Obezitatea este o boală cronică ce trebuie luată ca atare și, mai ales, trebuie tratată; iar cu cât obezitatea este mai mare, cu atât crește riscul de comorbidități și chiar deces. De aceea, orice persoană care suferă de suprapondere/obezitate trebuie să se adreseze medicului pentru a fi ajutat, cu atât mai mult cu cât, în prezent, există medicație ajutătoare.

Sunt avertismentele transmise de Dr. Oana Pop, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, Hyperclinica Medlife, Oradea, într-un interviu pentru platforma DespreObezitate.ro. Potrivit medicului, tratamentul pentru obezitate este de lungă durată și începe din farfurie, dar în sfârșit, se poate vorbi despre tratarea obezității cu ajutorul medicamentelor.

Summitul Global de Obezitate de la Viena

De altfel, obezitatea, sub toate aspectele sale și evoluția spre complicații respectiv comorbidități, dar și noile terapii inovatoare, de ajutor  în tratamentul obezității, au fost principalele teme de dezbatere a Summitului Global de Obezitate din acest an, desfășurat la Viena. Acesta a întrunit medici din 44 de țări, iar gazdele summitului au fost din USA, de la Universitatea din Houston, Texas, Prof. Deborah Horn și din Irlanda, Prof. Carel le Roux.

Dr. Oana Pop, alături de Prof. Deborah Horn, la Summitul Global de Obezitate de la Viena

Noutățile din domeniul cercetării, al tratamentelor inovatoare și al medicației pentru obezitate

”Temele abordate la summit sunt foarte inovatoare și au avut ca scop conștientizarea că obezitatea este mai mult decât o problemă de natură estetică, este o boală cronică, ce trebuie tratată și luată în considerare ca boală. Pe lângă modificarea stilului de viață, care include alimentația corectă și mișcarea, au fost dezbătute noile tratamente injectabile, ce pot fi folosite în terapia obeziății. Unul dintre aceste medicamente, Liraglutida injectabilă, cunoscută în tratamentul obezității sub denumirea de Saxenda, poate fi utilizat deja și la noi în țară, de anul trecut. De asemenea, s-a discutat și despre Semaglutida de 2,4 mg, cunoscută sub denumirea de Wegovy, care există deja de aproximativ un an în Statele Unite și, în curând, va intra și în Europa”, a explicat Dr. Oana Pop.

Legătura strânsă dintre obezitate și diabet

Potrivit medicului, în acest moment, s-a constatat încă o dată ca există o legătură strânsă între obezitate și apariția diabetului zaharat de tip 2. ”S-a expus importanța scăderii ponderale în prevenția diabetului zaharat. S-a subliniat încă o dată că, atunci când un pacient scade în greutate, 5% din greutatea sa, apare o regresie a diabetului, iar la 15% se observă deja beneficii metabolice semnificative. În consecință, există o legătură strânsă între obezitate și apariția diabetului tip 2 și nu numai”, a mai spus Dr. Pop.