Prevenția este importantă, dar este, de multe ori, ignorată în România, țara în care, în 2021, ajung femei care, la al șaptelea copil născut, vin să nască pentru prima dată la spital. Acesta este exemplu dat de Dr. Mihai Creţeanu, medic primar, Compartiment Radiologie Intervențională , Spitalul Județean de Urgență “Sfântul Ioan Cel Nou”, Suceava, într-un interviu pentru MedicalManager.ro, pentru a ilustra nivelul de instruire și preocupare pentru sănătate, din țara noastră.

”Educația și vizita anuală la medicul ginecolog, pentru femeile fertile este extrem de importantă. Bineînțeles că toate doamnele ar trebui să fie atente la sănătate, indiferent că sunt în perioada fertilă sau nu. Grija pentru sănătatea femeii nu cuprinde doar sfera ginecologică, ci și sânii și tot ce înseamnă, în ansamblul ei, o femeie. Sunt programe de sănătate, de prevenție, sănătatea femeii începe cu acel control ginecologic anual, pe care-l recomand, fiind baza oricărei consulații pe care o am la pacientele cu fibrom uterin. Nu poți avea o problemă în sfera genitală, care să apară peste noapte. Problemele care apar și influențează perioada prenatală apar în timp și din cauza unei deficiențe de educație sanitară bazală, controlul medical anual ginecologic la femeia fertilă. Restul lucrurilor care se pot face în perioada prenatală țin și de screeningul ginecologic, știu că medicii insistă pe rigurozitatea acestui control, în timpul celor 9 luni”, a arătat medicul.

Pandemia a schimbat percepția normelor de siguranță

Chestionat și cum a schimbat pandemia covid conceptul de siguranță a pacientului în România, Dr. Mihai Creţeanu a spus că, de fapt, s-a schimbat conștientizarea în rândul personalului medical și în rândul pacienților, în privința normelor de siguranță: ”Știm prea bine că Suceava a fost acea Lombardia a României. Cu toate acestea, chiar dacă a funcționat cu greu, știu de la colegii ginecologi ce eforturi s-au depus, astfel încât lucurile să se desfășoare în maximă siguranță pentru mamă și copil.”

Necesitatea vaccinării

”Am trecut și noi, personalul medical, prin boală, iar unii dintre noi au avut nevoie de servicii medicale și chiar de terapie intensiva. Ne-am dat seama de importanța siguranței personalului medical, pentru că tu, ca bolnav de COVID, puteai să-ți expui colegii. Aici amintesc, scurt, tema vaccinării, a necesității vaccinării întregului personal medical, nu voi insista pe tema aceasta. Este important să fim în siguranță față de noi, față de familie, unde te întorci zilnic să-ți încarci bateriile. În acest fel, îi protejezi pe ceilalți, pacienții care vin la spital și vor să se facă bine și să plece din spital fără infecția cu SARS-Cov-2”, a mai spus medicul.