”Neuropatia diabetică rămâne una dintre cele mai complexe complicații ale diabetului zaharat, care are nevoie de o abordare multidisciplinară și de implicarea unei echipe integrate pentru gestionarea sa eficientă. Afecțiunea continuă să aducă provocări semnificative în diagnostic, gestionare și tratament”, a declarat conf. dr. Anca Pantea Stoian în cadrul  dezbaterii Ora Specialistului Rodiabet din 20 martie.

Ora Specialistului Rodiabet a abordat ”Gestionarea eficace a neuropatiei diabetice”, într-o ediție organizată de Rodiabet cu susținerea partenerului Worwag Pharma.

Medicul diabetolog Anca Pantea Stoian și-a început intervenția prin definirea clară a neuropatiei diabetice, subliniind complexitatea și variabilitatea acestei afecțiuni. ”În conformitate cu ghidurile din 2021, neuropatia diabetică este descrisă ca un set de tulburări anatomice, clinice neurologice și metabolice, care apar în cursul evoluției diabetului zaharat. Această definiție trebuie să fie însoțită de excluderea altor cauze de neuropatie, având în vedere diversitatea condițiilor care pot influența sistemul nervos” a precizat Dr. Pantea Stoian.

 

Medicul diabetolog a evidențiat apoi tipurile principale de neuropatie diabetică, vorbind despre mononeuropatii, polineuropatia senzitivo-motorie și neuropatia autonomă. ”Este fundamentală recunoașterea și diagnosticarea precoce a acestor forme, deoarece ele pot prezenta manifestări clinice variate și pot afecta semnificativ calitatea vieții pacienților” susține dr. Pantea Stoian.

Patogeneza și manifestările clinice

Manifestările clinice ale neuropatiei diabetică, precum durerea neuropată, modificările de sensibilitate și afectările autonome, au fost discutate în detaliu. Dr. Stoian a subliniat că: ”aceste simptome pot fi adesea subevaluate sau subraportate de către pacienți, iar medicul trebuie să fie conștient de importanța unei anamneze detaliate și a unui screening activ pentru a identifica precoce aceste manifestări.

Tratament și Rolul Echipei Multidisciplinare

Un alt aspect central al prezentării a fost abordarea terapeutică a neuropatiei diabetice. Conf. dr. Pantea Stoian a evidențiat rolul terapiilor inovatoare, cum ar fi acidul alfa lipoic și benfotiamina, în managementul acestei complicații, subliniind necesitatea unei administrări continue și preventive a acestora.

”Este foarte importantă abordarea multidisciplinară în gestionarea neuropatiei diabetice. Deși medicii diabetologi sunt în centrul îngrijirii pacienților cu neuropatie diabetică, implicarea neurologilor, cardiologilor, ortopezilor, chirurgilor vasculari și a medicilor de familie este esențială pentru a asigura o îngrijire completă și personalizată” a transmis medicul diabetolog.

Despre Ora Specialistului Rodiabet

Întâlnirile Ora Specialistului Rodiabet sunt dezbateri profesionale dedicate specialiștilor din domeniul sănătății, organizate periodic, pe teme de interes pentru comunitatea de diabet. Ediția din 20 martie a fost organizată cu susținerea partenerului Worwag Pharma și a abordat tema gestionării eficace a neuropatiei diabetice.

Rodiabet este platforma dedicată comunității de diabet din România, dezvoltată de Oameni și Companii din anul 2018. Rămâi conectat la activitățile comunității și află cele mai noi știri privind diabetul zaharat, abonându-te gratuit la newsletterul săptămânal Rodiabet aici:  Abonare newsletter – Rodiabet.