Testul Michigan este un instrument util pentru detectarea precoce a neuropatiei periferice simetrice distale, cea mai frecventă complicație microvasculară a diabetului. ,,Polineuropatia diabetică este una dintre cele mai frecvente, dacă nu cea mai frecventă complicație a diabetului zaharat”, a afirmat prof. dr. Cornelia Bala, președintele Asociației Române de Educație în Diabet, care atrage atenția asupra importanței depistării precoce a acestei complicații.

Pe parcursul evoluției diabetului zaharat, până la 50% dintre pacienți vor dezvolta neuropatie simptomatică, spun medicii români implicați în diagnosticarea și tratarea acestei complicații. În acest material video, dintr-o serie de 5 filme realizate de 360medical.ro, diabetologul Cornelia Bala vorbește despre formele de neuropatie periferică și despre aplicarea testului Michigan, un chestionar care poate fi completat de medic și de pacient.

,,Există două mari forme de neuropatie periferică, cea manifestată prin dureri sau alte senzații anormale la nivelul picioarelor și care sunt supărătoare în special în cursul nopții și pot să afecteze calitatea vieții persoanelor cu diabet, și cealaltă formă, cea în care apare o pierdere a sensibilității protective, o formă care este asociată cu un risc mare de apariție a ulcerațiilor la nivelul picioarelor persoanelor cu diabet”, a explicat prof. dr. Cornelia Bala, președintele Asociației Române de Educație în Diabet.

Detalii pe: 360medical.ro.