RM-ul cardiac reprezintă o tehnică imagistică avantajoasă într-un sistem sanitar în care implementarea strategiilor terapeutice este costisitoare tocmai prin faptul că aduce multe informații care ghidează parcursul pacientului și soluționarea cazului”, a declarat Dr. Monica Trofin-Bănescu, Medic Primar Cardiologie, în cadrul webinarului Ora Specialistului cu tema Revascularizarea miocardică – când, cum, la cine?”, desfășurat pe 18 octombrie pe platforma EventsMax.ro, cu susținerea NORD – Grupul Medical Provita.

În cadrul acestui webinar, Dr. Monica Trofin-Bănescu a susținut o prezentare intitulată Abordarea diagnostică a bolnavului cu boală coronariară, introducând ghidul publicat de Societatea Europeană de Cardiologie în anul 2019 referitor la diagonosticul și managementul pacientului cu sindrom coronarian cronic. Față de ediția anterioară, ghidul stipulează faptul că boala coronariară se poate împărți în două categorii – sindromul coronarian cronic și sindromul coronarian acut. Ghidul mai propune și conceptul de stabilire al probabilității clinice de boală coronariană.

De asemenea,  Dr. Monica Trofin-Bănescu a prezentat recomandări majore introduse în 2019 referitoare la testele de bază, diagnostic și evaluări de risc în cazul bolii coroniene și a vorbit despre importanța RM-ului cardiac în stabilirea strategiei teraputice la bolnavul cu cardiopatie ischemică.

 RM-ul cardiac are multe avantaje printre care o reproductibilitate foarte bună, o rezoluție spațială foarte bună prin diversele planuri pe care le poate crea, vizualizează toate cele 17 segmente miocardice. RM-ul cardiac de stres este demonstrat de literatură ca fiind foarte util în determinarea ischemiei funcționale”, a menționat Dr. Monica Trofin-Bănescu.

Referitor la grosimea miocardului, medicul cardiolog a explicat faptul că un segment miocardic cu grosimea mai mică de 5 mm (definit ca subțire) este în mod tradițional considerat a fi corelat cu o zonă de infarct transmural și prin urmare nu necesită și nu este benefică revascularizarea. RM-ul cardiac prin corelarea cu procentul de cicatrice evidențiat prin LGE identifică zona de miocard subțire reversibil.

Pentru un beneficiu clinic (definit prin creșterea FE% cu mai mult de 10% sau ameliorarea simptomelor) este nevoie de un miocard viabil mai mult de 25% sau miocard viabil plus miocard normal peste 70%, a mai detaliat specialistul cardiolog.

„RM-ul cardiac poate evalua viabilitatea miocardică fără un agent stresor, este prognostic pentru ameliorarea funcțională, cuantifică regurgitarea valvei mitrale la pacienții cu cardiopatie ischemică, are implicații prognostice, identifică obstrucția microvasculară/hemoragia intramiocardică”, a concluzionat Dr. Monica Trofin-Bănescu.

 

Webinarul Revascularizarea miocardică – când, cum, la cine? a fost organizat în cadrul platformei EventsMax.ro, cu suportul NORD – Grupul Medical Provita.

 EventsMax.ro este un produs Oameni și Companii.