Diabetul zaharat are o prevalenţă crescută în rândul populaţiei, atât la nivel mondial cât şi în România. Conform rezultatelor studiului PREDATORR, în România, prevalenta este de 11,6%. Una dintre cele mai grave complicaţii ale diabetului este neuropatia diabetică, care poate fi depistata și monitorizată inclusiv în cabinetul medicului de familie.

Neuropatia diabetică face parte din conceptul de picior diabetic. Netratată corespunzător poate conduce la agravarea condiției piciorului diabetic, putând determina chiar amputația. Apariția piciorului diabetic modifică profund calitatea vieții, iar tratamentul lui, implică costuri mari atât pentru pacient cât și pentru sistemul medical. Prevenirea și tratarea în fază cât mai precoce a acestor complicații reprezintă un obiectiv important în managementul persoanelor cu diabet.

Conform unui studiu realizat în România pe 17,530 persoane cu diabet, s-a concluzionat că, prelungirea perioadei dintre debutul simptomelor şi intervenţia medicului, crește riscul de complicații ale piciorului diabetic.

Este foarte important ca populația să cunoască atât semnele si simptomele care definesc diabetul zaharat, cât și pe cele specifice neuropatiei diabetice, și să se adreseze imediat medicului de familie. Depistarea neuropatiei diabetice în cabinetului medicului de familie este un deziderat care poate fi îndeplinit, deoarece medicul de familie este cel care cunoaște pacientul cu toate problemele sale de sănătate și contextul familial.

„Este foarte important ca medicul de familie să promoveze sănătatea, să facă prevenție primară și depistare precoce a diferitelor afecțiuni în rândul populatiei arondate.  De exemplu, prin urmărirea curbei glicemice a pacientului său, în context familial, a greutății peste limita normală sau a antecendentelor sale patologice, medicul de familie poate determina riscul de diabet și implicit de neuropatie diabetică. Monitorizarea neuropatiei diabetice în cabinetul medicului de familie se poate încadra în serviciul numit “monitorizarea pacientului cu HTA, diabet zaharat și dislipidemie”, iar asigurații cu aceasta patologie pot beneficia, dacă doresc, de două ori pe an, de acest serviciu” a concluzionat dr. Dr Anca Bălan, medic primar medicina familiei, doctor în științe medicale, instructor formator, cadru didactic asociat la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu, Cluj Napoca.

Un aspect foarte important în acest proces este prezentarea pacientului la controalele periodice la medicul de familie.

„Implicarea activă a medicilor de familie în procesul de prevenire și de identificare precoce a neuropatiei diabetice și a piciorului diabetic sunt puncte foarte importante în managementul acestor complicații în țara noastră.  Considerăm că medicul de familie este un membru cheie al echipei multidisciplinare de îngrijire a persoanei cu diabet, iar dacă starea pacientului impune, acesta îl trimite către un consult de specialitate”, a declarat prof. dr. Gabriela Radulian, Președintele Societății de Neuropatie Diabetică NEURODIAB.

Screening-ul neuropatiei diabetice are două obiective importante: identificarea factorilor de risc și intervenția vizând modificarea acestor factori pentru a preveni instalarea bolii. Screeningul corect efectuat, va permite și diagnosticarea neuropatiei diabetice în fază incipientă, etapă în care tratamentul este mai eficient și, în acest mod, complicațiile sale sunt mai puțin frecvente.

Societatea de Neuropatie Diabetică NEURODIAB şi-a asumat rolul de educator al populaţiei şi iniţiator al întâlnirilor între toate organizaţiile guvernamentale şi non-guvernamentale care pot realiza şi implementa politicile atât de necesare pentru prevenţia și diagnosticarea precoce a neuropatiei diabetice.