În 2018, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice aducea pentru prima dată în discuție noțiunea de vaccinare pe durata întregii vieți pentru adulți în general și pentru pacienții cronici în special, fiind un grup aflat la risc, pentru că sunt cei mai vulnerabili la infecții și au nevoie de protecție.

Vaccinarea antigripală pentru persoanele cu afecțiuni cardiace reduce cu 50% riscul de deces prin infarct, iar adulții cu diabet sau boală cardiacă cronică sunt de 4 ori mai predispuși decât cei sănătoși să dezvolte boală pneumococică.

Pandemia ne-a arătat clar că pacienții cronici au cel mai mare risc de complicații, care pot duce la probleme grave sau chiar la deces.

După 5 ani în care COPAC a cerut de mai multe ori o politică publică, care să asigure accesul pacienților cronici la vaccinare pe durata întregii vieți prin compensare, s-a ajuns la momentul în care, pentru prima dată, pacienții cronici vor putea alege să se vaccineze.

Schema de vaccinare pentru un pacient oncologic poate ajunge și la suma de 4000 ron, sumă pe care nu și-o permit cei mai mulți.

Ne dorim să avem o strategie de vaccinare normală, care să cuprindă educație și access prin compensare. Access nu înseamnă și nici nu are cum să însemne obligativitate, ci posibilitatea de a alege, pe care românii de fapt nu o au de multe ori pentru că nu își permit. Ar mai trebui să învățăm din exemplele unor țări precum Australia, care a eradicat cancerul de col uterin prin vaccinare. Același cancer, care la noi are o rată extrem de mare de deces. Fiecare decide pentru el cum se protejează sau la ce servicii medicale apelează, însă nimeni nu are dreptul să îngrădească accesul la programe de prevenție, cum este vaccinarea”, se arată într-un comunicat COPAC.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România susține accesul pacienților cronici la vaccinare prin compensare, dar si un mod simplu de organizare a procesului de vaccinare, atât la medicii de familie, cât și la medicii specialiști.