Dr. Cornelia Bala, președintele Asociației Române de Educație în Diabet, afirmă că pandemia COVID-19 a avut un impact destul de puternic asupra activității medicilor din toate domeniile, restricțiile impuse de starea de urgență ducând la  o reducere importantă a numărului de internări față de situația existentă anterior.

“Eu îmi desfășor activitatea pe o secție clinică în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, secția de diabet, nutriție și boli metabolice și asa cum au fost reglementările din toate spitalele din România, în perioada stării de urgență și menținerea situației parțial în starea de alertă, au fost reduse internările pe fiindlimitate doar la cazurile de urgență care nu puteau să fie amânate”, explică Dr. Cornelia Bala în interviul acordat portalului RoDiabet.ro.

Pentru a comunica cu pacienții în această perioadă, medicul clujean spune că au fost folosite toate mijloacele de comunicare la distanță, cel mai facil pentru pacienți fiind telefonul. “În unele situații, când a fost nevoie să le transmitem documente medicale sau informații legate de îngrijirea diabetului, am folosit emailul și le-am recomandat să acceseze anumite site-uri de specialitate unde puteau găsi informațiile necesare. În cazul pacienților care au avut nevoie să fie consultați neapărat de medic, nu a fost nici o clipă restricționat accesul pacienților la serviciile de ambulatoriu, inclusiv la eliberarea de prescripții medicale, dar s-a apelat de mijloacele de comunicare la distanță de cate ori s-a putut, astfel să se evite deplasare pacienților la spital și să fie redus riscul de a se contamina cu noul virus”.

Pentru pacienții de pe secția de diabet, singurul circuit special in aceasta perioada a fost prezentarea prima oara în Unitatea de Primiri Urgențe, iar acolo se hotăra dacă este nevoie sau nu de internare, explică Dr. Cornelia Bala.

 

“Aproximativ 40% dintre pacienții internați cu Covid-19, cu forme moderate și severe aveau hiperglicemie”

Președintele Asociației Române de Educație în Diabet spune că în Cluj numărul de cazuri de pacienți cu diabet contaminați cu noul coronavirus a fost foarte mic, în general, raportat la numărul de cazuri din țară. “În schimb, am avut destul de multe solicitări pentru consultații interclinice, necesare pacienților cu Covid și cu diabet internați pe secțiile Covid, dar marea majoritate a cazurilor au fost de cazuri cu diabet nou depistat, adică persoane nediagnosticate cu diabet anterior și diagnosticate în timpul internării cu covid-19. Literatura, care devine tot mai concludentă, arată că aproximativ 40% dintre pacienții internați cu Covid-19, cu forme moderate și severe, în țări în care nu se internează toate cazurile, aveau hiperglicemie, dintre care mai mult de jumătatea erau cazuri nou depistate, nu pacienți cunoscuți anterior cu diabet zaharat. Asta nu înseamnă că au făcut diabet din cauza Covid, ci erau cazuri nedepistate anterior, care aveau diabet fără să știe”.

În ceea ce privește recomandările care trebuie urmate penru o protecție eficientă în perioada pandemiei, Dr. Cornelia Bala spune că există o serie de recomandări generale, valabile pentru toată lumea:  evitarea, pe cât posibil, a deplasărilor și a expunerii în medii în care riscul de infectare este mai mare, evitarea locurilor aglomerate în principiu. “Pentru pacienții cu diabet este nevoie ca aceste recomandări să fie respectate cu și mai multă atenție, deoarece știm bine că sunt mai vulnerabili în fața noului virus. O a doua categorie de recomandări este legată de obținerea și menținerea unui control glicemic cât mai bun, pentru că se știe, tot din literatură, că menținerea unui control glicemic bun, chiar în ipoteza în care persoana cu diabet este infectată cu noul coronavirus, înseamnă un risc mai mic de a dezvolta forme servere sau critice ale bolii”, conchide Dr. Cornelia Bala.