Astăzi, 12 decembrie 2023, American Diabetes Association® (ADA) a publicat Standards of Care in Diabetes—2024 (Standards of Care), un set de linii directoare cuprinzătoare și bazate pe dovezi pentru gestionarea diabetului de tip 1, tip 2, diabet gestațional și prediabet, bazat pe ultimele cercetări științifice și studii clinice.

Ghidul include strategii pentru diagnosticarea și tratarea diabetului atât la tineri, cât și la adulți, metode de prevenire sau amânare a diabetului de tip 2 și a comorbidităților asociate, cum ar fi bolile cardiovasculare (BCV) și obezitatea, și abordări terapeutice care vizează reducerea la minimum a complicațiilor și îmbunătățirea rezultatelor asupra sănătății.

Cele mai recente linii directoare ADA prezintă actualizări esențiale pentru profesioniștii din domeniul sănătății, asigurând îngrijire cuprinzătoare, bazată pe dovezi pentru gestionarea diabetului zaharat. Aceste schimbări reflectă angajamentul nostru continuu de a optimiza rezultatele pacienților prin practici de îngrijire a sănătății informate, adaptabile și centrate pe pacient. Standardele de îngrijire ale ADA asigură că profesioniștii din domeniul sănătății, în special forța de muncă din îngrijirea primară, oferă cea mai bună îngrijire posibilă celor care trăiesc cu diabet”, a spus Dr. Robert Gabbay, , directorul științific și medical al ADA.

 

Actualizările notabile ale Standardelor de îngrijire în diabet 2024 includ:

 1. Noi actualizări în gestionarea obezității la persoanele cu diabet zaharat, inclusiv abordări pentru a reduce inerția terapeutică, susține o personalizare mai mare și încorporează măsurători suplimentare ale obezității dincolo de indicele de masă corporală.
 2. Noi recomandări de screening pentru insuficiența cardiacă la persoanele cu diabet.
 3. Recomandări actualizate pentru screeningul bolii arteriale periferice (PAD) la persoanele cu diabet.
 4. Ghid privind screeningul și utilizarea teplizumabului, aprobat pentru a întârzia debutul diabetului de tip 1.
 5. Mai multe îndrumări cu privire la utilizarea noilor medicamente pentru obezitate, agonişti ai peptidei asemănătoare glucagonului 1 (GLP-1) sau agonişti ai receptorilor polipeptidei insulinotrope (GIP) dependente de glucoză, pentru a atinge obiectivele susţinute de gestionare a greutăţii.
 6. Actualizări ale ghidurilor privind diagnosticul și clasificarea diabetului zaharat.
 7. Un accent pe prevenirea și managementul hipoglicemiei.
 8. Accent pe screeningul persoanelor cu diabet zaharat pentru boala ficatului gras nonalcoolic (NAFLD) și steatohepatita nonalcoolică.
 9. Nou accent pe evaluarea și tratamentul sănătății oaselor și atenție la factorii de risc specifici diabetului pentru fractură.
 10. Un accent pe screeningul și managementul persoanelor cu diabet și dizabilități.
 11. Accent pe instruirea furnizorilor de servicii medicale cu privire la tehnologia diabetului, folosind inteligența artificială pentru screening-urile retiniene cu recomandări necesare și îmbrățișând instrumentele digitale și de telesănătate pentru educația de autogestionare a diabetului.
 12. Noi informații despre posibila asociere dintre infecțiile cu COVID-19 și noua apariție a diabetului de tip 1.

În calitate de președinte al comitetului de practică profesională al ADA, sunt încântat să vă împărtășesc cele mai recente actualizări pentru a promova îngrijirea diabetului prin noi perspective științifice și inovații tehnologice, toate menite să îmbunătățească experiența persoanelor cu diabet zaharat și a profesioniștilor din domeniul sănătății în gestionarea acestei afecțiuni complexe,” a spus Dr. Nuha A. El Sayed, vicepreședinte ADA pentru îmbunătățirea îngrijirii sănătății.

Alte modificări demne de remarcat în Standardele de îngrijire din 2024 includ:

 1. Orientări actualizate de imunizare pentru a include vaccinuri RSV, recent aprobate, la adulții cu vârsta peste 60 de ani cu diabet.
 2. Nou accent pe sensibilitatea culturală în educația pentru autogestionarea diabetului, cu considerații pentru modificarea politicilor de rambursare.
 3. Mai multe detalii și accent pe protocoalele de screening psihosocial pentru a identifica mai bine suferința în diabet.
 4. Importanța tehnologiei diabetului, cu accent pe monitoare continue de glucoză (CGM) și sisteme automate de administrare a insulinei (AID).
 5. Accent continuu pe incluziune și îngrijire centrată pe persoană.

 

La ADA, ne concentrăm pe îmbunătățirea calității îngrijirii pentru oricine trăiește cu diabet, prediabet sau care este expus riscului de a dezvolta diabet. Standardele de îngrijire sunt esențiale pentru a asigura un tratament îmbunătățit al diabetului, o boală cronică care necesită îngrijire continuă printr-o echipă de îngrijire a sănătății bine informată și coordonată. Aceste standarde echipează profesioniștii din domeniul sănătății cu standardul de aur în îngrijirea diabetului, asigurând cel mai înalt nivel de servicii și cunoștințe în domeniu”, a declarat Chuck Henderson, directorul executiv al ADA.

ADA își actualizează anual Standardele de îngrijire prin eforturile Comitetului de practică profesională (PPC). Cuprinzând 21 de experți la nivel mondial din medii profesionale diverse, PPC include medici, asistente medicale, specialiști certificați în îngrijirea diabetului și educație, dieteticieni înregistrați, farmaciști și metodologi. Membrii săi dețin expertiză în domenii precum endocrinologia adulților și pediatrică, epidemiologie, sănătatea publică, managementul riscului cardiovascular, boli renale, complicații microvasculare, îngrijirea preconcepției și a sarcinii, gestionarea greutății, prevenirea diabetului, sănătatea comportamentală și mintală, îngrijirea pacientului internat și tehnologia în diabet. management. În plus, comitetul colaborează cu 19 experți specializați în conținut.

Standardele de îngrijire din 2024 au obținut aprobarea Colegiului American de Cardiologie (Secțiunea 10), a Societății Americane de Cercetare a Oaselor și Mineralelor (secțiunea Osului din Secțiunea 4) și a Societății pentru Obezitate (Secțiunea 8).

Ghidul privind Standardele de îngrijire în diabet zaharat—2024 este disponibil online și este publicat ca supliment la numărul din ianuarie 2024 al Diabetes Care.

O versiune scurtă a ghidurilor, cunoscută sub numele de Standarde prescurtate de îngrijire, va fi disponibilă pentru furnizorii de asistență medicală primară în revista Clinical Diabetes®, împreună cu o aplicație Standards of Care, precum și o diagramă de buzunar Standards of Care. Versiunea online va fi adnotată în timp real, cu actualizările necesare, dacă noi dovezi sau modificări de reglementare merită încorporarea imediată. Alte resurse Standards of Care, inclusiv un webcast cu credit pentru educație continuă (CE) și un pachet complet de diapozitive, pot fi găsite pe site-ul web profesional al ADA, DiabetesPro®.

Mai multe detalii despre măsurile cuprinse în Standardele de îngrijire în diabet 2023 pot fi consultate aici.