric de proteine, inclusiv de receptorul pentru acțiunea insulinei.
S-a dovedit că enzima SCAN este esențială pentru acțiunea normală a insulinei, dar cercetătorii au descoperit, de asemenea, o activitate crescută a SCAN la pacienții diabetici și la șoarecii cu diabet. Modelele de șoareci fără enzima SCAN par să fie protejate de diabet, ceea ce indică faptul că excesul de oxid nitric asupra proteinelor, ar putea fi o cauză a unor astfel de boli.
Dr. Jonathan Stamler, autorul principal al studiului, a spus: „Blocarea acestei enzime protejează de diabet, dar implicațiile se extind la multe boli cauzate probabil de noi enzime care adaugă oxid nitric”.
Se crede că oxidul nitric se leagă excesiv de proteinele cheie provoacă sau accelerează multe boli, cum ar fi Alzheimer, cancer și diabet. Dr. Stamler a spus că odată cu această descoperire, enzimele care atașează oxidul nitric devin un punct central.
Dr. Stamler a explicat că, capacitatea de a trata excesul de oxid nitric a fost limitată, deoarece molecula este reactivă și nu poate fi vizată în mod specific.
El a concluzionat: „Această lucrare arată că enzimele dedicate mediază numeroasele efecte ale oxidului nitric… Aici, descoperim o enzimă care pune oxidul nitric pe receptorul de insulină pentru a controla insulina. Prea multă activitate enzimatică provoacă diabet.”
Acest studiu a fost publicat în Cell.
Sursa: Drugtargetreview.com