Retinopatia diabetică rămâne principala cauză de orbire la adulți, deși s-au făcut pași foarte mari și foarte mulți în rezolvarea acestei probleme”, a declarat prof. dr. Florian Baltă, de la UMF Carol Davila din București, fondatorul clinicii Retina, în cadrul webinarului RoDiabet Ora Pacientului din 27 ianuarie.

Întâlnirea dedicată persoanelor cu diabet organizată la finalul lunii ianuarie 2022 a abordat tematica retinopatiei diabetice, una din complicațiile foarte importante ale diabetului, o complicație microvasculară, cronică și progresivă.

Prof. Dr. Florian Baltă a prezentat și o parte dintre metodele de diagnosticare a retinopatiei diabetice. ”Examenul de fund de ochi reprezintă o metodă foarte bună în a evidenția modificări ale retinopatiei diabetice. Orice scădere de vedere la pacientul diabetic trebuie să fie investigată și urmată de recomandarea clară ca persoana cu diabet să aibă un examen de fund de ochi o dată pe an, chiar dacă nu sunt modificări ale acestuia. La ora actuală în afară de examenul de fund de ochi, este esențială examinarea cu ajutorul tomografului, respectiv o tomografie în coerență optică. Aceasta este o examinare care a cunoscut o foarte mare dezvoltare, iar la ora actuală, să vorbești de evaluarea pacientului cu diabet fără examinarea tomografică, cred că e insuficient. Noutatea în această zonă este un aparat pentru investigație, un aparat de optică adaptivă, care poate evalua vasele de sânge la nivelul ochiului și cu ajutorul căruia putem vedea și modificările la nivelul vaselor”, a declarat prof. Baltă în cadrul intervenției sale.

Legătura dintre cataractă și diabet

Cataracta este una dintre factorii de risc ai retinopatiei diabetice, alături de hiperglicemie, hipertensiunea arterială, dislipidemia, durata diabetului, sarcina și pubertatea. Prof. Dr. Florian Baltă a explicat cum sunt legate cele două afecțiuni: ”La momentul actual cataracta este cea mai rezolvabilă problemă, dintre cele care afectează ochiul.  Există pacienți cu diabet la care avem un risc de apariție a retinopatiei după operația de cataractă. În afară de această situație, pacientul cu diabet care are cataractă, are un risc mai mare ca operația de cataractă să fie mai complicată și e nevoie de un pic mai multă experiență din partea medicului. Nu este însă o diferență foarte mare între pacientul cu diabet sau fără în ceea ce privește cataracta, iar aceasta este o chestiune rezolvabilă, cu șanse foarte mari și cu tratamente la îndemână!”.

Retinopatia diabetică poate fi stabilizată

Există și vești bune pentru persoanele afectate de retinopatie diabetică. Evoluția tehnologiei și avansul tehnic permit realizarea de investigații foarte precise și menținerea sub control a manifestării retinopatiei diabetice a anunțat prof. dr. Florian Baltă în cadrul webinarului Ora Pacientului RoDiabet. ”Tomografiile de coerență optică, despre care am vorbit mai devreme și care sunt foarte necesare pentru diagnosticul retinopatiei nu sunt, din păcate, decontate de casa de asigurări de sănătate. Dar aparatul ne poate arata orice modificare de fund de ochi, modificările vasculare, deci am avea în acest mod o prevenție de câțiva ani, înainte de apariția oricăror modificări de fund de ochi. În acest moment nu este corect să tratezi doar după examenul clinic, pentru că poți să scapi foarte multe lucruri. Reglajul tratmentului este acum foarte fin, tratamentele sunt foarte eficiente și pot merge în foarte multe direcții. Acum putem stabiliza orice pacient cu diabet în orice stadiu de retinopatie.”

Vitamina D și sănătate ochilor

Atunci când vorbim despre retinopatie diabetică, cel puțin pentru cazurile de retinopatie non-proliferativă aflată în stadii ușoare sau moderate, medicii recomandă antioxidanți. Se întâmplă asta pentru ca acel stres oxidativ, promovat de hiperglicemia cronică, ar putea fi modificat prin aceste suplimente.

În momentul de față sunt multe dovezi în ceea ce privește rolul vitaminei D. Vitamina D este o vitamină hormon, cu multiple beneficii, atât din punct de vedere imunolonogic, dar care a depășit de multă vreme condiția de vitamină pentru oase, așa cum o cunoaștea toată lumea la început.

Am plecat de la ideea de a verifica care este nivelul de vitamina D la membrii familie și așa am aflat că, toată lumea avea valori scăzute de vitamina D. În urma unor analize proprii am descoperit că proporția de deficit de vitamina D este de circa 80%. Plecând de aici, am suplimentat aportul de vitamina D și, la ora actuală, am adunat experiență și pot spune că pentru mine este standard compensarea deficitului de vitamina D. Recomand așadar o evaluare a nivelului vitaminei D la toate persoanele cu diabet și administrarea vitaminei D la toate persoanele la care optica adaptivă arată modificări vasculare. Experiența mi-a dovedit că această compensare a deficitului de vitamina D prin aport a condus la diverse ameliorari la majoritatea pacienților, costurile tratamentului fiind reduse”, susține prof. dr. Florian Baltă.

Retinopatia diabetică: tema întâlnirii RoDiabet Ora pacientului din 27 ianuarie

Ora Pacientului RoDiabet este o inițiativă a Platformei RoDiabet dezvoltată din mai 2020 cu susținerea partenerilor: Alliance Healthcare România, Alphega FarmacieAstra ZenecaBoehringer Ingelheim, Dahna, FADR- Federația Asociațiilor Diabeticilor din România,  LiamedMedtronic, Novo Nordisk.  

Întâlnirile lunare RoDiabet Ora Pacientului sunt dedicate tuturor persoanelor care trăiesc cu diabet și familiilor acestora, abordând teme care să ușureze gestionarea acestei maladii și care să răspundă întrebărilor persoanelor cu diabet, precum: gestionarea corectă a diabetul în timpul pandemiei, ce este și cum controlăm hipoglicemia, complicațiile cardiovasculare și cele renale ale diabetului, obezitatea și diabetul, piciorul diabetic sau tehnologii și aplicații în sprijinul persoanelor cu diabet.

RoDiabet este o comunitate administrată de Oameni și Companii. Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +130 comunități business sau profesionale si platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici