Diabetul de tip 2 este o afectiune  care necesita o gestionare atenta pentru a atenua riscurile asociate. Anumite optiuni de stil de viata pot dauna si pot creste nivelul de zahar din sange: astfel, activitati precum utilizarea tabletei, a telefonului sau a laptopului in timpul noptii, in mod constant, pot influenta nivelul glicemiei.

In cazul diabetului de tip 2 pancreasul nu produce suficienta insulina pentru a putea controla nivelul de zahar din sange. Nivelurile de zahar din sange necontrolate pot prezenta riscuri grave pentru sanatate, cum ar fi risc crescut de boli de inima si de accidente vasculare cerebrale. Evitarea anumitor alimente si bauturi zaharoase poate ajuta la mentinerea niveluluide zahar din sange.

In mod surprinzator, s-a descoperit ca doar o ora petrecuta pe tableta sau telefon, in timpul noptii, poate duce la cresterea glicemiei.

Echipe de la Universitatea din Strasbourg și Universitatea din Amsterdam au investigat efectele luminii albastre (lumina produsa de astfel de dispozitive) si efectele acesteia asupra reglarii glicemiei.

După cum a raportat Diabetes.co.uk, lumina artificiala a fost anterior legata de riscurile crescute de a dezvolta  diabet zaharat de tip 2 dar si alte complicatii, deoarece aceasta lumina perturba ritmurile circadiene ale organismului.

Studiul a implicat expunerea sobolanilor masculi la o ora de lumina albastra seara, apoi masurarea consumului alimentar si a tolerantei la glucoza a doua zi. Sobolanii folositi in studiu erau diurni, ceea ce inseamna ca erau treji in timpul zilei si adormeau noaptea. A doua zi, animalelor li s-a oferit optiunea de a alege alimente echilibrate nutritional (mancare standard pentru rozatoare), apa, untura și apa cu zahăr.

Cercetatorii au descoperit ca o ora de lumina albastra a fost suficient timp pentru ca sobolanii ss bea mai multa apa cu zahar noaptea, comparativ cu noptile in care nu erau expusi la lumina albastra.

Acestia au explicat ca aceasta asociere poate exista deoarece retina este sensibila la lumina omisa de pe dispozitive si trimite informatii catre partea creierului care controleaza apetitul. Ei spun ca aceste descoperiri sugereaza ca oamenii care folosesc telefoane, tablete si laptopuri noaptea pot fi mai predispusi  sa manance gustari zaharoase.

Anayanci Masís-Vargas, autoarea principala a studiului, a declarat: „Limitarea timpului pe care il petrecem in fata ecranelor noaptea este, deocamdata, cea mai buna masura pentru a ne proteja de efectele nocive ale luminii albastre. In cazul in care este necesara expunerea la dispozitive noaptea, as recomanda utilizarea aplicatiilor si functiilor de mod de noapte pe dispozitive, care transforma ecranele in lumina mai portocalie sau utilizarea ochelarilor de filtrare a luminii albastre care sunt deja disponibili pe piata.”


Articol preluat și tradus integral de pe Express.co.uk