„Tehnicile minim invazive și tehnicile hibride sunt din ce în ce mai folosite. Chirurgii vasculari sunt într-o poziție unică, pentru că sunt unii dintre puținii chirurgi care pot să combine metodele chirurgicale deschise cu metodele endovasculare. De multi ori, posibilitatea de a combina tehnicile endovasculare cu chirurgia, salvează pacienți și oferă soluții minim invazive”, a declarat Prof. Dr. Lucian Dorobanțu, medic primar Chirurgie Cardiovasculară, în cadrul webinarului Ora specialistului, cu tema Boala arterială periferică.

„Unul dintre cele mai mari studii despre tehnicile hibride, publicat în 2021, este un studiu făcut pe mai mult de 30.000 de pacienți, în care trendul ascendent este unul absolut evident și care izvorăște din tehnici endovasculare din ce în ce mai avansate de dezobstrucție periferică, mai ales pe zona de infrapoplitee, unde chirurgia este limitată”, a explicat Prof. Dr. Dorobanțu.

Abordarea de tip hibrid și medicina personalizată

Medicul specialist în chirurgie cardiovasculară, explică beneficiile abordării de tip hibrid: „Atunci când vorbim de chirurgie clasică vs. chirurgie hibridă, cifrele ne spun că nu sunt diferențe foarte mari în privința complicațiilor și a rezultatelor imediate. Dacă vedem rata infarctelor miocardice acute, a complicațiilor respiratorii și mai ales faptul că pacientul stă mai puțin în spital, observăm că toate acestea sunt lucruri absolut importante, care pledează pentru acest tip de abord hibrid.”

„Sigur, faptul că supraviețuirea la distanță și rata de amputații este echivalentă atunci când vorbim de endovascular, chirurgie deschisă, chirurgie hibridă, înseamnă că trebuie să găsim pentru fiecare pacient soluția corectă, înseamnă că trebuie să vedem ceea ce e cel mai bine și să trecem cât mai mult către medicina individualizată, către medicina care presupune soluție pentru fiecare pacient.”

În finalul intervenției sale, Prof. Dr. Lucian Dorobanțu s-a adresat colegilor chirurgi și a subliniat importanța colaborării: „Colegii chirurgi aș vrea să înțeleagă că, timpul colaborării cu cardiologia intervențională nu este «o tornadă care vine să ne măture», ci este pur și simplu vorba despre un alt viitor la fel de luminos și la fel de frumos și, cred eu, mult mai bun pentru pacient, decât o tehnică intervențională, strict intervențională sau strict chirurgicală. Din această colaborare putem să profităm toți, dar mai ales pacientul.”

***

Webinarul Boala arterială periferică a fost organizat în cadrul platformei EventsMax.ro, cu suportul NORD – Grupul Medical Provita.

EventsMax.ro este un produs Oameni și Companii.