Aportul regulat de sare la mese este asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2 (T2D), potrivit unui nou studiu. 

Studiul a constatat că cei care au spus că au adăugat sare în mâncare „uneori, „de obicei” și „întotdeauna”, păreau să-și crească riscul de diabet de tip 2 cu 11%, 18% și, respectiv, 25%, comparativ cu cei care au adaugat sare „rar”.

Noul studiu a analizat datele a 402.982 de participanți fără diabet din Marea Britanie, din martie 2006 până în octombrie 2010. Persoanele aveau vârste cuprinse între 37 și 73 de ani. Ca mijloc de identificare a factorilor care ar putea încurca analiza studiului, participanții au completat un chestionar, care a solicitat detalii personale, care au fost asociate cu dezvoltarea diabetului de tip 2.

Acestea au inclus vârsta, sexul, nivelul de educație, venitul, fumător sau nefumător, nivelul de activitate fizică, consumul de alcool și indicele de privare Townsend. Indicele de privare are ca rezultat o măsurare a mai multor factori de stil de viață, inclusiv șomajul, deținerea de mașini, închirierea unei locuințe și supraaglomerarea gospodăriilor.

Participanții au fost urmăriți o perioadă medie de 11,9 ani, timp în care 13.120 de persoane au dezvoltat diabet de tip 2.

Riscul de diabet de tip 2 pentru persoanele cu un IMC mai mare și un raport talie-șold mai puțin favorabil a crescut în continuare pentru persoanele care adăugau sare în mâncare „uneori, „de obicei” și „întotdeauna” cu 33,8%, 39,9% și 8,6%.

Studiul a fost publicat în Mayo Clinic Proceedings.

 

Cum afectează consumul de sare riscul de diabet

 „Datele noastre sugerează că adipozitatea mai mare ar putea explica parțial legătura. Adipozitatea este cantitatea de grăsime pe care o poartă cineva. Adipocitele și țesutul adipos stochează majoritatea lipidelor corpului. Lipidele sunt compuși grași din membranele celulare, gestionând ceea ce intră și iese din ele. Ca atare, ele sunt importante pentru stocarea și distribuirea energiei în organism și pentru a produce hormoni. Cu toate acestea, lipidele includ trigliceridele și colesterolul liber, iar un exces de lipide – o afecțiune numită dislipidemie – a fost asociat cu diabetul, ” dr. Lu Qi, autorul principal al studiului.

Diabetul de tip 2 se referă la afecțiunea în care celulele corpului devin rezistente la hormonul insulină, care este produs de pancreas și ajută la gestionarea nivelului de zahăr din sânge. Rezultatul este că cineva are prea multă glucoză sau zahăr în sânge. Organismul are nevoie de zahăr pentru combustibil, dar un exces poate provoca tulburări nervoase, circulatorii și ale sistemului imunitar.

Michelle Routhenstein, nutriționist cardiolog și proprietarul wholelynourished.com, care nu este implicată în studiu, a spus: „Cercetarea nu este clară cu privire la conexiunea fiziologică exactă, dar speculează că aceasta se datorează inflamației, leziunilor căptușelii vaselor de sânge și legăturilor potențiale dintre sare, hipertensiune arterială și rezistență la insulină. De asemenea, este important să rețineți că multe alimente bogate în sodiu conțin și grăsimi saturate în ele, care pot crește rezistența la insulină și diabetul de tip 2.”

 

Câtă sare este prea multă?

Evaluarea consumului real de sare al indivizilor este dificilă, iar studiile optează adesea pentru a analiza urina dintr-o zi, în determinarea aportului de sare. Deoarece nivelurile de sodiu ale unei persoane pot varia de la o zi la alta, aceasta poate fi insuficientă pentru a obține o imagine completă a consumului de sodiu. Noul studiu are o abordare diferită.

Cercetările anterioare au indicat că o abordare mai precisă constă în înregistrarea frecvenței cu care oamenii adaugă sare în mâncarea lor, pentru a măsura aportul lor total, inclusiv sarea adăugată în alimente în timpul preparării. Ideea este că, frcevența cu care cineva adaugă sare în mâncare, reflectă gustul său pentru sare.

Nu este o metodă perfectă; în timp ce a oferit o măsură exactă a consumului de sare pentru majoritatea americanilor, a avut rezultate mai puțin bune pentru cei rasa neagră și cei cu hipertensiune arterială auto-declarată. Routhenstein a remarcat că nu doar sarea a fost legată de dezvoltarea diabetului: „Alte alimente care au fost asociate cu o incidență mai mare a T2D includ zaharurile rafinate, carbohidrații rafinați și carnea roșie și procesată”.

 

Cine ar trebui să ia în considerare limitarea consumului de sare?

Dr. Qi a spus că, în general, rezultatele studiului pot fi aplicate populației generale, cu excepția celor cu tensiune arterială scăzută. 

Pe baza acestui studiu”, a spus Routhenstein, „limitarea consumului de sare poate ajuta la evitarea dezvoltării T2D. De asemenea, trebuie să remarcăm că sunt mulți factori implicați și ar trebui să ne uităm la întreaga dietă și la factorii stilului de viață pentru a reduce riscul de T2D și boli de inimă.”

Conform cercetărilor, afro-americanii non-hispanici rețin mai mult sodiu și au mai multă sensibilitate la sare. Este important de remarcat acest lucru, deoarece răspunsul la sare poate avea un efect mai puternic în acest grup etnic și, prin urmare, trebuie monitorizat mai îndeaproape”, a spus Routhenstein.

Hispanicii, indienii americani, asiaticii americani și locuitorii insulelor Pacificului sunt, de asemenea, deosebit de susceptibili la dezvoltarea diabetului. Nu sunt singurii. Persoanele peste 45 de ani, persoanele supraponderale sau cu obezitate și persoanele fizice inactive sunt, de asemenea, expuse unui risc crescut. Alți factori de risc includ hipertensiunea arterială, antecedentele familiale de diabet și diabetul gestațional în timpul sarcinii.

Persoanele care prezintă următoarele simptome ale bolii ar trebui să-și consulte medicul și să fie deosebit de atenți la consumul de sare:

  • nevoia de a urina frecvent
  • senzație de sete frecventă
  • senzație de foame, chiar și atunci când mănâncă
  • oboseală extremă
  • experimentarea vederii încețoșate
  • vânătăile și tăieturile durează mult până se vindecă
  • experimentați durere, furnicături sau amorțeală în mâini și picioare.

 

 

Sursa: Medicalnewstoday.com