Potrivit unui nou studiu realizat de unul dintre cei mai importanți specialisti în diabetologie, la nivel mondial, Prof. Roy Taylor, Universitatea Newcastle, arată că persoanele cu IMC normal pot obține remisia bolii prin pierderea cu 10-15% din greutate.

Taylor a prezentat date la conferința anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului despre acest nou studiu care a constatat că persoanele cu greutate normală și cu diabet de tip 2 ar putea obține remisia diabetului prin pierderea în greutate.

La studiu au luat parte persoane cu diabet de tip 2, jumătate dintre aceștia cu IMC în limite normale și jumătate cu IMC mediu.

8 din 12 persoane au reușit să scape de diabet, pierzând 10-15% din greutatea corporală.

Participanții care sufereau de diabet zaharat tip 2, în ciuda unui indice de masă corporală normal (IMC), au reușit, prin pierderea în greutate, să reducă nivelurile de grăsime din ficat și pancreas, iar activitatea celulelor producătoare de insulină din pancreas să fie reluată.

Cei cu IMC mediu (de 24,5) au urmat un program de pierdere în greutate care a inclus o dietă complet lichidă, cu conținut scăzut de calorii, timp de două săptămâni. În fiecare zi consumau doar 800 de calorii doar din supe și shake-uri.

Au urmat acest program până când au pierdut 10-15% din greutatea corporală.

După ce s-a realizat pierderea în greutate, rezultatele au arătat scăderi ale grăsimilor din ficat, iar la 8 dintre cei 12 participanți s-a constat remisia diabetului.

Taylor a spus că rezultatele, deși preliminare, demonstrează foarte clar că diabetul nu este cauzat de obezitate.

„Medicii tind să presupună că diabetul de tip 2 are o cauză diferită la cei care nu sunt supraponderali. Am arătat că, dacă cei cu greutate normală își pierd între 10 și 15% din greutate, au șanse foarte mari să scape de diabet”, a declarat Prof. Taylor.

Dr. Lucy Chambers, șeful comunicărilor de cercetare de la Diabetes UK, care a finanțat studiul, a declarat că a rezultatele sunt promițăroare, dar a avertizat că acestea sunt precoce și așteaptă mai multe studii clinice în 2022.

Studiul integral poate fi consultat pe Theguardian.com.