Acesta a fost cel mai important sfat pe care specialiștii l-au transmis tuturor persoanelor cu diabet în cadrul ultimei ediții Ora Pacientului RoDiabet, de miercuri, 21 aprilie 2021.
“Moderație înseamnă că poți să consumi orice fel de aliment, dar în cantități care nu îți fac rău. Deci poți să mănânci și pască și miel și cozonac, dar să nu uităm că e primăvară și avem o mulțime de legume proaspete în piață de care putem profita”, a declarat dr. Delia Reurean Pintilei, medic primar în Diabet, Nutriţie și Boli Metabolice și Director medical Centrul Medical Consultmed.
Conf. Dr. Anca Pantea Stoian, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, le-a dat persoanelor cu diabet câteva sfaturi pentru a gestiona corect mesele: „Primul lucru pe care îl recomand este ca majoritatea cantității de carbohidrați să o împartă în două: pentru masa de dimineață și pentru masa de prânz, pentru a avea energie întreaga zi. Seara să folosim proteine și mîncaruri bazate pe legume. O altă recomandare pe care o fac pacienților mei este să înceapă întotdeauna mesele principale cu servirea unei salata de legume, în special varză, pentru că aceasta va aduce fibre, va asigura și un tranzit bun și va diminua cantitatea de mâncare de care avem nevoie.”
Dr. Simona Carniciu, medic specialist Diabet, Nutriție și Boli metabolice și proprietar CORPOSANA, a vorbit despre adaptarea rețetelor clasice. “Drobul, unul din preparatele tradiționale de Paște poate fi realizat cu foarte multe verdețuri iar atunci când avem rețete care conțin ou am putea să adăugăm mai multe albușuri decât gălbenușuri. Mereu recomand asocierea oului fiert cu legume, de exemplu ceapa verde, care prin fitonutrienții pe care îi are ajută la contrabalansarea colesterolului din ou. Pentru salata boeuf putem folosi mai multe legume cu conținut mai mic de carbohidrați, de exemplu să punem ceva mai mult morcov, păstârnac sau țelină. La friptură recomand obligatoriu o garnitură de legume și prepararea ei la cuptor, fără adaos de ulei, iar cantitatea de carne trebuie să fie de marimea unui pachet de unt.”
În privința consumului de dulciuri, specialiștii prezenți recomandă consumul lor pe rând, fără a le amesteca, fără a gusta în aceeași zi din toate tipurile: dacă astăzi mâncăm pască, lăsăm pentru mâine cozonacul.
Despre Ora Pacientului RoDiabet
Este o inițativă a Platformei RoDiabet dezvoltată din mai 2020 cu susținerea partenerilor: Alliance Healthcare România, Regina Maria, Novo Nordisk, Astra Zeneca, Boehringer Ingelheim, Liamed, Alphega Farmacie și Dahna.
Întâlnirile lunare RoDiabet Ora Pacientului sunt dedicate tuturor persoanelor care trăiesc cu diabet și familiilor acestora, abordând teme care să ușureze gestionarea acestei maladii și care să răspundă întrebărilor persoanelor cu diabet, precum: cum gestionăm corect diabetul în timpul pandemiei și cum ne pregătim de ieșirea din izolare, ce este și cum controlăm hipogliemia, obezitatea și diabetul, piciorul diabetic sau tehnologii și aplicații în sprijinul persoanelor cu diabet. Următoarea întâlnire Ora Pacientului va avea loc în 27 mai 2021 și va fi dedicată ”Protecției cardio-renale în Diabetul Zaharat tip 2”.
RoDiabet este o comunitate administrată de Oameni și Companii, organizație care oferă soluții de marketing utilizând un ecositem inovator de 30 platforme digitale proprii și +100 comunități business și profesionale, administrate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.