Un grup de cercetători de la Universitatea British Columbia, care lucrează la realizarea unor tablete de insulină orală pentru a înlocui injecțiile zilnice de insulină ale persoanelor cu diabet zaharat, a făcut o descoperire esențială.

Cercetătorii au descoperit că insulina din cea mai recentă versiune a tabletelor orale este absorbită de șobolani în același mod în care este absorbită insulina injectată.

„Aceste rezultate interesante arată că suntem pe drumul cel bun în dezvoltarea unei formule de insulină care nu va mai trebui să fie injectată înainte de fiecare masă, îmbunătățind calitatea vieții, precum și sănătatea mintală, a peste nouă milioane de diabetici de tipul 1 din întreaga lume”, spune profesorul Anubhav Pratap-Singh.

El explică că persoana tatălui său, care este diabetic și și-a injectat insulină de trei – patru ori pe zi în ultimii 15 ani, a servit drept principala motivație pentru căutările sale permanente pentru o insulină neinjectabilă.

Medicul Alberto Baldelli, un coleg în laboratorul Dr. Pratap-Singh, susține că acum aproape 100% din insulina din noile tabletele va ajunge direct în ficat. În încercările anterioare de a crea o insulină neinjectabilă, cea mai mare parte a insulinei se acumula în stomac.

„Chiar și după două ore de la administrare, nu am găsit nici o urmă de insulină în stomacul șobolanilor testați. Totul era în ficat și aceasta este ținta ideală pentru insulină – este exact ceea ce am vrut să vedem”, spune Yigong Guo, unul dintre inițiatorii studiului.

 

Schimbarea modului de livrare

Pentru diabetici, injecțiile nu sunt cea mai convenabilă sau confortabilă metodă de administrare a insulinei. Cu toate acestea, echipa UBC a lucrat pentru a determina cum să obțină o rată de absorbție mai mare, având în vedere faptul că o serie de alți înlocuitori orali de insulină au fost, de asemenea, testați și dezvoltați.

Echipa Dr. Pratap-Singh a dezvoltat un alt tip de tabletă, care se dizolvă atunci când este plasată între gingie și obraz, în loc să fie înghițită.

Această procedură folosește membrana subțire care căptușește partea din spate a buzelor și interiorul obrajilor (cunoscută și sub numele de mucoasa bucală). Noua tabletă a transportat toată insulina la ficat fără a pierde sau descompune nimic pe parcurs.

„Pentru insulină injectată avem nevoie de obicei de 100 de UI per injecție. Alte tablete înghițite în curs de dezvoltare care ajung la stomac ar putea avea nevoie de 500 de UI de insulină, care este în mare parte irosită, și aceasta este o problemă majoră pe care am încercat să o rezolvăm”, spune Yigong.

Majoritatea tabletelor de insulină înghițite tind să elibereze insulina lent, în două până la patru ore, în timp ce insulina injectată, cu eliberare rapidă, poate fi eliberată complet în 30-120 de minute.

„Similar cu injecția de insulină cu acțiune rapidă, tableta noastră cu administrare orală se absoarbe după o jumătate de oră și poate dura aproximativ două până la patru ore”, spune dr. Baldelli.

 

Alte posibile avantaje pe termen lung

Studiul urmează să intre în teste pe pacienți, dar pentru ca acest lucru să se întâmple va fi necesar mult timp și o finanțare consistentă. Dincolo de beneficiile clare pentru diabetici, el spune că tableta pe care o dezvoltă ar putea fi, de asemenea, mai sustenabilă, rentabilă și mai accesibilă.

„Peste 300.000 de canadieni trebuie să injecteze insulină de mai multe ori pe zi”, spune dr. Pratap-Singh. „Asta înseamnă o mulțime de deșeuri, de la ace și seringi din plastic, care ar putea să nu fie reciclate și să ajungă la groapa de gunoi, ceea ce nu mai reprezintă o problemă la tabletele orale.”

Speranța cercetătorilo este să scadă prețul insulinei pe doză, deoarece înlocuitorul oral poate fi mai puțin costisitor și mai ușor de produs decât forma ijjectabilă. Transportul comprimatelor ar fi, de asemenea, mai facil pentru diabetici, care în prezent trebuie să se gândească unde să-și păstreze dozele la rece.

 

Material preluat și tradus de pe: https://news.ubc.ca