Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Tulane din Louisiana a descoperit o potențială legătură între vârsta la care fetele își încep menstruația și riscul de a dezvolta diabet de tip 2 mai târziu în viață.

 

Implicațiile menstruației timpurii asupra sănătății 

Studiul, care a analizat date de la 17.300 de femei cu vârsta cuprinsă între 20 și 65 de ani, între 1999 și 2018, pune în lumină impactul menstruației timpurii asupra sănătății pe termen lung a femeilor.

Cercetătorii au clasificat participantele în funcție de vârsta la care au experimentat primul ciclu menstrual: 10, 11, 12, 13, 14 și 15 sau mai mult. Descoperirile au indicat că cele care și-au început ciclul menstrual la vârste mai mici se confruntă cu un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, comparativ cu cele care au început la 13 ani.

Analiza statistică a datelor a relevat rezultate interesante, arătând un risc crescut cu 32% pentru cele care și-au început ciclul menstrual la vârsta de 10 ani sau mai puțin.

 

Risc crescut de diabet de tip 2

De asemenea, studiul a relevat un risc crescut cu 14% pentru cele cărora le-a venit menstruația de la 11 ani și un risc crescut cu 29% pentru cele cărora le-a venit la 12 ani. 1.773 de participane (10% din total) au dezvoltat diabet de tip 2 în perioada de urmărire și, dintre ele, 205 au raportat, de asemenea, o formă de boală cardiovasculară.

Deși motivul exact din spatele acestei legături nu este pe deplin înțeles, cercetătorii prevăd că nivelurile mai ridicate de estrogen pot juca un rol crucial. Hormonul este de obicei crescut la cei care au menstruație precoce.

Descoperirile evidențiază importanța înțelegerii potențialelor implicații pe termen lung asupra sănătății asociate cu momentul primei menstruații a unei femei.

Cercetătorii subliniază că intervenția timpurie și strategiile de sănătate direcționate pot fi cruciale pentru cei care au menstruație la o vârstă mai fragedă pentru a reduce riscul de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare asociate mai târziu în viață.

Acest studiu explorează în continuare relația complicată dintre modificările hormonale din timpul pubertății și complicațiile ulterioare. Descoperirile oferă perspective valoroase pentru sistemele de sănătate publică menite să reducă prevalența diabetului de tip 2 și a bolilor cardiovasculare asociate la populațiile expuse riscului.

 

Sursa: Openaccessgovernment.org