Incidenţa obezităţii a crescut foarte mult la copii şi odată cu aceasta şi incidenţa diabetului zaharat tip II, susţine Alexandra Alexescu, medic specialist Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice, care recomandă să se facă ordine în alimentaţie.

“Incidenţa obezităţii a crescut foarte mult la copii şi odată cu ea şi incidenţa diabetului zaharat tip II la copii. De unde obişnuiam să spunem: Dacă este copil şi are diabet, clar este tip I pentru că este din copilărie. Lucrurile nu mai stau aşa, circumferinţa abdominală este un factor de risc pentru dezvoltarea diabetului tip II şi ca medic nutriţionist am contact cu foarte mulţi copii obezi şi într-adevăr mediul familial contează foarte mult. Nu o să putem ajuta copilul să slăbească dacă părinţii nu sunt dispuşi să facă o schimbare”, a declarat medicul Alexandra Alexescu, la simpozionul regional “Alimentaţie raţională pentru sănătate”.

În opinia sa, riscul de obezitate este asociat cu cel de diabet, cele două fiind corelate ştiinţific prin toate studiile. “Când vorbim de un tânăr, copil, care nu şi-a terminat procesul de creştere – fiziologic procesul de creştere se termină undeva la 35 de ani – până atunci nu este corect să facem prea multe restricţii. Totodată, nu este bine să nu mai dăm proteine copiilor. (…) Aminoacizii pe care îi găsim în carne stau la baza dezvoltării celulare, fără ei nu ne putem dezvolta corespunzător. Nu trebuie făcute restricţii, trebuie făcută ordine în alimentaţie”, a punctat medicul.

Ea a recomandat ca mesele să fie regulate, iar părinţii să le gătească mai mult copiilor. “Primele mele recomandări vor fi de mese regulate, să fie trei mese pe zi şi două gustări şi bineînţeles fiecare compoziţie a mesei să fie adecvată orei, spre exemplu micul dejun nu va fi niciodată egal cu cina. Evitarea alimentelor procesate, dulciurilor, zahărului, dar acum din fericire avem foarte multe variante – există îndulcitor natural precum precursorul de ştevie, care este un îndulcitor natural, nu creşte riscul de insulino rezistenţă. O altă recomandare este ca părinţii să gătească mai mult pentru copii, să păstrăm din ceea ce le place copiilor să mănânce, dar adaptate la ceva mai sănătos”, a explicat Alexandra Alexescu.

La rândul său, Chef John Menumorut, prezent la eveniment, a susţinut că se face o confuzie între alimentaţie sănătoasă şi alimentaţie de regim. “A mânca sănătos nu înseamnă neapărat a mânca dietetic. Trebuie să ai o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată, să nu se facă excese (…) să fie o alimentaţie diversificată. Cred că bolile cauzate de stres provin din alimentaţie sau pot fi combătute cu o alimentaţie sănătoasă. Nu mâncăm suficientă clorofilă, cereale şi cred că mai avem de descoperit cum trebuie să mâncam”, a spus John Menumorut.

El le-a recomandat elevilor, pentru masa de la şcoală, o serie de preparate care pot fi gătite într-un timp mai scurt şi care sunt foarte sănătoase, de exemplu preparate la grătar sau la cuptor care pot fi preparate în avans.

În opinia sa, pacheţelul sau masa de prânz trebuie să conţină şi legume, în special cele verzi: broccoli, fasole verde păstăi, salate. John Menumorut nu le recomandă copiilor preparatele prăjite în baie de ulei.

Simpozionul regional “Alimentaţie raţională pentru sănătate”, ediţia a III-a, s-a desfăşurat miercuri la Colegiul Tehnic “Mihai Bravu” din Bucureşti.

În cadrul evenimentului mai mulţi elevi au participat la o competiţie gen ‘Master chef’, au prezentat unei comisii formată din chefi renumiţi o reţetă făcută de acasă, iar la finalul evenimentului cei mai buni au fost premiaţi.

Scopul evenimentului a fost implicarea unui număr cât mai mare de cadre didactice pentru a-şi îmbogăţi cunoştinţele teoretice şi practice legate de modalitatea prin care alimentaţia raţională de zi cu zi să devină obişnuinţă şi conştientizarea în permanenţă a efectului negativ al unei alimentaţii haotice, nesănătoase. AGERPRES