Oamenii de știință au făcut descoperiri promițătoare și noul medicament cu insulină este gata să fie testat pe oameni în 2025.

În întreaga lume, există aproximativ 425 de milioane de oameni cu diabet. Aproximativ 75 de milioane dintre acestea se injectează zilnic cu insulină. Aceștia ar putea avea în curând o nouă alternativă la seringi sau pompe de insulină. Oamenii de știință au găsit o nouă modalitate de a furniza organismului insulină inteligent. Noua insulină poate fi consumată luând o capsulă sau chiar mai bine, într-o bucată de ciocolată.

În interiorul acestora găsim nano-purtători în care este încapsulată insulina. Particulele au o lățime de 1/10.000 din lățimea unui fir de păr uman și sunt atât de mici încât nici măcar nu le poți vedea la un microscop normal.

„Acest mod de a furniza insulina este mai precis, deoarece furnizează insulina rapid în zonele corpului care au cel mai mult nevoie de ea. Când insulina se injectează cu o seringă, aceasta este răspândită în tot corpul, unde poate provoca reacții adverse nedorite”, explică profesorul Peter McCourt de la Universitatea Arctică UiT Norvegia, unul dintre cercetătorii din spatele studiului.

Cercetarea a fost publicată recent în Nature Nanotechnology.

Cercetătorii de la Universitatea din Sydney și Sydney Local Health District au fost cei care, în colaborare cu UiT, au descoperit cu mulți ani în urmă că este posibil să livrezi medicamente prin nano-purtători la ficat. Metoda a fost apoi dezvoltată în continuare în Australia și în Europa.

Multe medicamente pot fi luate pe cale orală, dar până acum oamenii au fost nevoiți să injecteze insulina în organism. McCourt explică că problema legată de livrarea insulinei cu un nano-purtător este că se descompune în stomac și astfel nu ajunge acolo unde este nevoie de ea în organism. Aceasta a fost o provocare majoră pentru dezvoltarea unui medicament pentru diabet, care poate fi administrat pe cale orală.

Învelișul este apoi descompus în ficat de enzime, care sunt active numai atunci când nivelurile de zahăr din sânge sunt ridicate, eliberând insulina și care poate acționa apoi în ficat, mușchi și grăsime pentru a elimina zahărul din sânge.

„Aceasta înseamnă că atunci când nivelului zahărului din sânge este mare, se produce o eliberare rapidă de insulină și, chiar mai important, când zahărul din sânge este scăzut, nu se eliberează insulină”, spune Nicholas J. Hunt de la Universitatea din Sydney, care, împreună cu Victoria Cogger, conduce proiectul.

El explică că aceasta este o metodă mai practică și mai prietenoasă cu pacientul de gestionare a diabetului, deoarece reduce foarte mult riscul de apariție a unui nivel scăzut de zahăr în sânge, și anume hipoglicemia și permite eliberarea controlată de insulină în funcție de nevoile pacientului, spre deosebire de injecții în, unde toate insulina este eliberată dintr-o singură dată.

Noua metodă funcționează în mod similar cu modul în care funcționează insulina la persoanele sănătoase. Pancreasul produce insulină care trece mai întâi prin ficat, unde o mare parte din aceasta este absorbită și menține nivelurile stabile ale zahărului din sânge. În noua metodă de administrare a insulinei, nano-purtătorul eliberează insulină în ficat, de unde poate fi preluată sau pătrunde în sânge pentru a circula în organism.

„Când injectați insulină sub piele cu o seringă, cel mai mult se duce la mușchi și la țesuturile adipoase, ceea ce s-ar întâmpla în mod normal dacă ar fi eliberată din pancreas, ceea ce poate duce la acumularea de grăsimi. De asemenea, poate duce la hipoglicemie, care poate fi periculoasă pentru persoanele cu diabet.”

Cu noua metodă, vor fi mai puține astfel de efecte secundare. În plus, nu trebuie să te înței și poți lua medicamentul de care ai nevoie într-un mod ceva mai discret. De asemenea, această formă de insulină nu trebuie să fie refrigerată.

 

Testat pe babuini

Insulina orală a fost testată pe nematozi, pe șoareci și șobolani. Și, în sfârșit, medicamentul a fost testat acum pe babuini din colonia națională de babuini din Australia.

Pentru a face insulina orală plăcută, am încorporat-o în ciocolată fără zahăr, iar această abordare a fost bine primită. 20 de babuini au luat parte la acest studiu. Când au primit medicamentul, le-a scăzut glicemia”, spune Hunt.

Babuinii au fost babuini normali, sănătoși, dar insulina orală a fost testată și pe șoareci și șobolani, care au de fapt diabet. Șoarecii și șobolanii nu au avut hipoglicemie, nu au crescut în greutateși nu au avut acumulare de grăsime în ficat, depășind provocările actuale cu insulină injectabilă și alte insuline orale. Ceea ce rămâne acum este să testăm noua metodă pe oameni.

 

Gata de utilizare în 2-3 ani

„Testările pe oameni vor începe în 2025, conduse de compania spin-out Endo Axiom Pty Ltd. Testele clinice sunt efectuate în 3 faze: în studiul de fază I vom investiga siguranța insulinei orale și vom analiza critic incidența hipoglicemiei la pacienții sănătoși și diabetici de tip 1.

Echipa noastră este foarte încântată să vadă dacă putem reproduce absența hipoglicemiei, observată la babuini și la oameni, deoarece acesta ar fi un pas uriaș înainte. Experimentele respectă cerințe stricte de calitate și trebuie efectuate în colaborare cu medicii pentru a se asigura că sunt sigure pentru subiecții testați”, spune Hunt.

„După această fază, vom ști că este sigur pentru oameni și vom investiga modul în care poate înlocui injecțiile pentru pacienții diabetici în studiile de fază 2”, spune cercetătorul.

Cercetătorii speră că noul medicament poate fi gata de utilizare de către toată lumea în 2-3 ani.

 

 

Sursa: Uit.no