Campania de conştientizare “Respect pentru medici, respect pentru pacienţi” a fost lansată, pe 2 octombrie, de Colegiul Medicilor din Bucureşti, cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicilor, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmând că apără totdeauna corpul medical atunci când îşi face datoria faţă de pacienţi şi îi respectă, dar solicită opiniei publice să înţeleagă că şi personalul medical are nevoie de acelaşi respect.

“În calitate de ministru al Sănătăţii am o responsabilitate evidentă în ceea ce priveşte întreg corpul medical, fie că discutăm de medici, de asistenţi medicali, de personal care sprijină activitatea medicală şi vreau să vă asigur astăzi, cu ocazia Zilei medicului, că întotdeauna Ministerul Sănătăţii va fi de partea corpului medical, va face lucrul ăsta deschis, asumat cu o singură însă, condiţie pe care v-o spun şi la care ţin foarte mult (…) – discutăm despre profesioniştii din sănătate, despre medicii care îşi fac datoria. Noi apărăm totdeauna corpul medical atunci când îşi face datoria faţă de pacienţi, când îi respectă”, a spus Rafila, la o conferinţă de presă organizată cu acest prilej.

El a menţionat că solicită opiniei publice să înţeleagă că şi medicii şi personalul medical au nevoie de acelaşi respect pentru ca să-şi poată desfăşura activitatea “într-un cadru care să permită o cât mai bună adresare a problemelor medicale pe care le au pacienţii”.

“Deci ăsta este mesajul zilei: respect pentru medici atunci când îşi fac datoria şi să ştiţi că, sigur, n-am făcut măsurători, dar cu siguranţă marea majoritate a medicilor din România îşi fac datoria, merită respectul nostru, ca autorităţi, mai ales merită respectul societăţii”, a spus ministrul.

Rafila a subliniat că această campanie de conştientizare este extraordinar de importantă şi are mai multe componente. “Îmi place foarte mult acest titlu: ‘respect pentru medici şi respect pentru pacienţi’. Sunt cele două verigi care pot să îmbunătăţească substanţial calitatea actului medical şi încrederea publică în sistemul de sănătate din România”, a precizat ministrul.

Preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti, Cătălina Poiană, a afirmat că această campanie, care se va derula timp de o lună, va fi o informare şi o “conştientizare” a profesiei de medic, menţionând că doar medicii care îşi fac datoria merită respectul autorităţilor şi al pacienţilor.

“Prin această campanie dorim să facem o informare şi o conştientizare legată de menirea profesiei de medic, de importanţa profesiei de medic, dar în acelaşi timp trebuie să subliniem şi respectul pe care medicul trebuie să-l acorde pacientului în actul medical şi, bineînţeles, şi respectul care trebuie să vină din partea pacientului către medic. Este evident că un medic trebuie să-şi respecte pacientul, să-şi facă datoria şi doar medicii care îşi fac datoria merită respectul atât al nostru, cât şi al pacienţilor”, a spus Poiană.

Potrivit Cătălinei Poiană, va fi o campanie în social media prin care mesajele să ajungă în spaţiul public, la publicul-ţintă – medici şi populaţia generală, mai ales cea care este interesată de probleme legate de sănătate. Ea a menţionat că va cere, începând de luni, parteneriate între instituţiile care coordonează activitatea medicală pe teritoriul Bucureştiului, Ministerul Sănătăţii pentru spitalele şi instituţii şi ASSMB pentru a putea transmite aceste mesaje ale campaniei.

“Acţiunile noastre nu se vor rezuma la aceste vizualuri care vor fi transmise, ci vom merge mai departe, în a face discuţii şi întâlniri cu medicii din comunitatea bucureşteană pentru a susţine toate aceste elemente pe care campania noastră le va puncta. Cu parteneriatele vom merge mai departe, şi cu societăţile profesionale, spre exemplu Asociaţia medicilor de familie Bucureşti-Ilfov. (…) Dorim ca această activitate pe care noi o vom desfăşura în cadrul campaniei de conştientizare să ajungă către fiecare medic din Bucureşti şi, dincolo de aceste întâlniri, va fi transmis un newsletter către toţi medicii bucureşteni pentru a fi informaţi de ceea ce dorim să facem pe viitor “, a adăugat Poiană.

Ea a subliniat că va milita pentru respectarea drepturilor medicilor, inclusiv salariale, dar în funcţie de competenţă şi profesionalism.

“Atunci când vom conştientiza cu toţii că un act medical care este îndreptat în interesul pacientului, asigurând pacienţii de tot respectul, va atrage după sine respectul pacientului şi va întări ceea ce se numeşte încrederea în relaţia dintre medic şi pacient, cred că va trebui să asigurăm medicii că vom milita în permanenţă pentru respectarea drepturilor lor, inclusiv a celor salariale. Dar, aşa cum am spus în repetate rânduri, noi vom milita întotdeauna pentru o asigurare a drepturilor materiale şi în funcţie de competenţa şi de performanţa medicului”, a explicat Poiană, precizând că această campanie se va derula timp de o lună.

Poiană a mai spus că, în perioada care urmează, medici, reprezentanţi ai comunităţii medicale din Bucureşti care şi-au dovedit responsabilitatea şi profesionalismul vor adresa mesaje legate de menirea profesiei de medic, de ce şi-au ales această meserie, ce înseamnă să o practici cu respect şi din respect pentru pacienţi. AGERPRES