În cadrul celui mai recent webinar Ora specialistului, Dr. Adina Spătaru, Medic specialist Anestezie și Terapie Intensivă, a prezentat aspecte ale managemntului pre, intra și post operator la pacientului de chirurgie cardiacă minim-invazivă. Prezentarea Dr. Spătaru a avut loc în timpul webinarului „Chirurgia valvulară minim invazivă” din 22 mai.

Medicul specialist precizează că investigațiile preoperatorii trebuie să fie adaptate fiecărui pacient, în funcție de patologie: „Ca și management preoperator, după ce abordăm pacientul și îl vedem la examenul preanestezic, îi facem o examinare clinică și investigațiile necesare unei intervenții de acest tip: analize de sânge, EKG, ecografia trans-toracică-cardiacă, fără de care nu putem, coronarografie și bineînțeles, pentru minim-invaziv cerem spirometria pulmonară.”

Managementul intraoperator

În cazul pacienților de chirurgie cardiacă minim-invazivă, managementul intraoperator prezintă anumite diferențe în cadrul celor trei etape de monitorizare, comparativ cu ceilalți pacienți.

Monitorizarea intraoperatorie clasică se axează pe funcțiile vitale și cuprinde:

  • EKG;
  • TA;
  • SpO2;
  • cateter de arteră radială;
  • cateter de venă jugulară dreaptă, un cateter central;
  • sonda urinară;

În continuare, Dr. Adina Spătaru a vorbit despre diferențele de abordare în monitorizare: „Ce avem diferit ca management intraoperator la pacienții de chirurgie cardiacă minim-invazivă este că pacientul este intubat cu o sondă cu dublu lumen endotracheal, pentru că vom avea nevoie de ventilație pe un singur plămân sau de un tub cu un singur lumen și cu un blocant bronșic. 

 „Montăm, diferit de chirurgia clasică, o canulă pe vena jugulară internă dreaptă de care ne vom folosi la circulația extracorporeală, cateter de stimulare pe vena jugulară internă dreaptă, de asemenea, o sondă de transesofagian, pentru că vom monitoriza toate canulele care intră din zona femurală sau jugulară transesofagian intraoperator, patch-uri de defibrilare externă și, așa cum spun și ghidurile noastre, oximetrie cerebrală pentru a monitoriza oxigenarea venoasă cerebrală. Această pregătire prezintă beneficii, chiar dacă este mai laborioasă din punct de vedere anestezic față de chirurgia clasică”, a completat medicul specialist.

Ce implică managementul post-operator

„După ce pacientul este admis în secția de terapie intensivă, îl monitorizăm continuu și, bineînțeles, după excluderea criteriilor uzuale – normotermie, stabilitate hemodinamică, fără tulburări acidobazice semnificative și o analgezie foarte bună, pacientul este gata să fie extubat și va respira singur, fiind stabil hemodinamic”, a explicat Dr. Spătaru.

Minitoracotomia – beneficii

Referitor la beneficiile minitoracotomiei, o intervenție minim invazivă, abordată în patologiile valvulare, Dr. Spătaru a identificat:

  • evoluția post-operatorie favorabilăa pacienților operați pe mini-toracotomie dreaptă;
  • păstrarea integrității cutiei toracice;
  • reducerea durerii,pentru că sternul nu mai este tăiat;
  • riscul redus de infecții;
  • durată redusă a terapiei intensive, dar și a spitalizării;
  • mobilizare mai rapidă cu restricții fizice mai puține;
  • scurtarea perioadei de recuperare cu 3-4 săptămâni;
  • efectul estetic datorat inciziilor foarte mici.

Am observat în terapie intensivă că durata necesarului de ședere în terapie intensivă a pacientului operat pe minitoracotomie este ușor redusă, în comparație cu chirurgia convențională”, conchide Dr. Adina Spătaru.

***

Webinarul Chirurgia valvulară minim invazivă a fost dezvoltat la inițiativa și cu suportul NORD-Grupul Medical Provita.

Managementul și promovarea evenimentului au fost asigurate de Oameni și Companii și platforma EventsMax.