Pentru persoanele cu diabet, mentinerea unei greutati corporale sanatoase este esentiala. O greutate sanatoasa ajuta la gestionarea nivelului de zahar din sange si la reducerea sanselor de aparitie a complicatiilor, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau atacul de cord.

Cei care doresc sa piarda in greutatea trebuie sa o faca treptat, deoarece incercarea de a pierde in greutate prea repede poate duce, de asemenea, la probleme cu nivelul glicemiei.

Obezitatea este un factor de risc pentru  ce afectati de diabetul de tip 2 si  devine din ce in ce mai frecventa la persoanele cu diabet zaharat de tip 1.

O persoană cu diabet zaharat trebuie sa ia in considerare mai multi factori atunci cand decide cu privire la cel mai bun mod de a pierde in greutate.

Factorii care trebuie luati in considerare includ varsta lor, starea de sanatatea generala și greutatea pe care trebuie sa o piarda. Cel mai bine este  sa apeleze la sfaturile unui specialist in domeniu.

Cea mai buna dieta pentru a pierde in greutatea este una personalizata si care trebuie mentinuta pe termen lung pentru rezultate bune.

 

Prezentam aici o serie de  diete pentru persoanele cu diabet atunci cand vor sa piarda in greutate sanatos si pe termen lung:

 

DIETA MEDITERANEANA

Dieta mediteraneana presupune alegeri alimentare si stiluri de gatit tipice unor locuri din regiunea mediteraneana.

Aceasta dieta include urmatoarele alimente de baza:

 • Multe legume
 • Cereale integrale
 • Fructe, dar consumate cu moderatie
 • Nuci si seminte
 • Ierburi si condimente
 • Ulei de masline
 • Peste
 • Oua

 

Cercetarile arata ca dieta mediteraneana s-a dovedit utila la persoanele cu diabet care au vrut sa slabeasca.

In urma unui studiu, care a durat 2 ani si care a implicat  36 de adulti supraponderali, afectati de diabet  tip 2, s-a constatat ca dieta mediteraneana  a ajutat pacientii sa scada in greutate usor si sanatos.

 

DIETA SARACA IN CARBOHIDRATI

Aceasta dieta bazata pe un continut scazut de carbohidrati ajuta la pierderea in greutate prin consumul de cantitati mai mari de grasimi si proteine sanatoase.

Alimente care trebuie evitate :

 • Cartofi
 • Orez
 • Paine alba
 • Prajituri
 • Dulciuri
 • Covrigi
 • Paste

 

Carbohidratii se inlocuiesc cu alimente bogate in proteine din peste, carne slaba si oua.

Unele studii arata ca dietele cu continut scazut de carbohidrati pot fi eficiente si sigure pentru persoanele care sufera de diabet.

S-a efectuat un studiu ce a inclus adulti care au avut prediabet sau diabet zaharat de tip 2 si aveau un indice de masă corporală (IMC) de peste 25.

 

Participantii la studiu au consumat fie o dieta cu continut scazut de carbohidrati, cu continut scazut de grasimi, fara calorii, fie o dieta cu continut scazut de grasimi, pe baza de carbohidrati, cu continut scazut de grasimi, pe baza de calorii.

După 3 luni, grupul cu dieta bogată in carbohidrati, cu continut ridicat de grasimi a pierdut 5,5 kg, comparativ cu o pierdere in  greutate de 2,6 kg (5,7 kg) pentru cei care urmau dieta cu continut mediu de carbohidrați si cu conținut scazut de grasimi.

In plus, 44% dintre cei care au consumat  dieta cu continut scazut de carbohidrati au intrerupt tratamentul cu cel putin un medicament pentru diabet.

Este bine de stiut sa se inteleaga ca sunt diferite versiuni ale dietelor cu continut scazut de carbohidrati si unele nu sunt potrivite pentru toata lumea.

 

DIETA PALEOLITICA

 

Dieta paleolitica sau “paleo” este o alimentatie pe care o aveau oamenii in urma cu mii de ani.

Multe dintre alimentele incluse in dieta paleo sunt similare cu cele din dieta cu continut scazut de carbohidrati, deoarece dieta paleo interzice consumul majoritatii boabelor.

Intr-un mic studiu din 2013, 13 persoane cu diabet zaharat de tip 2 au urmat dieta paleo timp de 3 luni, apoi au trecut la o dieta diabetica timp de inca 3 luni.

Dieta diabetica a inclus mese distribuite uniform care contineau fibre dietetice, paine integrala, cereale și legume. Cercetatorii au descoperit ca dieta paleo a fost mai mult de umplere de calorii decat dieta diabetica.

Participantii au observat o pierdere in greutate mai mare cu dieta paleo, dar a fost mai greu de sustinut.

 

DIETA VEGETARIANA SAU VEGANA

Dietele vegetariene și vegane elimina carnea și se concentreaza pe fructe, legume, cereale integrale, nuci și seminte. Oamenii care urmează o dieta vegana elimina toate produsele animale, inclusiv laptele și ouale.

O dieta vegetariana sau vegana poate ajuta persoanele cu diabet zaharat sa isi atinga obiectivele de scadere in greutate.

O cercetare din 2017 a subliniat beneficiile consumului unei diete pe baza de plante la persoanele cu diabet zaharat. Intr-un studiu, 99 de persoane de varste diferite au mancat fie o dieta vegana, fie o dieta americana , care includea cereale integrale, fructe, legume și carne.

Dupa 22 de saptamani, participantii la dieta vegana au pierdut in medie 6,5 kg, in timp ce cei care au avut dieta americana ADA  ( American Diabetes Association) au pierdut 3,1 kg.

De asemenea, 43% dintre participantii la dieta vegana ai-au scazut consumul de medicamente diabetice, comparativ cu 26% din dieta ADA.

 

Mentinerea unei greutati sanatoase este foarte importanta pentru cei care sufera de diabet zaharat. Multe diete pot ajuta o persoana cu diabet zaharat sa piarda in greutate dar, nu toate dietele sunt potrivite pentru toata lumea. Cea mai buna dieta pentru pierderea in greutate este de obicei cea pe care o persoana o poate tine timp indelungat. In orice caz , inainte de efectua modificari in ceea ce priveste alimentatia, intotdeaua trebuie discutat cu un specialist in domeniu.

 

Articol tradus si preluat de pe MedicalNewsToday.com