De la începutul pandemiei, specialiștii au încercat să descopere tot mai multe informații despre noul coronavirus și modul în care acesta afectează organismul. În urma cercetărilor, s-a constatat faptul că persoanele care au diabet pot manifesta o formă mai gravă de boală. Sunt vaccinurile anti-COVID indicate persoanelor care suferă de diabet?

Conform specialiștilor, toate vaccinurile anti-COVID aflate pe piață, până în acest moment, sunt sigure și indicate inclusiv persoanelor care suferă de diabet. Acestea, fiind predispuse la o formă mai severă de Covid-19, pot beneficia de protecția oferită de vaccin.

Recent, Ministerul Sănătății a făcut public, printr-o postare distrubuită pe Facebook, faptul că vaccinurile anti-COVID pot fi utilizate și de persoanele care suferă de diabet.

Se pare că, în timpul studiilor clinice, persoanele care aveau diabet și s-au imunizat nu au manifestat simptome alarmante sau diferite față de persoanele care nu suferă de această afecțiune.

Din acest motiv, specialiștii susțin că serurile sunt eficiente și pentru diabetici, indiferent de forma de diabet dezvoltată.

„Da, vaccinurile produse de companiile Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca-Oxford pot fi administrate persoanelor care suferă de diabet, indiferent de tipul de diabet. Conform strategiei naționale de vaccinare, acești pacienți se pot vaccina acum, în etapa a II-a.
Vaccinarea împotriva COVID-19 este foarte importantă pentru pacienții cu diabet, din cauza riscului crescut al acestora de a face o formă severă a bolii. Pacienții cu diabet au fost incluși în studiile clinice ale celor trei companii, fără a fi înregistrate probleme de siguranță”, afirmă Ministerul Sănătății.

Ce trebuie să facă pacienții cu diabet după imunizare?

„În primele 48 de ore după vaccinare, este recomandat ca pacienții cu diabet să își monitorizeze cu atenție glicemia și să se hidrateze adecvat”, adaugă Ministerul Sănătății.

Astfel, pacienții cu diabet care își doresc să se imunizeze pot opta pentru vaccinurile anti-COVID existente pe piață. Pfizer-BioNTech, Moderna sau AstraZeneca sunt indicate și pentru persoanele care suferă de diabet.

 

Sursa: doctorulzilei.ro