Alimentele bogate în fibre pot ajuta la gestionarea greutății corporale, la menținerea unui nivel glicemic normal, la sănătatea inimii și pentru multe alte afecțiuni.

Fibrele alimentare sunt o categorie de carbohidrați proveniți din alimentele de origine vegetală: fructe, legume, cereale integrale. Acești carbohidrați nu pot fi atacați și digerați de enzimele din tubul digestiv.

Există două tipuri de fibre: solubile și insolubile, iar ambele au mari beneficii.

„Alimentele bogate în fibre solubile devin lipicioase pe măsură ce trec prin tractul digestiv, contribuind la reducerea absorbției colesterolului”, explică Toby Smithson, specialist certificat în îngrijirea și educația diabetului și nutriționist dietetician.

Acesta este un plus pentru oricine, dar mai ales pentru persoanele cu diabet zaharat, care au de două ori mai multe șanse să dezvolte boli de inimă sau accident vascular cerebral decât persoanele fără diabet, notează Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

De asemenea, fibrele insolubile nu se dizolvă și sunt benefice, deoarece ajută la accelerarea tranzitului intestinal. Ovăzul și merele sunt două surse de fibre solubile, în timp ce fibrele insolubile se găsesc în alimente precum conopida și făina de grâu integral.

Pentru a obține necesarul zilnic din fiecare tip de fibre, se recomandă consumul variat de alimente cu fribre.

Potrivit unui studiu publicat în august 2016, s-a dovedit că fibrele solubile au contribuit în mod specific la creșterea sensibilității la insulină, la scăderea zahărului din sânge și la reducerea colesterolului la persoanele cu diabet de tip 2. Cercetările au arătat că doar 30g de fibre pe zi pot ajuta la prevenirea diabetului atunci când sunt combinate cu o dietă cu conținut scăzut de grăsimi.

Alimente bogate în fibre:

 LINTEA

Aproximativ 50% din carbohidrații din linte provin din fibre și ajutp la care menținerea glicemiei în limite normale.

 FASOLE

Fiecare tip de fasole conține aproximativ 120 de calorii și 21 g de carbohidrați pe porție. Pe lângă furnizarea de fibre, fasolea, precum și lintea, are un amidon rezistent la digestive, asta înseamnă că nu intră rapid în sânge și nu afectează glicemia.

ANGHINARE

Anghinarea este delicată și aromată și bogată în fibre. Asigură necesarul de potasiu și magneziu care scad tensiunea arterială, precum și vitamina C și folat.

POPCORN

Popcornul nu conține colesterol și are foarte puține grăsimi și calorii. De asemenea, este un aliment cu indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că este digerat încet și are un impact treptat asupra nivelului de zahăr din sânge.

AVOCADO

Conșine atât fibre solubile, cât și insolubile, precum și acizi grași omega-3 sănătoși pentru inimă.

MAZĂRE

Aceste legume conțin amidon, sunt bogate în fibre solubile, oferă vitaminele A, C și K și reprezintă un substitut excelent pentru orez și alte cereale.

BROCCOLI

Este o legumă verde cruciferă și o sursă excelentă de vitamine C și K.

FRUCTE DE PĂDURE

Fructele de pădure sunt surse bogate în fibre și antioxidanți, stimulează imunitatea, ajută la prevenirea anumitor tipuri de cancer și la îmbunătățirea sănătății inimii.

PERE

Perele sunt o sursă bună de fibre solubile

ORZ ȘI FULGI DE OVĂZ

Ambele cereale integrale sunt surse bune de fibre insolubile. Ambele conțin fibră beta-glucan, care îmbunătățește acțiunea insulinei, scade glicemia și ajută la eliminarea colesterolului din tractul digestive.

 Fibrele sunt doar o parte a ecuației atunci când vine vorba de alegerea celor mai potrivite alimente pentru diabetici. De asemenea, este important să se țină cont de aportul de carbohidrați. Pentru pierderea în greutate, trebuie acordată atenție caloriilor și, pentru starea generală de sănătate, grăsimilor totale și calității grăsimilor.

 

Material preluat și tradus de pe: https://www.everydayhealth.com/hs/type-2-diabetes-live-better-guide/fiber-rich-foods-pictures/