”Neuropatia periferică dureroasă afectează peste 16% din pacienții cu diabet. Dar este important de menționat că neuropatia diabetică, chiar dacă evoluează fără durere, poate afecta atât fizic, cât și mental calitatea vieții pacienților” a declarat dr. Armand Frăsineanu, în cadrul dezbaterii profesionale Ora Specialistului Rodiabet dedicate gestionării eficace a neuropatiei diabetice.

Medicul neurolog a vorbit despre semnele de alarmă în neuropatia diabetică, arătând că ”factorii de risc asociați semnificativ cu severitatea simptomelor neuropatiei sunt: controlul slab al diabetului, vârsta înaintată, hipertensiunea, durata diabetului, dislipidemia, fumatul, și consumul de alcool”.

Asociația Diabetologilor Americani recomandă ca screeningul pentru neuropatia autonomă să fie efectuat chiar din momentul diagnosticului pentru diabetul de tip II și la 5 ani de la debutul diabetului de tip I. Dr. Armand Frăsineanu atrage însă atenția asupra cadenței acestuia: ”Foarte important este ca la pacientul cu diabet screeningul să se realizeze anual, chiar dacă el este negativ în momentul examinării”.

Semne si simptome sugestive ale neuropatiei

Dr. Frăsineanu a prezentat colegilor prezenți care sunt principalele semne care ar trebui să atragă atenția pacienților, dar și colegilor medici:

  1. episoadele de cădere, care pot fi sincope de structură de conducere sau hipotensiune ortostatică sau cădere prin tulburarea de echilibru, datorită afectării fibrelor mielinizate mai groase, care conduc sensibilitatea proprioceptivă și care informează creierul despre poziția membrelor în spațiu.
  2. transpirație paradoxală: pacientul transpiră la rece, transpiră în repaus iar nu la efort și are o transpirație cu distribuție centrală, adică localizată mai mult pe trunchi, pe ceafă- cap și nu periferic, nu pe picioare.
  3. tulburare vizuală nocturnă: pacientul sesizează că nu se descurcă noaptea în casă, datorită afectării reflexelor pupilare. Aici e afectată inervația vegetativă.
  4. vărsături sau diaree frecventă. În sistemul gastrointestinal avem frecvent boală de reflux, mult mai frecventă decât gastropareză diabetică. Vă pot da exemplul pacientului care acuză tuse matinală, dar de fapt este tusea secundară refluxului nocturn și de multe ori chiar ajunge la laringită.
  5. disfuncția sexuală. Simptomele genitourinare sunt prezente la mai mult de 50 % dintre pacienții cu diabet și pot fi în toate combinațiile: de la incontinență, la retenție, golire neadecvată sau incompletă a vezicii urinare, până la ejaculare retrogradă. Cele mai frecvente sunt cele cu afectarea vezicii urinare, în sensul de golire incompletă. Toti acești pacienți vor face infecții urinare repetate și practic se ajunge la o mucoasă de vezică îngroșată, care va favoriza spasticitatea vezicii.

Medicul neurolog a prezentat colegilor detalii privind neuropatie indusă de tratament, care poate să apară și la pacienți tratați cu alte clase decât insulina. Acesta a vorbit despre  datele unui studiu realizat pe 954 de pacienți. Dintre aceștia 11% aveau această neuropatie indusă de tratament. ”Acest tip de neuropatie apare când există o scădere a hemoglobinei glicozilate mai mult de 2 % în 3 luni. Dacă scăderea aceasta în 3 luni e de 2-3 %, riscul e de 20, dacă însă scade mai mult, până la 4% în 3 luni, riscul de a dezvolta neuropatie indusă de tratament este spre 80 %.  Aceasta este o polineuropatie, apărută prin afectarea fibrelor subțiri și este o polineuropatie dureroasă, care chiar tratată corect are o durată limitată în timp, de până la 12 luni” a completat dr. Frăsineanu.

Abordarea neuropatiilor autonome

Dr. Frăsineanu a evidențiat importanța abordării neuropatiilor autonome, menționând că acestea reprezintă o provocare pentru multe specialități medicale. Tratamentul patogenetic constă în acid alfa-lipoic și benfotiamină, iar tratamentul simptomatic poate implica utilizarea de prokinetice gastrice și medicamente pentru combaterea hipotensiunii ortostatice și golirea vezicii urinare.

Dr. Armand Frăsineanu a prezentat și rezultatul îngrijorător a cel puțin 2 metaanalize, care demonstrează că pacienții cu neuropatie autonomă au un risc foarte mare de mortalitate,  față de pacienții diabetici care nu au încă neuropatie autonomă.

Pentru diagnosticul neuropatiei autonome, Dr. Frăsineanu a menționat teste cum ar fi reflexul axonului sudorifer, testul de reglare a transpirației și reactivitatea pupilei. Este important să se țină cont și de neuropatia indusă de tratament, care poate apărea la pacienții tratați cu alte medicamente decât insulina și care necesită o abordare specifică.

În concluzie, Dr. Armand Frăsineanu a subliniat importanța diagnosticului precoce și a unei abordări complete în gestionarea neuropatiei diabetice, menționând: ”Tratamentul trebuie să fie complet de la început, nu numai simptomatic, ci patogenic plus simptomatic și toți medicii trebuie să-și asume responsabilitatea pentru diagnosticul și managementul acestei afecțiuni”.

Despre Ora Pacientului Rodiabet

Întâlnirile Ora Specialistului Rodiabet sunt dezbateri profesionale dedicate specialiștilor din domeniul sănătății, organizate periodic, pe teme de interes pentru comunitatea de diabet. Ediția din 20 martie a fost organizată cu susținerea partenerului Worwag Pharma și a abordat tema gestionării eficace a neuropatiei diabetice.

Rodiabet este platforma dedicată comunității de diabet din România, dezvoltată de Oameni și Companii din anul 2018. Rămâi conectat la activitățile comunității și află cele mai noi știri privind diabetul zaharat, abonându-te gratuit la newsletterul săptămânal Rodiabet aici:  Abonare newsletter – Rodiabet.