Glicemia reprezintă concentrația de zahăr (glucoza serică) din sânge. În România, glicemia este exprimata in miligrame pe decilitru (mg / dl), in timp ce în multe țări europene, este măsurată în milimoli pe decilitru (mmol / dl).
Este important să vă mențineți nivelul de zahăr din sânge în intervalul țintă cât mai mult posibil pentru a ajuta la prevenirea sau amânarea problemelor grave de sănătate pe termen lung, cum ar fi bolile de inimă, pierderea vederii și bolile de rinichi. A rămâne în intervalul țintă vă poate ajuta, de asemenea, să vă îmbunătățiți energia și starea de spirit.
Verificarea glicemiei
Măsurarea glicemiei se face cu ajutorul glucometrului sau a unui monitor continuu de glucoză (CGM). Un glucometru măsoară cantitatea de zahăr dintr-o mică probă de sânge, de obicei din vârful degetului. Un CGM folosește un senzor introdus sub piele pentru a măsura glicemia la fiecare câteva minute. Dacă utilizați un CGM, va trebui totuși să testați zilnic cu un glucometru pentru a vă asigura că măsurătorile CGM sunt exacte.
Verificarea glicemiei depinde de tipul de diabet pe care îl aveți și dacă luați medicamente pentru diabet. Momentele tipice pentru a vă verifica glicemia:
- Dimineața, când te trezești pentru prima dată, înainte să mănânci sau să bei ceva
- Înainte de masă
- Două ore după masă
- La culcare
Dacă aveți diabet de tip 1, aveți diabet de tip 2 și luați insulină sau dacă aveți adesea glicemia scăzută, medicul dumneavoastră poate dori să vă verificați glicemia mai des, cum ar fi înainte și după ce sunteți activ fizic.
Intervalul țintă este intervalul pe care încercați să îl atingeți cât mai mult posibil. Acestea sunt ținte tipice:
- Înainte de masă: 80 până la 130 mg/dL.
- Două ore după începerea mesei: mai puțin de 180 mg/dL.
Intervalul țintă de zahăr din sânge poate fi diferit în funcție de vârsta dvs., de alte probleme de sănătate pe care le aveți sau de alți factori. Asigurați-vă că discutați cu medicul curant despre obiectivele care sunt cele mai bune pentru dvs.
Ce cauzează scăderea zahărului din sânge?
Scăderea zahărului din sânge (numită și hipoglicemie) are multe cauze, inclusiv lipsa mesei, consumul de prea multă insulină, administrarea altor medicamente pentru diabet, exerciții fizice excesive și consumul de alcool. Glicemia sub 70 mg/dL este considerată scăzută.
Semnele scăderii zahărului din sânge sunt diferite pentru fiecare. Simptomele comune includ:
- Tremurat
- Transpiraţie
- Nervozitate sau anxietate
- Iritabilitate sau confuzie
- Ameţeală
- Foame
Aflați care sunt simptomele dumneavoastră, astfel încât să puteți detecta scăderea zahărului din sânge devreme și să o tratați. Dacă credeți că ați putea avea glicemia scăzută, verificați-o chiar dacă nu aveți simptome. Scăderea zahărului din sânge poate fi periculoasă și trebuie tratată cât mai curând posibil.
Cum se poate trata glicemia scăzută?
Luați cu dumneavoastră provizii pentru tratarea scăderii zahărului din sânge. Dacă simțiți tremurături, transpirați, aveti senzație de foame sau aveți alte simptome, verificați-vă glicemia. Chiar dacă nu aveți simptome, dar credeți că ați putea avea glicemia scăzută, verificați. Dacă glicemia este mai mică de 70 mg/dL, faceți imediat una dintre următoarele:
- Luați patru tablete de glucoză
- Beți 200 ml de suc de fructe
- Beți jumătate de doză de suc
- Mâncați patru bomboane tari
Așteptați 15 minute și apoi verificați din nou glicemia. Faceți din nou unul dintre tratamentele de mai sus până când glicemia este de 70 mg/dL sau mai mult și mâncați o gustare dacă următoarea masă este la o oră sau mai mult. Dacă aveți probleme cu scăderea zahărului din sânge, întrebați medicul dacă planul de tratament trebuie schimbat.
Cum se poate trata glicemia crescută?
Multe lucruri pot provoca creșterea zahărului din sânge (hiperglicemie), inclusiv boala, stresul, mâncatul excesiv, administrarea insuficientă de insulină. În timp, glicemia crescută poate duce la probleme grave de sănătate pe termen lung. Simptomele glicemiei crescute includ:
- oboseală
- sete excesivă
- vedere încețoșată
- necesitatea de a urina des
Discutați cu medicul curant despre cum să vă mențineți nivelul de zahăr din sânge în intervalul țintă. Medicul dumneavoastră vă poate sugera următoarele:
- Fiți mai activ. Exercițiile fizice regulate vă pot ajuta să vă mențineți nivelul de zahăr din sânge pe drumul cel bun. Important: nu faceți exerciții fizice dacă sunt prezente cetone în urină. Acest lucru vă poate duce la creșterea glicemiei.
- Luați medicamente conform instrucțiunilor. Dacă glicemia dumneavoastră este adesea crescută, medicul dumneavoastră poate schimba cât de mult medicament luați sau când îl luați.
- Urmează-ți planul de mese pentru diabet. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau dieteticianului pentru ajutor dacă întâmpinați dificultăți în a-l respecta.
- Verificați glicemia conform indicațiilor medicului dumneavoastră. Verificați mai des dacă sunteți bolnav sau dacă ești îngrijorat de glicemia crescută sau scăzută.
- Discutați cu medicul dumneavoastră despre ajustarea cantității de insulină pe care o luați și ce tipuri de insulină (cum ar fi cu acțiune scurtă) să utilizați.
Alte măsuri pentru controlul nivelului de zahăr din sânge
O dietă sănătoasă cu multe fructe și legume, menținerea unei greutăți sănătoase și efectuarea unei activități fizice regulate pot ajuta. Alte măsuri includ:
- Urmăriți nivelul zahărului din sânge pentru a vedea tendința de cfreștere sau de scădere
- Mâncați la ore regulate și nu săriți peste mese
- Alegeți alimente cu conținut scăzut de calorii, grăsimi saturate, grăsimi trans, zahăr și sare
- Urmăriți planurile de alimentație și activitatea fizică
- Beți apă în loc de suc sau băuturi carbogazoase
- Limitați consumul de băuturi alcoolice
- Pentru desert, alegeți fructe
- Controlați-vă porțiile de mâncare: umpleți jumătate din farfurie cu legume fără amidon, un sfert cu proteine slabe și un sfert cu cereale sau alimente bogate în amidon.
Sursa: Cdc.gov