Într-un nou proiect de cercetare din Danemarca, peste 7.000 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 vor fi supuse unui screening (CT) pentru depistarea unor semne precoce ale bolii coronariene. Obiectivele studiului sunt de scădere a riscului și de a realiza o prevenire și un tratament individualizat al persoanelor cu boli cardiovasculare.

Deși se presupune că persoanele care au diabet de tip 2 suferă și de boli cardiovasculare, cercetările recente arată că riscul de boli cardiovasculare nu apare la toate persoanelor cu diabet de tip 2, pentru unii este mare și scăzut pentru alții. Acest lucru poate duce la un tratament insuficient sau excesiv al pacienților individuali.

„Din păcate, nu putem prezice cine are un risc deosebit de mare. Acest lucru poate însemna că judecăm greșit nevoia reală a indivizilor de tratament preventiv”, explică Per Løgstrup Poulsen, profesor și medic șef la Steno Diabetes Center Aarhus, Spitalul Universitar Aarhus și Universitatea Aarhus.

Prin urmare, diabetologii, cardiologii și medicii generaliști își unesc acum forțele într-un nou proiect de cercetare în Danemarca pentru a răspunde la două întrebări: Poate scanarea CT cardiacă să identifice persoanele cu diabet de tip 2 care au cel mai mare sau cel mai mic risc de boli cardiovasculare? Și putem să ne îmbunătățim echilibrarea tratamentului preventiv și să evităm supratratamentul și subtratamentul?

„Scanarea CT cardiacă este o modalitate fantastică și din ce în ce mai comună de a vizualiza calciul în arterele coronare și, prin urmare, semnele precoce ale bolilor cardiovasculare. Folosind această metodă, putem găsi persoane ascunse cu risc ridicat care nu au nicio boală cardiovasculară cunoscută, dar risc semnificativ”, spune Axel Diederichsen, profesor și medic șef, Departamentul de Cardiologie, Spitalul Universitar Odense și Universitatea din Danemarca de Sud.

El și Per Løgstrup Poulsen sunt liderii interdisciplinari ai studiului Steno INTEN-CT, care se așteaptă ca până la 7.300 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 și nicio boală cardiovasculară cunoscută să accepte să participe la proiect și să se supună scanării CT cardiace de la începutul anului 2023 până în 2024.

Grupul de cercetare se așteaptă ca aproximativ 40% dintre cei scanați CT să aibă semne de ateroscleroză suficient de severe încât să prezinte un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare. Studiul va fi randomizat, jumătate dintre pacienți primind un tratament preventiv intens, care include o combinație de medicamente noi pentru diabet.

„O parte a misiunii noastre la Fundația Novo Nordisk este de a promova cercetarea și inovarea care contribuie la prevenirea și tratamentul bolilor cardiometabolice. De aceea, suntem extrem de încântați să susținem acest proiect, astfel încât pe toate specialitățile medicale să putem deveni mai buni și mai precisi în organizarea tratamentului potrivit pentru fiecare pacient. Credem că studiul Steno INTEN-CT poate contribui la acest lucru”, spune Henrik Sillesen, director medical, Fundația Novo Nordisk.

Gunnar Gislason, Chief Medical Science Officer, Danish Heart Foundation, spune: „Suntem foarte bucuroși să sprijinim acest studiu, deoarece răspunde la câteva întrebări foarte importante pentru multe persoane cu diabet zaharat de tip 2 care nu au dezvoltat boli cardiovasculare.”

Fundația Novo Nordisk și Fundația Danish Heart susțin proiectul cu granturi de 25 de milioane DKK, respectiv 5 milioane DKK. Pentru acest proiect AstraZeneca și Novo Nordisk vor furniza gratuit medicamente pentru diabet.

Studiul Steno INTEN-CT este o colaborare între cele cinci centre regionale de diabet Steno, departamentele spitalelor de cardiologie și medicină internă și medicii generaliști din întreaga Danemarca.

Din ianuarie 2023, până la 15.000 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 fără boli cardiovasculare cunoscute vor fi invitate să participe la proiectul de cercetare. Scanarea CT cardiacă va avea loc în secțiile de cardiologie, iar tratamentul medicamentos va fi inițiat la secțiile spitalului local de medicină internă și continuat la medicii generaliști.

Material preluat și tradus de pe Novonordiskfonden.dk.

Mai multe detalii despre proiect găsiți pe www.inten-ct.rm.dk.