Legătura specială dintre câini și stăpânii lor poate fi, uneori, puțin prea specială, potrivit unui nou studiu realizat de cercetători din Suedia și Regatul Unit.
Potrivit acestei cercetări, proprietarii de câini cu diabet au mai multe șanse să dobândească ei înșiși diabet de tip 2.
Cu toate acestea, anchetatorii nu au găsit o astfel de asociere între pisici și stăpânii lor.
Legătura nu este o surpriză totală, deoarece cercetările anterioare au descoperit că persoanele supraponderale care dețin câini tind să aibă și câini supraponderali, poate din cauza unui stil de viață sedentar comun. Excesul de greutate crește riscul unei persoane de a dezvolta diabet de tip 2.
Diabetul – despre care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că a afectat 422 de milioane de oameni din întreaga lume în 2014 – este în creștere.
OMS notează că din 1980 până în 2014, prevalența diabetului zaharat în rândul adulților a crescut de la 4,7% la 8,5%, în timp ce din 2000 până în 2016, a existat o creștere cu 5% a deceselor timpurii cauzate de boală. Experții se așteaptă ca diabetul să devină și mai răspândit pe măsură ce populația globală îmbătrânește și pe măsură ce stilurile de viață mai puțin active și obezitatea devin mai frecvente.
Studiul a apărut în anul 2020, în revista BMJ.
Folosind înregistrările veterinare suedeze de la începutul anului 2004 până la sfârșitul anului 2006, cercetătorii au identificat 208.980 de perechi proprietar-câine și 123.566 de perechi proprietar-pisică.
Urmărind starea de sănătate a acestor perechi proprietar-animal de companie de la 1 ianuarie 2007 până la 31 decembrie 2012, cercetătorii au identificat proprietari cu diabet zaharat de tip 2 din Registrul național suedez al pacienților. Pentru a identifica câinii cu diabet, cercetătorii au analizat înregistrările asigurărilor veterinare.
Cercetătorii au cercetat diferiți factori, inclusiv sexul fiecărui proprietar, vârsta, starea civilă, zona de reședință, venitul și nivelul de educație, precum și rasa, sexul și vârsta fiecărui câine.
Punerea laolaltă a datelor despre starea de sănătatea proprietarilor și a animalelor lor de companie a scos la iveală însă corespondența izbitoare dintre rezultate. Persoanele care dețineau un câine cu diabet aveau o probabilitate cu 38% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 decât cei care dețineau un câine fără diabet.
Nu există o astfel de asociere între oameni și pisicile lor.
Cercetătorii avertizează că există câteva limitări ale studiului lor. În primul rând, este limitat la proprietarii de câini și pisici care au mijloacele financiare pentru a achiziționa asigurare veterinară. În al doilea rând, ca studiu observațional, nu aprofundează de ce apare această asociere.
Cu toate acestea, sugerează autorii, faptul că legătura cu diabetul are loc între proprietarii de câini și patrupezii lor, dar nu între proprietarii de pisici și felinele lor, poate oferi un indiciu despre ceea ce se întâmplă. Câinii și stăpânii lor tind să se angajeze în același nivel de activitate fizică mai des decât stăpânii de pisici și felinele lor.
În timp ce oamenii sunt activi fizic, în special în aer liber, câinii îi însoțesc adesea și, prin urmare, beneficiază și de pe urma exercițiului.
Opusul este, de asemenea, adevărat – atunci când oamenii sunt sedentari, câinii lor sunt cel mai probabil inactivi fizic, de asemenea.
Nivelul de activitate al pisicilor, pe de altă parte, are mai mult de-a face cu propria lor agendă decât cu cea a proprietarului lor. Chiar dacă un proprietar nu practică exerciții fizice regulat, este probabil ca pisica sa să facă suficientă activitate fizică.
Din păcate, studiul nu a inclus date despre comportamentele de sănătate, cum ar fi dieta sau activitatea fizică, pentru a testa această teorie. Cu toate acestea, autorii studiului sugerează că cercetarea lor poate „servi ca o santinelă pentru comportamentele de sănătate diabetogene comune și expunerile la mediu”.
Descoperirile studiului sugerează că, dacă un câine primește un diagnostic de diabet, proprietarul său ar trebui să efectueze o evaluare a propriului stil de viață pentru a-și reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
Sursa: Medicalnewstoday.com