”Odată cu aflarea diagnosticului de diabet pornim pe un nou drum: al experiențelor noi, al greșelilor și al îndoielilor, al exprimării în fața celorlalți că avem un nou membru al familiei numit DIABET. Intenționat am spus un nou membru al familiei, pentru că da, diabetul nu este doar al nostru”. Astfel și-a început Cristina Petruț, psiholog, vicepreședinte FADR dar și persoană cu diabet de tip 1, intervenția în cadrul întâlnirii RoDiabet Ora Pacientului din decembrie 2021.

”Este firesc să ne trăim propria durere, durerea pierderii sănătății și adaptării la boală, dar același lucru se întâmplă și cu părinții noștri, cu frații, surorile, bunicii, copiii sau partenerii noștri de viață. Și ei au întrebări, și ei simt durere și se tem pentru un viitor văzut ca fiind imprevizibil. Din păcate însă, din dorința de a le fi suport celor cu diabet, familia de multe ori nu își exprimă emoțiile, se închide fiecare în spațiul său de siguranță și de aici, de multe ori, apar probleme de adaptare, certuri, neînțelegeri și, în cele din urmă, suferință”, a continuat Cristina Petruț descrierea procesului care are loc în fiecare familie după primirea unui diagnostic de diabet.

Diagnosticul: un munte pe care nu știi cum să îl depășești

Cristina Petruț psiholog și moderator constant al întâlnirilor Ora Pacientului RoDiabet este și persoană cu diabet zaharat de tip 1 și purtătoare de pompă de insulină. Cristina a prezentat în cadrul webinarului RoDiabet Ora Pacientului viziunea psihologului  și modul în care lucrează cu pacienții săi în cabinet, pentru a-i ajuta să înțeleagă diagnosticul de diabet și pentru a face ca toată această gestionare  a bolii să devină mai ușoară, iar aceștia să accepte, în final, ajutorul celor din jur.

Ce facem noi în terapie, este să înțelegem cum se raportează persoana cu diabet la diagnosticul de diabet, ce simte, ce gândește, ce i se pare greu de făcut, dacă consideră că are abilitățile necesare de a face față diabetului, dacă consideră că îi încurcă obiectivele pe care le are, cum putem să adaptăm de fapt viața naostră în jurul diabetului. Iar asta se petrece pe parcursul mai multor ședințe, pentru că complexitatea acestui subiect este foarte mare”, susține Cristina Petruț.

Modul în care ne raportăm la diagnosticul primit depide și de felul de a fi a fiecăruia dintre noi. Orice persoană vine cu propriul său bagaj de emoții, de vulnerabilități, de tipare de gândire iar acestea sunt cele care influențează și mai mult modul în care percepem boala.

”Diabetul este o stare de doliu, o stare în care îți pierzi propria sănătate și nimic din ceea ce a fost real pentru tine ieri, nu mai este astăzi. Când suntem descoperiți cu diabet, ne este frică de necunoscut, de ceea ce urmează să facem, de ce înseamnă o boală cronică și că este pentru tot restul vieții noastre. Ne speriem și în momentul în care rostim cuvintele acestea. Este ca și cum ne uităm în fața noastră, și în fața este un munte, un munte imens iar noi trebuie să ajungem în vârful lui în așa fel încât să simțim că suntem în control. Atunci ne speriem că suntem la poalele muntelui și nu știm nimic: nu știm care sunt potecile, nu știm cum să urcăm și ne simțim și suntem singuri. Dar atunci e momentul în care venim și ne echipăm cu resurse, iar resursele înseamnă cunoștințele pe care le dobândim din momentul în care suntem diagnosticați cu diabet. Este extrem de important să avem parte de educație, să ne echipăm cu oamenii dragi în jurul nostru, cu familia, medicul, încrederea pe care o dezvoltăm. Iar atunci primim uneltele necesare să identificăm prima potecă, iar după aceea următoarea și următoarea și următoarea, până ajungem să ne simțim confortabil”, explică psihologul Cristina Petruț procesul prin care trec persoanele cu diabet în momentul aflării diagnosticului.

Potrivit acesteia, acceptarea ideei că vei și nevoit să trăiești cu diabetul toată viața de aici înainte nu este simplă și nici nu vine ușor. ”Văd persoane cu diabet care vin în terapie și au trecut 5 sau 10 ani de la diagnostic și încă nu-l acceptă. Iar în momentul în care nu-și acceptă diagnosticul, de cele mai multe ori nu ne implicăm așa cum ne-am dori în managementul diabetului, nu ne atingem țintele terapeutice. De aceea este foarte important să ajungem să lucrăm la acceptare, acceptarea persoanei cu diabet și acceptarea familiei.” Este sfatul cu care și- a încheiat intervenția Cristina Petruț.

Despre Ora Pacientului RoDiabet

Ora Pacientului RoDiabet este o inițiativă a Platformei RoDiabet dezvoltată din mai 2020 cu susținerea partenerilor: Alliance Healthcare România, Alphega FarmacieAstra ZenecaBoehringer Ingelheim, Dahna, LiamedMedtronic, Novo Nordisk.  

Întâlnirile lunare RoDiabet Ora Pacientului sunt dedicate tuturor persoanelor care trăiesc cu diabet și familiilor acestora, abordând teme care să ușureze gestionarea acestei maladii și care să răspundă întrebărilor persoanelor cu diabet, precum: gestionarea corectă a diabetul în timpul pandemiei și pregătirea de ieșirea din izolare, ce este și cum controlăm hipoglicemia, obezitatea și diabetul, piciorul diabetic sau tehnologii și aplicații în sprijinul persoanelor cu diabet. În decembrie 2021 a avut loc întâlnirea cu numărul 19, care a abordat tema: Familia și Diabetul.

RoDiabet este o comunitate administrată de Oameni și Companii. Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +100 comunități business sau profesionale si platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici