Cristian Airinei, inițiator al Asociației “DA, și eu pot!”: Promovăm mișcarea în rândul persoanelor cu diabet, și nu numai

Cristian Airinei, inițiator al Asociației “DA, și eu pot!”: Promovăm mișcarea în rândul persoanelor cu diabet, și nu numai

Promovarea mișcării în rândul persoanelor cu diabet, dar nu numai, în rândul persoanelor cu o anumită afecțiune, a sportului, a ieșitului în natură, munte, aer curat și, nu în ultimul rând, promovarea României este principalul obiectiv al Asociației “DA, și eu pot!”, după cum arată inițiatorul acesteia, Cristian Airinei, într-un interviu din cadrul campaniei Alphega – ”Acces la sănătate, acces la viață”.

Motivația demarării programului „Acces la sănătate, acces la viață

Totul a pornit de la o serie de acțiuni inițiate în 2017”Observând că mișcarea face bine, inițiatoarea proiectului, Gabriela – Elena Airinei, diagnosticată cu diabet tip 1 în anul 2002, a devenit prima femeie care a făcut Turul României pe bicicletă. În anul 2018, am primit provocarea unor sesiuni de prezentare în școli, pe tema diabetului și a problemelor de nutriție. Am început cu școli din județul Giurgiu, pentru a continua, în următorul an, în Teleorman, și apoi a devenit o caravană anuală, care a fost oprită doar de pandemie”, a relatat Cristian Airinei.

Peste 1,500 de elevi și peste 250 cadre didactice, implicați în caravană

Potrivit acestuia, au participat la activitățile incluse în programul caravanei peste 1,500 de elevi și peste 250 cadre didactice, părinți și localnici din 25 comunități ale județelor Giurgiu și Teleorman: ”Am dezbătut împreună cu participanții aspecte legate de diabet – ce este, cum se recunoaște, care sunt simptomele, ce pot face ei, în cazul în care cunosc pe cineva cu diabet, cum să reacționeze. Totodată, am subliniat importanța alimentației sănătoase, a sportului și a mișcării, în gestionarea diabetului, și nu numai. În toate școlile vizitate am efectuat teste de glicemie elevilor, cadrelor didactice, personalului auxiliar, dar și părinților care și-au manifestat dorința, în medie, circa 75 măsuratori de glicemie pentru fiecare din școlile vizitate. Totodată, în anul 2019, am extins și pe măsurarea greutății și înălțimii participanților, iar cu ajutorul asistentei medicale, am învățat copiii cum să aibă o igienă corectă a mâinilor”.

”Acest proiect s-a adresat elevilor, cadrelor medicale, didactice, părinților, familiilor persoanelor cu diabet, dar mai ales persoanelor și copiilor care nu suferă de nicio afecțiune. Am urmărit educarea persoanelor cu diabet, dar și a celor care nu știau nimic despre această afecțiune”, a mai explicat Airinei.

Teme atinse în cadrul prezentărilor din școli:

  • Ce este diabetul?
  • Ce este glicemia?
  • Câte tipuri de diabet cunoșteți?
  • Ce trebuie să știți despre diabet?
  • Care sunt simptomele din diabet / prediabet?
  • Cum se tratează?
  • Mituri despre diabet
    • Se face de la dulciuri?
    • Cei cu diabet au voie să consume dulciuri?
    • Este diabetul contagios?
    • Persoanele cu diabet au voie să facă mișcare?
  • Ce trebuie să știți despre diabetul tip 2?
  • Ce poți să mănânci dacă ai diabet?
  • De ce trebuie să tratăm diabetul?
  • Cum și ce mâncăm pentru a ne menține sănătoși?

Principalele repere ale caravanei derulate în 2022, în școli din zona rurală a județului Iași

Anul 2022 a fost dedicat județul Iași, în cadrul unor vizite efectuate între 11 și 14 aprilie, în școlile din localitățile –  Dobrovăț (11 aprilie), Miroslava și Ciurea (13 aprilie), Spectrum și Nr. 13 (14 aprilie).

Au fost testați 281 copii, iar concluziile, potrivit lui Cristian, sunt:

Alte concluzii

”Mulți știau de diabet, dar nu toate informațiile erau corecte. Am clarificat câteva mituri, mai ales, cel cu diabetul tip 1, care se face de la mâncat prea multe dulciuri. Mit fals, din păcate, diabetul tip 1 este o boală autoimună și nu poate fi determinată de consumul de dulciuri”, a mai spus inițiatorul asociației.

Următoarele activități ale Asociației „Da, și eu pot!”

Planul pentru 2022: ”Pentru acest an, avem în plan să continuăm tradiția turelor pe biciclete și ne-am propus să unim, să pedalăm prin trei țări, să unim trei capitale. Vom pleca din Sofia, Bulgaria, pentru ca, după 500 km pedalați, să ajungem la București. Nu poposim mult și pedalăm spre Republica Moldova, pentru a ne vedea cu dulcineii din Chișinău. Vom pedala 1.000 km, cu diferență de nivel de 6.300 m, în 10 zile.”

 

Proiectele cu care se mândrește asociația

Prima persoană cu diabet tip 1, care a făcut ”Turul României pe bicicletă”

În cadrul proiectului “Turul României pe biciclete, cu diabet”, am parcurs, între 25 iunie și 25 iulie 2017, 2.600 kilometri pe biciclete, făcând turul României, cât mai aproape de granițe. Rezultate: prima persoană cu diabet tip1 din România, care a reușit în 30 zile să facă turul țării pe bicicletă; achiziționarea din donații a 10 kit-uri de monitorizare continuă a glicemiei (12.000 euro) pentru 10 copii cu diabet tip1, pentru o perioadă de 6 luni; 26 zile de pedalat, însumând peste 135 ore petrecute în șa, 21 județe vizitate, întâlniri cu comunitățile locale ale persoanelor cu diabet, întâlniri cu autoritățile și presa locală, pentru a aduce la cunoștința autorităților cât de important este să previi complicațiile diabetului, prin monitorizarea continuă a glicemiei.

2018 – Interiorul Carpaților pe biciclete 

A fost anul în care ne-am definit, în care am decis să continuăm, pentru că deja eram urmăriți, iar succesul anului anterior ne-a dat curaj. Scop: conștientizare că diabetul nu trebuie sa fie o piedică, o persoană cu diabet trebuie și este necesar să facă mișcare, pentru o gestionare cât mai bună a diabetului, împreună cu medicația prescrisă de medic.

Provocare și voință

24 noiembrie 2018 a însemnat întâlnirea ”Provocare și Voință”, eveniment public cu peste 100 persoane; au fost invitate și au participat persoane cu diabet din țară, dar și din afară, persoane care și-au depășit diagnosticul și nu au lăsat afecțiunea să conducă, pentru a fi un exemplu. O persoană cu diabet trebuie să își trăiască viața, să facă mișcare/sport și să fie un model pentru cei care nu au curaj să își înfrunte afecțiunea; printre vorbitori s-au numărat: Tibi Ușeriu – triplu câștigător al Arctic Ultra 6633, Roddy Riddle – scoțian cu diabet tip 1, prima persoană cu diabet tip 1, care a terminat 6633 Arctic Ultra, Tănase Vlad – românul care a terminat pe locul 3 aceeași cursă 6633 Arctic Ultra, dar cu o poveste impresionantă despre voință și Radu Păltineanu – cicloturist, aventurier, explorator, singurul român care a pedalat 35.000 km străbătând Americile, 3 ani de călatorie și enorm de multe povești.

Anul 2019 – Go West, România de la est la vest 

România pe diagonală, pentru a acoperi județele neatinse în celelalte ture; peste 1.000 km pe biciclete, 1.000 km în care glicemia unei persoane cu diabet se stabilizează, nevoia de insulină scade, iar corpul lucrează aproape la fel ca și al unei persoane sănătoase.

Da, și eu pot – Ai timp pentru tine, #StaiAcasă!” – ședințe de mișcare online, pe perioada pandemiei de Covid – 2020

Campania “Ai timp pentru tine – #Staiacasa” a luat naștere din dorința de a ieși din confortul canapelei, în perioada pandemiei de Coronavirus, de a îndemna persoanele cu diabet și probleme de nutriție, pe cei care ne urmăresc pe pagina de Facebook și Youtube, să facă mișcare, să își monitorizeze glicemiile, să iasă un pic din cotidian; campanie online de susținere a unei gândiri pozitive, prin mișcare și socializare, chiar dacă am fost nevoiți să stăm în case; 2 traineri profesioniști, care timp de 2 săptămâni au intrat live pe Facebook și YouTube; ședințe de câte 45 minute de fitness și zumba.

Dunărea, de la intrarea în România, până la vărsare 

În 2020, am ales să continuăm seria de ture, chiar dacă a fost pandemie, am încercat și reușit să continuăm; peste 1.000 km pedalați; glicemii în trend; cât mai puțină insulină folosită, datorită mișcării.