Antibioticele care, de-a lungul timpului, au salvat milioane de vieți, au ajuns în prezent într-un impas și, pentru a menține progresele medicale și a profita în continuare de beneficiile lor, este nevoie de educarea pacienților și a medicilor, în ceea ce privește antibioterapia, după cum a arată Prof. Univ. Dr. Egidia Miftode, șeful disciplinei Boli infecțioase de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași, medic primar de boli infecțioase, șef de secție la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” tot din Iași.

Niveluri alarmant de mari de rezistență, în România

Invitată la prima ediție a podcastului Antibioticele Mileniului III, un program de comunicare profesională și responsabilitate socială inițiat de compania AntibioticeProf. Univ. Dr. Egidia Miftode a explicat că lumea medicală a asistat, în ultima perioadă, la niveluri foarte mari de rezistență, mai ales în România, comparativ cu ceea ce se întâmplă în alte țări din Europa. Concluzia: ”Ar fi bine să începem să temperăm puțin anumite comportamente, în ceea ce privește terapia cu antibiotice, să explicăm care sunt riscurile pe care le aduce o antibioterapie iresponsabilă. (…) În primul rând, trebuie să se facă o educație mai agresivă asupra celor care sunt prescriptori de antibiotice.”

Țările nordice, model de bune practici

”Dacă ne uităm pe toate hărțile care poziționează diferitele țări în funcție de ratele de rezistență ale germenilor, vom vedea că România este colorată cu cele mai intense culori, deci avem rate de rezistență îngrijorătoare, suntem pe locul 1, la Stafilococul rezistent la Oxacilină, deci avem rate de peste 50%. Pe de altă parte, vedem că țările nordice, țările scandinave, sunt verzi. Acolo unde este verde înseamnă că rata de rezistență este foarte mică, sub 1%. Deci modele ar fi ceea ce se întâmplă în țările scandinave, acolo cel mai bine stau, mai sunt câteva țări dar deja rezistențele mai aproape de noi sunt destul de mari, mai la Sud și acolo chiar sunt mai mari. Deci dacă ne uităm la Danemarca, Norvegia, etc., vom vedea că au avut niște politici de sănătate, care s-au centrat de foarte devreme asupra acestor bune practici de utilizare a antibioticelor”, a mai arătat Prof. Univ. Dr. Egidia Miftode, răspunzând unei întrebări adresate de gazda podcastului, Dr. Ștefan Busnatu – medic cardiolog la Spitalul „Bagdasar Arseni” și prodecan al Facultății de Medicină din cadrul UMF ”Carol Davila”, ambele din București, și consilier al ministrului Sănătății pe probleme de digitalizare.

Cine poate îndrepta situația din România

Întrebată care ar fi responsabilii de implementarea tuturor regulilor care vizează prezervarea acțiunii antibioticelor la noi în țară, Prof. Univ. Dr. Egidia Miftode a răspuns: ”La noi cred că suntem cu toții responsabili, profesioniștii din domeniul sănătății, autoritățile statului – Ministerul Sănătății și cel al Educației – și nu numai. Trebuie să introducem aici medicii veterinari, agronomii. Deci peste tot unde s-ar folosi antibiotice, acolo trebuie să se intervină, ca aceste utilizări să fie foarte limitate, numai dacă trebuie, nu pentru creșterea productivității, nu pentru scăderea costurilor și a supraviețui cât mai mult aceste animale, pentru că toți determinanții de rezistență pe care îi transportă anumite bacterii de la aceste animale, se pot transmite foarte ușor la om. Și aici am omis să spun și despre lanțurile de alimente. Pentru că germenii se pot transmite prin alimente, prin apă, etc. Farmacistul în farmacie are toate pârghiile să încerce, prin câteva cuvinte, să-l convingă pe pacient că nu trebuie să ia, deși știu că nu eliberează antibiotice la cerere, dar cumva, dacă cineva are antibioticul acasă, ar trebui să-l convingă că nu este bine să-l ia fără aviz. Deci, până la urmă, multă lume este responsabilă.”

Urmăriți versiunea video a Podcastului Antibioticele Mileniului III, AICI!

***

Antibioticele Mileniului III este un Program de comunicare profesională și responsabilitate socială, inițiat de compania Antibiotice. În cadrul acestuia sunt abordate teme legate de utilizarea judicioasă a antibioticelor.

Obiectivul programului este de informare pentru a îmbunătăți gradul de conștientizare și înțelegere a rezistenței antimicrobiene și pentru a încuraja cele mai bune practici legate de utilizarea cu responsabilitate a antibioticelor, astfel încât acestea să-și păstreze eficacitatea și în viitor.

Programul are o pagină web, www.AntibioticeleMileniuluiTrei.ro, și un raport special cu cele mai importante noutăți și studii pe aceaste temă, transmis lunar abonaților la platformă.