Cât de important este pentru un pacient cu diabet zaharat de tip 2 să urmeze un program nutrițional riguros și cine este cel mai în măsură să i-l recomande?

În diabetul zaharat tip 2, schimbarea stilului de viață reprezintă circa 90% din tratament, iar problema apare atunci când pacienții pun pe planul doi sănătatea și pe planul întâi alte obligații. Este concluzia Dr. Daniela Petrache, medic specialist, Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, Clinica virtuală Dr. Petrache, exprimată într-un interviu pentru Rodiabet.

Lipsa timpului nu e o scuză

”Aud de foarte multe ori pacienți care invocă lipsa timpului, din cauza serviciului. Sunt total de acord, omul modern nu stă, aleargă pentru a putea duce un trai decent, însă greșelile din tinerețe le plătim la bătrânețe. Toată lipsa de disciplină și încălcarea unor reguli elementare vor duce în timp la adevarate tragedii, ce nu mai pot fi evitate. Atunci când ați primit diagnosticul de diabet zaharat tip 2, prezentați-vă la un medic diabetolog și urmați-i sfaturile, nu ajustați alimentația, fără a discuta cu un specialist. Medicul diabetolog este singurul în măsură să vă îndrume. Nu reduceți alimentația din proprie inițiativă, zahărul este nociv, cu siguranță, însă aud de foarte multe ori pacienți care au eliminat pâinea, cartoful, pastele și exemplele pot continua. Schimbarea stilului de viață din diabetul zaharat nu presupune înfometarea și vă recomand să ascultați întotdeauna numai sfaturile unui specialist”, a spus Dr. Daniela Petrache.

Zahărul, alimentul interzis

Baza tratamentului în diabetul zaharat tip 2 o reprezintă schimbarea stilului de viață, potrivit medicului, iar aceasta presupune nu doar schimbarea regimului alimentar, ci și introducerea efortului fizic moderat în rutina zilnică.

Chestionată în legătură cu alimentele interzise, Dr. Petrache a explicat: ”Bineînteles că există alimente interzise și aici aș menționa zahărul, produsele ce conțin zahăr și orice formă de zahăr natural, inclusiv mierea. Fructele nu sunt interzise în diabet, însă nu trebuie consumate fructele dulci, ci mai ales fructele acre, cel mult dulci-acrișoare. Le recomand diabeticilor să mănânce cât mai multe legume verzi sau intens colorate, acestea sunt pline de fibre, vitamine și antioxidanți. Alături de legume, adăugarea de proteină animală este de asemenea benefică în diabetul zaharat tip 2, fie că vorbim de carne, de pește, dar și de ou. De foarte multe ori, simpla renunțare la zahăr face diferența, atât în controlul glicemic, cât și în scăderea în greutate. Le atrag mereu atenția pacienților mei să nu își gătească separat, pentru că regimul de diabet zaharat nu este unul pentru un om bolnav, ci este unul sănătos, benefic pentru toate persoanele din casă.”

Nutriția la copiii și adolescenții cu diabet zaharat

Vârsta de diagnostic pentru diabetul zaharat tip 2 a scăzut semnificativ, în ultimii ani, cel mai probabil, odată cu creșterea incidenței obezității: ”Din păcate, diabetul zaharat tip 2, prezent în trecut doar la adulți, se poate observa acum și la adolescenți, dar și la copii. Este foarte greu să îi impui restricții unui adolescent, vârsta este una rebelă și nu va asculta niciodată, tocmai de aceea abordarea unui adolescent trebuie să fie multidisciplinară.”

Abordarea multidisciplinară a adolescentului: părinți, medicul diabetolog, pediatrul și psihologul

”Pe lângă părinți, medicul diabetolog, pediatrul și psihologul trebuie să încerce să traseze, în linii mari și fără impunere, un regim de viață cât mai aproape de cel corect pentru adolescentul cu diabet. Ieșirile în oraș sunt atât de frecvente la această vârstă, iar ele se petrec, în general, în zona fast-food, prea greu vizitează adolescenții un restaurant. Pericolul vine din anturaj, iar anturajul reprezintă tot pentru un adolescent. De cele mai multe ori, ieșirile în oraș se lasă cu hiperglicemie și stare de rău, tocmai de aceea, ușor-ușor, tânărul se izolează și intră în depresie. Aici intervine psihologul, care trebuie să știe cum să abordeze adolescentul, pentru că, în caz contrar, dezechilibrul glicemic va continua împreună cu izolarea socială și adâncirea în depresie. Nu neg, adoptarea unui stil de viață corect, în cazul unui copil și, mai ales, în cazul unui adolescent, este extrem de grea și, de cele mai multe ori, dă greș. Cu multă răbdare și o abordare multidisciplinară, însă, lucrurile pot merge spre bine”, a mai explicat Dr. Petrache.