“Avem nevoie de un sistem medical reformat, care să permită pacienților să fie mai implicați în deciziile privind tratamentul lor, oferindu-le mai multă autonomie și informații transparente despre opțiunile de tratament disponibile. Personalul medical trebuie să fie instruit și să dezvolte abilități de comunicare empatică, astfel încât să poată interacționa mai eficient cu pacienții, să le asculte preocupările și să răspundă adecvat nevoilor lor emoționale”, a declarat Ovidiu Nicolae Palea, fondatorul Nord-Grupul Medical Provita, cu prilejul lansării Programului „CRED în medicină”, care își propune să identifice cele mai bune idei pentru îmbunătățirea modului în care interacționează personalul medical din România cu pacienții, fie că sunt în sistemul public sau privat.

Ideea de la care a plecat Programul „CRED în medicină” este simplă: atunci când au o problemă de sănătate, românii sunt dezorientați, nu știu ce decizii să ia, nu știu pe cine să asculte și au nevoie de un reper de încredere care să le arate calea de urmat. Pentru că sistemul medical românesc nu le oferă întotdeauna acest tip de încredere, mulți români aleg străinătatea pentru problemele de sănătate cu adevărat grave. Pe scurt, ei nu cred în medicina Românească. E nevoie să le redăm această încredere.

“În Europa sau în SUA, standardele nu țin numai de cât de mare e clădirea , de curățenie sau de aparatură. Furnizorii de servicii medicale de top au toate aceste elemente. Diferența o fac cîteva criterii, care sunt: ComunicareRespect, Etică, DemnitateComunicare, dialog permanent, transparență pentru cel care are nevoie de tratament. Respect pentru pacient, indiferent de cine este el. Comportament etic în raport cu pacientul și familia sa. Demnitate, ca normalitate, nu ca un privilegiu oferit pe anumite criterii. De aici vine conceptul CRED, în medicină ”, a explicat Ovidiu Nicolae Palea.  El consideră că românii nu fug de spitalele românești din cauză că nu au profesioniști buni sau aparatură modernă. Avem medici de renume internațional acum în țară și avem cele mai moderne echipamente. Pacienții preferă să meargă în străinătate pentru modul în care sunt tratați acolo.

“Spitalul Nord, pe care îl vom deschide în această toamnă în București, va deveni un reper medical european și le va arăta oamenilor care se confruntă cu o afecțiune importantă “calea de urmat”, respectând nivelul standardelor internaționale. Nu vor mai trebui să plece în Franța sau în Turcia pentru a se trata. Vom avea în București servicii medicale ‘ca afară’ și ca repere Comunicare, Respect, Etică și Demnitate,  pentru fiecare pacient. Este un pas important pe care îl face Grupul Nord pentru a recâștiga încrederea românilor  în medicina de acasă și invităm cât mai multe persoane și organizații să se alăture programului CRED în medicină”, a conchis Ovidiu Nicolae Palea.