Potrivit celor mai noi studii realizate de cercetători de la Universitatea Tufts și de la Universitatea din Liverpool, etichetarea băuturilor cu conținut de zahăr adăugat ar putea economisi peste 30 de miliarde de dolari în ceea ce privește costurile legate de îngrijirea sănătății populației.

În 2016, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA a decis ca toate companiile producătoare de băuturi să afișeze pe etichete cantitatea de zahăr conținută. Această decizie, care a fost amânată ulterior pentru 2020, are scopul de a reduce dezvoltarea unor noi cazuri de diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare precum și alte afecțiuni cronice la persoanele care consumă o cantitatea mare de zahăr.

Autorii studiului spun că “din toate produsele care conțin adaos de zahăr, în alimentația americanilor, băuturile îndulcite cu zahăr sunt cele mai periculoase și sunt cel mai frecvent asociate cu riscul cardiometabolic”.

Cu ajutorul datelor statistice, cercetătorii previzionează pentru anii 2018-2037 că etichetarea obligatorie ar putea preveni 354.400 de cazuri de boli cardiovasculare și 599.300 de cazuri de diabet tip 2, rezultând economii de  31 de miliarde de dolari în costurile cu sănătatea publică. Studiul arată că, în timp, etichetarea băuturilor va conduce la mișcorarea numărului de consumatori al băuturilor care conțin adaos de zahăr în exces.

O parte din comercianți nu sunt de acord cu reducerea cantității de zahăr în băuturile non-alcoolice, asta și datorită taxei pentru aceste băuturi, introdusă pentru prima oară în statul Philadelphia în anul 2017. Cu toate acestea, s-a constatat că taxa este benefică și astfel s-au redus vânzările de băuturi îndulcite cu până la 57%.

“În ciuda acestor eforturi în curs de desfășurare, consumul de zahăr în Statele Unite rămâne ridicat. Declararea conținutului de zahăr adăugat pe eticheta Nutrition Facts va ajuta consumatorii să conștientizeze beneficiile consumului redus de zahăr, nu doar în băuturile îndulcite, ci în cazul tuturor produselor comercializate ambalat”, conchid cercetătorii.

 

Material preluat și tradus de pe philly.com