Un nou studiu multi-instituțional condus de o echipă de cercetători de la Școala de Medicină David Geffen a demonstrat că blocarea unei proteine ​​numite ABCB10 în celulele hepatice protejează împotriva glicemiei și a bolilor hepatice grase la șoarecii obezi. Mai mult, activitatea ABCB10 a determinat rezistența la insulină în celulele ficatului uman.

Descoperirile sunt primele care arată că ABCB10 transportă biliverdina în afara mitocondriilor – „centrele generatoare de energie” ale celulei. Biliverdina este precursorul bilirubinei, o substanță cu proprietăți antioxidante. În consecință, activitatea de transport ABCB10 determină o creștere a sintezei bilirubinei în interiorul celulelor hepatice care suferă de boli hepatice grase.

Boala hepatică grasă nealcoolică este strâns legată de obezitate și alte tulburări legate de rezistența la insulină și devine din ce în ce mai frecventă în întreaga lume, afectând aproximativ 100 de milioane de oameni din Statele Unite.

Ficatul filtrează tot ceea ce oamenii consumă și sortează în funcție de substanțele nutritive care vor rămâne în organism sau în funcție de toxinele pe care le va expulza. Ficatul este, de asemenea, unul dintre organele cele mai bogate în mitocondrii – micile organite din celule care transformă alimentele în energie utilizabilă printr-un proces numit metabolism. În consecință, mitocondriile produc niveluri ridicate de radicali liberi, precum și antioxidanți pentru a menține acești radicali liberi la niveluri sănătoase. Atât radicalii liberi, cât și antioxidanții joacă un rol cheie în reglarea metabolismului și sunt crescuți în rezistența la insulină și în afecțiunile hepatice grase.

Unul dintre acești antioxidanți este bilirubina, o substanță biliară galbenă care este eliberată din descompunerea biliverdinului – precursorul său de bilă verde. Bilirubina este produsă la niveluri ridicate la ficat de la persoanele cu afecțiuni hepatice grase. Atât biliverdinul, cât și bilirubina se găsesc în mod natural în organism și sunt eliberate în timpul descompunerii hemului – molecula roșie profundă care conține fier în celulele roșii din sânge, care poate fi văzută în culoarea în schimbare a vânătăilor – de la verde (biliverdin) la galben (bilirubină).

Cercetările anterioare au stabilit că creșterile ușoare ale conținutului de bilirubină din sânge ar putea fi asociate cu protecția împotriva bolilor metabolice. Cu toate acestea, efectele conținutului de bilirubină în mitocondrii și relația lor cu boala ficatului gras și rezistența la insulină, au rămas necunoscute. Acest studiu curent arată că conținutul crescut de bilirubină în interiorul mitocondriilor determinate de activitatea ABCB10 contribuie la boli ale ficatului gras.

În studiu, cercetătorii au îndepărtat selectiv proteina ABCB10 din ficatul șoarecilor pentru a testa dacă îndepărtarea ABCB10 a afectat capacitatea șoarecilor obezi de a tolera glucoza, dacă au dezvoltat grăsime în ficat și cât de bine au funcționat mitocondriile din ficat pentru a se transforma nutrienți în energie utilizabilă.

La șoarecii slabi, cercetătorii nu au găsit nicio diferență în ceea ce privește metabolismul și sănătatea atunci când ABCB10 a fost îndepărtat din ficat, în timp ce la șoarecii obezi au descoperit că îndepărtarea ABCB10 protejează împotriva rezistenței la insulină și a bolilor hepatice grase.

În al doilea rând, cercetătorii au măsurat bilirubina în mitocondriile celulelor hepatice utilizând senzori fluorescenți, precum și testând ABCB10 purificat pentru a determina ce transportă ABCB10. Ei au descoperit că ABCB10 transportă biliverdinul din mitocondrii și crește producția de bilirubină în celulele hepatice, eliminarea ABCB10 scăzând conținutul de bilirubină mitocondrială la nivelurile observate la șoarecii slabi.

În al treilea rând, cercetătorii au descoperit că atunci când au restabilit conținutul de bilirubină în mitocondrii, beneficiile asupra funcției mitocondriilor rezultate din îndepărtarea ABCB10 au fost inversate.

Aceste descoperiri pun în lumină relevanța asocierii unor variante genetice ABCB10 cu rezistența la insulină în diabetul de tip 2. Deși încă foarte devreme pentru a trage concluzii, aceste descoperiri ar putea inspira dezvoltarea unor terapii care vizează ABCB10 sau bilirubina mitocondrială în ficat pentru a inversa boala ficatului gras la persoanele obeze.

 

Sursa medicalxpress.com