În premieră, România a devenit, timp de trei zile, gazda celui de-al 54-lea Congres Central European Diabetes Association (CEDA), care se desfășoară, între 8 și 11 iunie, la Palatul Parlamentului din Capitală. Participă zeci de medici cu experiență, atât de la nivel internaţional cât şi din România, autorități din sistemul medical românesc, reprezentanți ai unor prestigioase universități din România şi ai celor mai importante organizații europene din domeniul diabetului, precum şi reprezentanți ai pacienților cu diabet.

Organizatorul științific al evenimentului de prestigiu este Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București iar coordonatorul ștințific local este conf.univ.dr. Anca Pantea Stoian – specialist diabetolog, președinte al Comisiei de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a Ministerului Sănătății și vicepreședinte al CEDA.

Pe 7 iunie a avut loc conferința-dezbatere „Construim Parteneriate în Diabet la nivel european” – eveniment – preambul al celei mai importante manifestări est-europene centrate pe acest domeniu medical.

Agenda comunicărilor a fost deschisă de conf.univ.dr. Anca Pantea Stoian – vicepreședinte al CEDA: „De ce o întâlnire la Palatul Parlamentului în preambulul Congresului CEDA, ediția 2023? Pentru că am considerat extrem de important să oferim cadrul pentru a implementa și dezvolta colaborări științifice în diabetologia de la nivel internațional. Timp de cinci zile, în România sunt prezenți unii dintre cei mai importanți lideri din domeniul diabetologiei de la nivel european, din peste 20 țări, și, alături de colegi din România, sunt convinsă că împreună putem identifica perspective de colaborare în diabet. România are o puternică tradiție în diabet, astfeșl că putem să punem umărul și să fim parte la construirea unor punți puternice de colaborare la nivel european în  domeniul diabetului. Știința, schimbul de experiență și interacțiunea reprezintă direcții fundamentale pentru ediția din acest an a Congresului CEDA”.

“Prevenția diabetului este esențială pentru a reduce impactul acestei afecțiuni asupra sănătății și calității vieții. O abordare multidisciplinară, care implică diferite specialități medicale, precum și cooperarea pacienților, poate avea un impact semnificativ în gestionarea diabetului. Abordarea multidisciplinară în prevenția diabetului necesită implicarea unui spectru larg de profesioniști din domeniul sănătății. Prin colaborarea între aceste specialități, se pot obține rezultate mai bune în identificarea precoce și gestionarea riscului de diabet. Schimbul de experiență și colaborarea între profesioniștii din domeniul sănătății este, de asemenea, un factor cheie în prevenția diabetului. Prin acest schimb științific de informații, specialiștii pot învăța unii de la alții, se pun la curent cu ultimele noutăți în domeniu și pot dezvolta abordări inovatoare în prevenirea diabetului. Colaborarea cu pacienții reprezintă, de asemenea, un aspect important în prevenirea complicațiilor diabetului. Educația persoanelor cu diabet poate stimula responsabilitatea personală și adoptarea unor măsuri în ceea ce privește stilul de viață și sănătatea lor. De asemenea, prin crearea unei platforme de discuții tip summit, cu implicarea tuturor factorilor, de la medici, la factori de decizie în domeniul diabetului și pacienți, sunt convinsă că putem identifica soluții în gestionarea cât mai eficientă a diabetului”, le-a transmis participanților conf.univ.dr. Anca Pantea Stoian.

Alexandru Rafila: Singura abordare raţională atunci când discutăm de diversele tipuri de patologii este de a lucra împreună cu profesioniştii din domeniu

Prezent la conferință, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că singura abordare raţională atunci când se discută despre diversele tipuri de patologii este să se “lucreze împreună cu profesioniştii din domeniu” şi “nu în afara lor”, pentru a exista un beneficiu direct pentru pacienţi.

“Singura abordare raţională atunci când discutăm de diversele tipuri de patologii, mai ales de patologia bolilor netransmisibile, fie că ne referim la diabet, fie că ne referim al bolile cerebrovasculare sau cardiovasculare, fie că ne referim la oncologie, este de a lucra împreună cu profesioniştii din domeniu, nu în afara lor pentru ca astfel de strategii să poată să fie puse în aplicare şi mai ales să existe un beneficiu direct pentru pacienţi”, a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, diabetul afectează cel puţin 10% din populaţia Europei, iar consecinţele acestei afecţiuni sunt grave atunci când nu este tratată. “Ca să putem să abordăm noi la Ministerul Sănătăţii această problematică într-un mod responsabil şi coerent şi aplicabil, avem o foarte bună relaţie şi parteneriat cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, a mai spus Alexandru Rafila.

Adela Cojan (CNAS): Începând cu 1 iulie, medicina de familie este direct implicată în prevenţia diabetului

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, a declarat că începând cu data de 1 iulie, odată cu implementarea noilor norme la Contractul cadru, medicina de familie este direct implicată în prevenţia diabetului prin stimulentele financiare pe care CNAS le acordă medicilor de familie în vederea depistării precoce a acestei afecţiuni.

“Anul trecut, din statisticile noastre, reiese un număr de peste 1.000.100 de pacienţi incluşi în Programul naţional de diabet partea curativă. (…) Începând cu data de 1 iulie, odată cu implementarea noilor norme la Contractul cadru, medicina de familie din ţara noastră este direct implicată în prevenţia diabetului prin acele stimulente financiare pe care le acordăm medicului de familie pentru depistarea precoce a diabetului zaharat cu ajutorul unor analize de laborator pe care le oferim gratuit întregii populaţii pentru a putea fi depistată această maladie, o dată pe an. Pe de altă parte, prin plata şi stimularea financiară a medicilor de familie de a consilia pacientul în legătură cu stilul de viaţă, cu comportamentul alimentar, cu nivele de activitate fizică ori consumul de alcool sau nivele de stres ori minime sfaturi nutriţionale”, a spus Cojan. Potrivit acesteia, diabetul “are un răsunet financiar” deosebit de important în Fondul Asigurărilor Sociale de Sănătate.

Preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, Cătălina Poiană, a spus că peste 20% din cazurile de obezitate se pot complica cu diabet zaharat, fără a se pune însă la socoteală cazurile de rezistenţă la insulină sau de prediabet. “În România la ora actuală prevalenţa obezităţii este undeva de 22- 23%. Şi pentru noi Atlasul Mondial de obezitate apărut în 2023 arată că pentru anul 2035 prevalenţa obezităţii în România va atinge cifre de aproximativ 35% la adult. (…) La copil creşterea incidenţei anuale este de aproximativ 5,6% care prezintă un risc foarte crescut”, a explicat Cătălina Poiană.