Noul Centru de Medicina Stilului de Viață – Better Me deschis de Medlife în București va fi coordonat de Dr. Anca Hâncu, Președintele Asociației Medicale de Prevenție prin Stil de Viață Sănătos  și secretar general în Board-ul European Lifestyle Medicine Organization (ELMO).

Medicina stilului de viață a apărut ca răspuns la creșterea bolilor legate de stilul de viață. Organizația Mondială a Sănătății apreciază că sunt sursa a circa 80% dintre decesele înregistrate în Europa. În România, prevalența obezității și supragreutății depășește 50%, deși în mediul științific se discută de mult despre recomandări pentru un stil de viață corect. Medicina stilului de viață presupune folosirea unor abordări terapeutice ce țin de stilul de viață – dietă echilibrată, activitate fizică regulată, calitatea somnului, gestionarea stresului și evitarea consumului de substanțe de risc – în scop de prevenție, tratament sau pentru remisia unor boli cronice. Evidențele științifice arată că acest cumul de factori, împreună cu un limbaj motivant și încurajator, contribuie la schimbarea mentalităților și la îmbunătățirea stării de sănătate a populației. Crearea parteneriatului medic – pacient prin care se construiește o nouă mentalitate ce permite adoptarea stilului de viață potrivit este cheia prin care reușim să creștem calitatea vieții”, a declarat Dr. Anca Hâncu, coordonatorul Centrului.

Este primul centru din România care abordează stilul de viață, principalul factor de risc în declanșarea bolilor cronice iar pacienții vor beneficia de soluții personalizate de prevenție, întreținere și tratamente, aplicate pe mai multe paliere: nutriție, psihologie, somnologie, recomandări de activitate fizică, evitare abuz substanțe și integrarea în conceptul mai vast de mindfulness.

Echipa multidisciplinară este alcătuită din medici nutriționiști, medici de medicină sportivă și kinetoterapeuți, medici cu competențe în somnologie, gastroenterologi, cardiologi și specialiști în sănătate mintală. Pregătirea acestora este susținută de aparatura și programele de ultimă generație disponibile în cadrul centrului.

Parcursul pacientului începe cu evaluarea statusului nutrițional. Pe baza acestor informații, coroborat cu parametrii biochimici și cu istoricul medical al pacientului, echipa multidisciplinară a Centrului de Medicină a Stilului de Viață MedLife va evalua, trata și monitoriza problemele de sănătate, conturând un plan de intervenție personalizat, aplicat pe mai multe paliere precum: intervenția nutrițională, somnologie, activitate fizicăevaluarea consumului de substanțe (după evaluarea adicțiilor  precum alcool, fumat, medicamente, droguri) și mindfulness (sfaturi pentru managementul stresului, pentru o gândire sănătoasă sau pentru construirea și menținerea unor relații sănătoase).

Activitatea Centrului de Medicină a Stilului de Viață MedLife se desfășoară în București, în cadrul Hyperclinicii MedLife Floreasca, dar și în regim online. Noul centru este în curs de acreditare internațională, fiind printre puținele astfel de centre la nivel European.