Adulții care suferă de obezitate și diabet de tip 2 au mult mai multe șanse de intrare  în remisie a diabetului dacă sunt supuși unei operații de bypass gastric, decât unei gastrectomii cu mânecă, chiar și după recăpătarea în greutate, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Colegiului American de Chirurgie ( JACS).

Unii oameni care sunt supuși unei intervenții chirurgicale de slăbire își recapătă o cantitate semnificativă de greutate în câțiva ani după procedură. Tipuri specifice de chirurgie bariatrică includ bypass-ul gastric, care ocolește o parte a intestinului subțire, numită duoden, și o procedură mai populară, minim invazivă, numită gastrectomie cu mânecă, care funcționează prin micșorarea stomacului, limitând cantitatea de alimente care poate fi consumată.

La pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică, ocolirea duodenului are un beneficiu mai mare pentru pacienții cu diabet. Am văzut că pacienții care au avut o gastrectomie cu mânecă și recidivă în greutate, au avut o șansă mult mai mare de revenire a diabetului în comparație cu omologii lor de bypass gastric”, a spus Dr. Omar M. Ghanem, autor principal al studiului, chirurg bariatric și metabolic la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota.

Știm că prima porțiune a intestinului, duodenul, joacă un rol foarte important în digestie și ajută la reglarea a ceea ce numim „calea metabolică intestinală. Ocolirea acelei axe contribuie la multe actiuni fiziologice sau modificări ale metabolismului și una dintre ele este reglarea glicemiei și eventual a diabetului”, a spus dr. Ghanem.

Pentru studiu, cercetătorii au investigat dacă diabetul a revenit la pacienții care și-au recăpătat greutatea, după o intervenție chirurgicală bariatrică. Analiza s-a bazat pe date de la 224 de pacienți, care au suferit o intervenție chirurgicală de bypass gastric și 46 de subiecți de control, care au suferit gastrectomie cu mânecă la Clinica Mayo, între 2008 și 2017. Toți pacienții implicați în analiză aveau obezitate și fuseseră diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2 înainte de a fi supuși operației de peirdere în greutate. Fiecare pacient a fost urmărit timp de cel puțin cinci ani după operație. Ratele de remisie a diabetului au fost apoi grupate în patru categorii de recidive în greutate și comparate. Scopul a fost de a vedea dacă creșterea în greutate duce la recidiva diabetului.

 

Constatări cheie ale studiului:

  • În general, 75% dintre pacienții cu bypass gastric și-au văzut diabetul în remisie, comparativ cu doar 34,8% dintre pacienții din grupul cu gastrectomie cu mânecă.
  • După ajustarea factorilor legați de greutate, șansele de revenire a diabetului zaharat pe parcursul perioadei de urmărire de 5 ani au fost de 5,5 ori mai mari în grupul cu gastrectomie sleeve comparativ cu grupul cu bypass gastric.
  • Într-o analiză de subgrup a pacienților cu bypass gastric, ratele de remisie a diabetului au fost stratificate în patru categorii de recăpătare în greutate. Peste jumătate dintre pacienții din toate cele patru categorii (pacienți care au slăbit după intervenție chirurgicală și au recăpătat 25%, 25% până la 50%, 50% până la 75% și mai mult de 75% din greutatea pe care au pierdut-o inițial după intervenția chirurgicală) și-au păstrat diabetul în remisie.
  • Dintre pacienții care și-au recăpătat 100% sau mai mult din greutate după operația de bypass gastric, aproximativ 60% și-au păstrat diabetul în remisie la cinci ani după operație, comparativ cu cei din grupul cu sleeve gastric, unde niciun participant nu și-a păstrat diabetul în remisie.
  • Utilizarea insulinei, A1c preoperator mai mare (care măsoară nivelurile medii ale zahărului din sânge) și durata preoperatorie mai lungă a diabetului zaharat au fost asociate cu recurența diabetului, în timp ce recuperarea în greutate nu a fost asociată.

Obezitatea este un factor de risc principal care contribuie la deces în SUA. Riscul de mortalitate legat de obezitate se datorează dezvoltării diabetului zaharat și a bolilor cardiovasculare. Cercetătorii intenționează să efectueze studii mai aprofundate pentru a înțelege această legătură la nivel celular, ceea ce va explica mai bine aceste constatări.

Aceste descoperiri ne ajută să înțelegem cum funcționează bypass-ul și cum să menținem diabetul în remisie. În viitor, trebuie să înțelegem mecanismul din spatele acestei asocieri, astfel încât să putem consilia pacienții cu privire la cea mai bună procedură pentru ei, atunci când au și diabet”, a spus Dr. Ghanem.

Un fapt determinant major atunci când alegeți cea mai potrivită intervenție chirurgicală este dacă pacientul dorește să elimine diabetul sau dorește să aibă cele mai mici șanse ca diabetul să revină pe termen lung. Deși ambele proceduri sunt grozave, știm că bypass-ul gastric este cea mai bună procedură pentru pacienții cu diabet zaharat în acest moment.

 

 

Sursa:News-medical.net