”Ghidul 2023 este o actualizare a tuturor edițiilor anterioare. Este important să se urmăreasca cele mai recente recomandări făcute de acest grup specializat în prevenția și tratamentul bolilor de la nivelul picioarelor la persoanele cu diabet, sau mai simplu spus ”piciorul diabetic”. Ar fi ideal ca toate autoritățile din sistemul de sănătate din România să adopte aceste recomandări sub forma unui protocol al Ministerului Sănătății, protocol pe care apoi să îl preia Casa Națională de Asigurări de Sănătate” explică Norina Gâvan parcursul Ghidului IWGDF 2023 recent tradus și adaptat în limba română și ce ar trebui să urmeze după lansarea sa.

Noul Ghid IWGDF va fi lansat joi 20 iunie 2024, online, începând cu ora 18.00, în prezența tuturor specialiștilor implicați în adaptarea Ghidului în limba română și cu participarea invitatului special, Jaap J. Van Netten, Secretar Științific IWGDF.  Înscrierile sunt deschise aici: Ora Specialistului Rodiabet ediția 12 – Rodiabet.

 

Lansat de Grupul Internațional de Lucru al Piciorului Diabetic (IWGDF) în mai 2023, noul Ghid a fost tradus în limba română, în urma unui proiect implementat de Asociația Română de Podiatrie cu susținerea Worwag Pharma și cuprinde 8 capitole distincte, la care se adaugă 1 capitol referitor la metodologia folosită pentru elaborarea fiecarui capitol individual, precum și o anexă sub forma unui articol publicat cu criterii și definiții.

Ghidul integral poate fi accesat aici: Descarcă Ghidul IWGDF – Piciorul Diabetic.

Norina Gâvan a fost implicată în traducerea și adaptarea Ghidului privind piciorul diabetic chiar de la la prima ediție, din anul 1999.  ”Am luat legătura cu membrii IWGDF și am obținut dreptul de traducere și publicare a ghidului. Acest lucru s-a întâmplat și în anul 2003, 2007, 2015 și 2019. Ața că, atunci când Jaap van Netten, secretarul IWGDDF m-a contactat și mi-a propus să coordonez traducerea ghidului în limba română, a fost ceva de așteptat. În octombrie 2023, am știut exact care sunt cei pe care mă pot baza și personal le multumesc din suflet pentru consecvența și dăruirea cu care colegii din grupul editorial au lucrat la această traducere și adaptare” povestește Norina Gâvan drumul parcurs până la finalizarea ediției din acest an a ghidului.

În Ghidul IWGDF 2023 Norina Gâvan a coordonat capitolul dedicat ”Standardelor pentru elaborarea și metodologia grupului de lucru internațional pentru ghidurile privind piciorul diabetic 2023”. Norina este unul dintre fondatorii NeuRODiab-Societate pentru Neuropatia Diabetică din România, iar în 2015, a înființat Asociația Română de Podiatrie, cu scopul de a promova cultura și educația îngrijirii piciorului. A fost liderul grupului care în 2018 a reușit să obțină recunoașterea ocupatiei de Podiatru în România. Susține implementarea educației academice (program de invatamant superior) în domeniul podiatriei pentru toți profesioniștii din domeniul sănătății, în special pentru tânăra generație. Este membru de onoare al Federației Internaționale a Podiatrilor și membru activ al Consiliului European al Podiatrilor. Este autor și coautor în diferite publicații (17 articole științifice și 3 capitole de carte) în domeniul neuropatiei diabetice și a piciorului diabetic.

Ghidul trebuie promovat în continuare

Printre complicaţiile cronice serioase şi costisitoare ale diabetului, cum ar fi boala cardiacă, insuficienţa renală şi orbirea, complicaţiile de la nivelul piciorului au cea mai mare pondere: 40-70 % din amputaţiile membrelor inferioare se datorează diabetului.

 

Se pot lua însă măsuri prin care să limităm semnificativ efectele devastatoare ale piciorului diabetic, atât asupra stării personale de sănătate a persoanei cu diabet, cât și asupra familiei sau bugetului alocat sănătății.

 

Norina Gâvan explică care e situația actuală și cum putem merge mai departe pentru a sprijini persoanele cu diabet și a limita apariția compliicațiilor legate de piciorul diabetic. ”Ghidul anterior, din anul 2019, este menționat în capitolul de Picior Diabetic al Ghidului Național de Diabet publicat în anul 2021, dar este o simplă publicație în Monitorul Oficial, fără a se urmări implementarea lui. A face un ghid este ca și cum ai planifica o călătorie, ai face itinerariul și o hartă, pe care poți doar să o privești și să îți imaginezi locurile pe unde călătorești. Implementarea unui ghid este călătoria însăși, cea în care trebuie să pornești, să faci primul pas, să te miști, să acționezi”.

Lansarea din 20 iunie își propune să aducă Ghidul cât mai aproape de specialiști, să anunțe finalizarea sa și disponibilitatea în limba română, dar și să explice  exact ce conține, în urma interacțiunii directe cu fiecare dintre cei 8 specialiști implicați în traducere și adaptare.

Dar acțiunile de promovare trebuie să continue. ”Ghidul trebuie promovat, trebuie făcut cunoscut în cadrul evenimentelor medicale, tuturor celor implicați în îngrijirea persoanelor cu diabet. Cu siguranță că vor fi mulți profesioniști în domeniul sănătății, în țară, care vor citi și vor aplica multe din recomandările Ghidului 2023. Ar fi ideal ca acest lucru să se facă organizat, sub umbrela societăților științifice” explică Norina Gâvan.

”Acest ghid adaptat în limba română oferă tuturor profesioniștilor din domeniul sănătății posibilitatea de a-și însuși și de a pune în practica de zi cu zi cele mai recente și eficiente măsuri, care să ducă la scăderea numărului de ulcerații, amputații și la creșterea calității vieții persoanelor cu DZ pe care le îngrijim” declară Norina Gâvan, unul dintre cei mai vizibili și vocali susținători ai prevenției și managementului piciorului diabetic.

În ciuda eforturilor din ultimii ani și a micilor progrese înregistrate în gestionarea piciorului diabetic, în țara noastră avem în continuare o medie de circa 14 amputații în fiecare zi. Norina Gâvan crede că lucrurile încă se pot schimba în bine: ”Am convingerea că numai prin implicarea tuturor profesioniștilor din domeniul sănătății (medici, asistenți medicali, fizioterapeuți și pe viitor a podiatrilor), a autorităților și, nu în ultimul rând, a personaelor cu diabet și a aparținătorilor acestora, este posibilă prevenția și reducerea numărului de amputații în România”.

Dacă vrei să afli mai multe despre Ghidul de prevenția și managementul piciorului diabetic de la specialiști implicați în pregătirea sa, participă la webinarul din 20 iunie 2024, începând cu ora 18.00, completând formularul de aici: Ora Specialistului Rodiabet ediția 12 – Rodiabet.

Vino alături de noi să găsim împreună instrumentele potrivite pentru reducerea numărului de ulcerații și prevenirea amputațiilor în România!