În viitor, folosind orice dispozitiv cu o cameră foto oamenii se vor putea monitoriza singuri datorită noului model de Inteligență Artificială (AI).

Cercetătorii de la NuraLogix au dezvoltat noi modele de inteligență artificială (AI) care pot prezice riscul ca nivelurile de HbA1C și nivelurile de glucoză din sânge a jeun să fie peste un prag clinic pentru prediabet.

Compania a declarat că noul model va permite oamenilor să se monitorizeze folosind orice dispozitiv cu o camera, inclusiv un smartphone sau o tabletă.

Modelele bazate pe învățarea automată au fost antrenate de cercetători folosind modelele de flux sanguin facial ale participanților care au făcut recent un test de sânge pentru glicemie și HbA1C (hemoglobina glicată).

Directorul de cercetare NuraLogix, Dr. Naresh Vempala, a spus: „Modelele noastre sunt inovatoare, deoarece acum putem prezice probabilitatea ca o persoană să fie peste limita de risc pentru prediabet cu o acuratețe semnificativă. Este incitant că clasificatorii noștri bazați pe învățarea automată au descoperit conexiuni între tiparele de flux sanguin facial și riscul de diabet, fără a necesita interacțiunea umană. Până acum, acest lucru era de neconceput, dar și inexistent în IA. Modelele noastre de IA le pot permite oamenilor să-și monitorizeze în mod regulat propria sănătate, permițând detectarea și prevenirea timpurie”.

Compania a observat că modelele pot prezice dacă nivelul HbA1C al unui participant este mai mare de 5,7% sau dacă glicemia a jeun este mai mare de 5,5 mmol/L.

Ambele cazuri au arătat că predicțiile modelelor au avut un ASC mai mare de 0,80, față de modelul tradițional Framingham pentru prezicerea bolilor cardiovasculare, care are un ASC în intervalul de 0,70.

Dr. Keith Thompson, directorul medical NuraLogix, a spus: „Pentru persoanele care au prediabet, 90% nu sunt conștienți că au această afecțiune și, dintre aceștia 70% vor dezvolta diabet și toate complicațiile asociate acestuia. Ne putem imagina antrenarea modelelor noastre pentru a recunoaște diferite praguri pentru HbA1c și glicemia a jeun și, după autorizare, ar putea deveni un instrument puternic pentru screening-ul populației și poate chiar monitorizarea pacienților cu diabet zaharat folosind HbA1c și glicemia a jeun”.

 

Material preluat și tradus de pe www.medicaldevice-network.com.