”Neuropatia diabetică a devenit o problemă majoră de sănătate publică, iar prevalența sa a crescut semnificativ în ultimele decenii, odată cu creșterea numărului de persoane diagnosticate cu diabet. Efectele neuropatiei diabetice se văd asupra calității vieții, în anii de dizabilitate trăiți de persoanele cu diabet și neuropatie diabetică, în costurile care vin asupra sistemului de sănătate, care evidențiază necesitatea diagnosticării și managementului precoce pentru a preveni complicațiile” susține prof. dr. Cornelia Bala, Președintele Societății de Neuropatie Diabetică – Neurodiab, în cadrul dezbaterii profesionale Ora Pacientului Rodiabet din 20 martie 2024.

Medicul diabetolog a vorbit și despre importanța unei colaborări strânse între medicii de familie, diabetologi și neurologi, pentru un management eficient al neuropatiei diabetice, evidențiind nevoia de organizare și standardizare în îngrijirea pacienților.

 

Optimizarea tratamentului neuropatiei: o necesitate

Prof. Dr. Cornelia Bala a abordat în intervenția sa și necesitatea optimizării tratamentului diabetului zaharat pentru gestionarea neuropatiei diabetice, subliniind: ”Este necesară o abordare terapeutică orientată patogenetic și simptomatic. Opțiunile terapeutice disponibile pentru tratarea neuropatiei diabetice includ utilizarea acidului alfa lipoic și benfotiaminei, cu evidențe bine documentate privind eficacitatea acestora, în ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții pacienților. Este necesară gestionarea completă a neuropatiei diabetice periferice simptomatice, inclusiv a opțiunilor terapeutice disponibile”.

Acidul alfa lipoic și benfotiamina sunt două tratamente bine cunoscute pentru această afecțiune, de neuropatie diabetică, dozele fiind de 600 mg pe zi, fie oral, fie intravenos, pentru Acidul alfa lipoic, iar benfotiamina în doză de 300 mg. Prof. dr. Cornelia Bala menționează că durata recomandată a terapiei intravenoase poate fi limitată din motive ce țin de numărul de zile de spitalizare necesare.

Durata tratamentului cu acid alfa lipoic este recomandată pe termen lung. Studiile cele mai lungi au fost de 4 ani iar până în acest moment nu există contraindicații majore pentru utilizare pe termen lung, a explicat medicul diabetolog.

”Pentru benfotiamină, se indică utilizarea în doză de 300 mg, iar durata tratamentului poate fi mai scurtă, datorită unor potențiale riscuri, în special legate de interacțiunile cu alte vitamine din grupul B” menționează prof. dr. Cornelia Bala.

Descălțarea: bariera din calea diagnosticării neuropatiei

Mesajul de final al medicului diabetolog este  unul pozitiv: ”Dacă neuropatia diabetică ar afecta întâi mâinile, ar fi foarte bine, pentru că o mare barieră în managementul neuropatiei este exact primul gest care îți permite un diagnostic precoce, și anume descălțarea pacientului și punerea lui pe un pat de consultație. Trebuie, totuși, să facem acest efort și cu cât ne întâlnim mai des, mai ales în formulă interdisciplinară, cu atât în practica fiecăruia dintre noi lucrurile se vor schimba încet-încet. Vom deveni din ce în ce mai conștienți, că este un timp pe care trebuie să-l dedicăm acestui gest, iar de aici înainte vor fi vizibile foarte multe beneficii, începând cu șansele unui tratament precoce, care poate opri evoluția, uneori inexorabilă spre ulcerații și amputații”.

 

Despre Ora Specialistului Rodiabet

Întâlnirile Ora Specialistului Rodiabet sunt dezbateri profesionale dedicate specialiștilor din domeniul sănătății, organizate periodic, pe teme de interes pentru comunitatea de diabet. Ediția din 20 martie a fost organizată cu susținerea partenerului Worwag Pharma și a abordat tema gestionării eficace a neuropatiei diabetice.

Rodiabet este platforma dedicată comunității de diabet din România, dezvoltată de Oameni și Companii din anul 2018. Rămâi conectat la activitățile comunității și află cele mai noi știri privind diabetul zaharat, abonându-te gratuit la newsletterul săptămânal Rodiabet aici:  Abonare newsletter – Rodiabet.