Incretinele sunt hormoni intestinali care ajută la digestie și la controlul glicemiei (zahărului). Acestea includ peptida asemănătoare glucagonului-1 (GLP-1) și polipeptida insulinotropă dependentă de glucoză (GIP).

Mimeticele incretinei sunt medicamente care imită hormonii incretinei. În prezent, sunt aprobate pentru diabetul de tip 2 sau gestionarea greutății cronice la anumite persoane. Cele mai multe mimetice incretine sunt sub fotmă de injecții zilnice sau săptămânale.

 

Ce sunt incretinele?

Ori de câte ori mâncăm, tractul nostru digestiv eliberează hormoni numiți incretine. Cele două incretine principale sunt GLP-1 și polipeptida insulinotropă dependentă de glucoză (GIP). Acești doi hormoni ajută la digestie și reglează glicemia.

Incretinele au multe sarcini importante, inclusiv:

 • Creșterea nivelului de insulină după masă
 • Încetinirea trecerii alimentelor din stomac
 • Senzatia de plenitudin pentru mai mult timp
 • Scăderea acidului din stomac
 • Scăderea cantității de glucoză produsă de ficat
 • Creșterea stocului de glucoză în mușchi
 • Reglarea apetitului

Aceste acțiuni formează în mod colectiv ceea ce se numește efect incretină. Dar uneori, nivelurile incretinei sunt mai mici decât ar trebui să fie. Sau organismul devine mai puțin sensibil la efectele lor. Acest lucru se poate datora unei stări de sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2. Sau ar putea fi doar o diferență naturală în corpurile unor oameni. Indiferent de cauză, aceste modificări duc la pierderea efectului dorit de incretină.

Dar cercetătorii au descoperit că ar putea readuce efectul incretinei folosind hormoni sintetici numiți mimetici ai incretinei.

 

Ce medicamente sunt mimetice ale incretinei?

Mimeticele incretinelor „imită” efectele incretinelor naturale. Sunt utilizate pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2, al obezității sau excesului de greutate.

Majoritatea acestor medicamente sunt agonişti GLP-1. Asta înseamnă că imită efectul GLP-1 în organism.  Ele vin sub formă de pastile zilnice și injecții zilnice sau săptămânale.

 

Cum funcționează mimeticele incretinelor pentru pierderea în greutate și obezitate?

Mimeticele incretinelor ajută la pierderea în greutate în mai multe moduri:

 • Ele încetinesc modul în care mâncarea se mișcă prin tractul digestiv. Acest lucru vă poate ajuta să vă simțiți sătul cu mai puțină mâncare și să întârziați momentul în care să simțiți din nou foame.
 • Ele vă ajută să vă reglați apetitul. Mimeticele incretinei, cum ar fi semaglutida, afectează zone ale creierului care ajută la reducerea poftelor și a „zgomotului alimentar” – gânduri constante despre mâncare.
 • Ele ajută la reglarea hormonilor foamei. Corpul tău produce un hormon numit grelină, care semnalează foamea. De asemenea, produce un hormon numit leptina, care vă spune să nu mai mâncați. Când slăbești, este obișnuit ca organismul să răspundă prin scăderea nivelului de leptine, astfel încât să mănânci mai mult. Acesta este unul dintre motivele pentru care creșterea în greutate de rebound este frecventă după pierderea în greutate. Dar mimeticele incretinelor ajută la prevenirea scăderii nivelului de leptine. Acest lucru vă ajută să continuați să pierdeți în greutate în timp ce îl luați.

 

Cât de eficiente sunt mimeticele incretinelor pentru pierderea în greutate?

Mimeticele incretinei par a fi foarte eficiente pentru pierderea in greutate. Există două incretine mimetice aprobate de FDA pentru pierderea în greutate. Acestea includ liraglutidă, o injecție zilnică și semaglutida, o injecție săptămînală. În studiile clinice, majoritatea participanților au pierdut cel puțin 5% din greutatea corporală. Aceasta este considerată o cantitate semnificativă, din punct de vedere clinic, de pierdere în greutate.

Dar există unele diferențe atunci când compari aceste două medicamente. Studiile inițiale au arătat o scădere în greutate medie de 8% cu liraglutida și o pierdere medie în greutate de aproape 15% cu semaglutida. Și un studiu ulterior de 68 de săptămâni care le-a comparat pe cele două a arătat rezultate similare – aproximativ 6% cu liraglutida și 16% cu semaglutida.

Experții numesc semaglutida un „schimbător de joc” datorită numărului mare de participanți, care au pierdut în greutate în timpul studiilor clinice. Iar noile mimetice ale incretinelor studiate par să arate chiar mai multă pierdere în greutate decât semaglutida.

‼️ Mimeticele incretinei sunt aprobate pentru pierderea în greutate numai dacă aveți un IMC de 30 kg/m2 sau mai mare sau un IMC de 27 kg/m2 împreună cu o afecțiune de sănătate legată de greutate, cum ar fi diabetul de tip 2. Siguranța și eficacitatea acestor medicamente nu au fost stabilite în afara acestor indicații.

 

Cum se compară mimeticele incretinelor cu alte medicamente pentru slăbit?

Majoritatea medicamentelor pentru pierderea în greutate asigură o pierdere în greutate medie de 5% până la 10% din greutatea corporală. Deci, mimeticele incretinelor par să ofere rezultate care sunt la fel sau mai bune decât opțiunile aprobate anterior. Dar există câteva diferențe de luat în considerare.

În timp ce majoritatea medicamentelor utilizate pentru pierderea în greutate sunt administrate pe cale orală, liraglutida și semaglutida sunt ambele injecții. De asemenea, sunt disponibile doar ca medicamente de marcă, în timp ce unele medicamente orale pentru slăbit au opțiuni generice cu costuri mai mici.

 

Cum afectează mimeticele incretinelor glicemia pentru a trata diabetul de tip 2?

Mimeticele incretinelor ajută la scăderea glicemiei și a nivelurilor de A1C la persoanele cu diabet de tip 2. Nivelul A1C măsoară nivelul mediu de glucoză din sânge în ultimele 2 până la 3 luni. Mimeticele incretinei oferă aceste efecte în câteva moduri:

 • Ele semnalează pancreasului să elibereze mai multă insulină. După masă, nivelul glicemiei crește. De obicei, pancreasul eliberează insulină atunci când acest lucru se întâmplă pentru a scădea nivelul de glucoză din sânge. Dar la persoanele care trăiesc cu diabet de tip 2, organismul nu eliberează întotdeauna suficient. Mimeticele incretinei acționează asupra pancreasului pentru a ajuta la creșterea nivelului de insulină după masă, care apoi scade nivelul de glucoză din sânge.
 • Ele cresc sensibilitatea organismului la insulină. De asemenea, organismul dumneavoastră poate să nu răspundă la fel de bine la insulină dacă trăiți cu diabet de tip 2. Mimeticele incretinelor ajută la creșterea sensibilității la insulină, astfel încât corpul dumneavoastră să poată răspunde mai bine la insulină atunci când aceasta este eliberată.
 • Ele spun ficatului să nu mai producă glucoză. Acest lucru ajută la oprirea producției de glucoză, pentru a menține nivelurile scăzute în sânge.

Cât de eficiente sunt mimeticele incretinelor pentru diabetul de tip 2?

Incretinele mimetice sunt o opțiune de tratament foarte eficientă pentru diabetul de tip 2. Îți pot scădea A1C cu aproximativ 1% până la 2%. Acestea pot ajuta la pierderea în greutate, care este cheia pentru gestionarea diabetului de tip 2. Și unele mimetice ale incretinei vă ajută, de asemenea, să vă protejați inima și să vă scadă riscul de afecțiuni legate de inimă, legate de diabet.

Metformina este un medicament de primă alegere comun pentru diabetul de tip 2. Este disponibil ca un generic cu un cost mai mic și tinde să fie mai rentabil. Dar mimeticele incretinelor sunt medicamente de primă alegere pentru diabetul de tip 2, atunci când riscurile legate de inimă sau obezitatea/excesul de greutate sunt, de asemenea, o preocupare.

Ele sunt, de asemenea, o opțiune dacă nu poți tolera metforminul sau nu funcționează bine pentru tine. Medicul dumneavoastră vă poate ajuta să alegeți cea mai bună opțiune de tratament pentru nevoile dumneavoastră specifice.

 

Cum se compară incretinele mimetice cu alte medicamente care tratează diabetul de tip 2?

Mimeticele incretinei funcționează la fel de bine sau mai bine decât alte medicamente pentru diabetul de tip 2 la majoritatea oamenilor. Sunt utile în special pentru cei care au probleme de sănătate legate de inimă sau greutate, precum și diabet de tip 2.

Un avantaj major al incretinelor mimetice este că ajută la pierderea în greutate, precum și la scăderea nivelului de glucoză din sânge. Unele mimetice incretine pot, de asemenea, îmbunătăți sănătatea inimii.

Alte medicamente pentru diabet care cresc nivelul de insulină pot provoca, de asemenea, un nivel periculos de scăzut al glicemiei (hipoglicemie). Asta pentru că ele cresc nivelul de insulină, indiferent dacă ai mâncat sau nu. Dar mimeticele incretinelor cauzează rareori acest efect secundar, deoarece funcționează doar atunci când mănânci.

Principalul dezavantaj al incretinelor mimetice este că majoritatea sunt disponibile doar sub formă de injecții. Și sunt disponibile doar ca medicamente de marcă, în timp ce multe alte medicamente pentru diabet au opțiuni generice cu costuri mai mici.

 

Sunt sigure mimeticele incretinelor?

Mimeticele incretinei sunt considerate o opțiune de tratament sigură pentru majoritatea oamenilor. Reacțiile adverse frecvente sunt greața, vărsăturile și diareea. Se începe cu o doză mică și care va crește în timp pentru a ajuta la prevenirea acestor reacții adverse. Și de obicei se vor îmbunătăți pe măsură ce corpul se adaptează la medicamente. Consumul de mese mai mici și evitarea alimentelor prăjite, a alcoolului și a gustărilor procesate sau cu zahăr poate ajuta, de asemenea.

Este rar, dar au existat raportări de pancreatită – inflamație a pancreasului – la persoanele care iau incretine mimetice. Persoanele cu antecedente de pancreatită ar trebui să utilizeze aceste medicamente cu prudență și să raporteze orice durere de stomac nouă sau care se agravează medicului.

Mimeticele incretinei au, de asemenea, un avertisment în casetă (cel mai serios avertisment al FDA) despre riscul crescut de cancer tiroidian asociat cu aceste medicamente. Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă poate ajuta să vă determinați riscul pentru acest efect secundar. Dar, de obicei, cel mai bine este să evitați mimeticele incretinelor dacă aveți antecedente personale sau familiale de cancer tiroidian.

 

Sursa articol: Goodrx.com

Sursă foto: Generated with AI